NAS s virtualizací na doma

NAS s virtualizací na doma
« kdy: Dnes v 12:04:23 »
Vzhledem k politice a uzavřenosti Synology se mi nechce dělat upgrade 716+ a uvažuji o alternativně NAS - ideálně s podporou virtualizace.
Zaujala mě nabídka UGREEN NASync DXP4800 Plus za EUR560 - přijde mi, že dát na to Proxmox by vyřešilo mé požadavky - oproti stavěnému stroji by tento měl mít menší spotřebu.
Má s tím někdo zkušenosti?

CPU

• 1 240
    • Zobrazit profil
Re:NAS s virtualizací na doma
« Odpověď #1 kdy: Dnes v 12:29:23 »
Jenže to vykutálené Synology svoje systémy udržuje aktualizované už 20 let a umí toho vážně hodně. Jako si místo Whirlpool koupit nějakou tureckou značku... ..asi ti to pojede a možná budeš i spokojený, ale radit ti to...asi né.

Karmelos

• 1 228
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: Dnes v 12:40:41 »
Podle mě je blbost řešit NAS a virtualizaci na jedno stroji. Není žádný důvod si někam do kouta nepostavit nějaký repas a na něm provozovat virtualizaci a NAS provozovat nezávisle. Za zlomek ceny NASu s potřebným výkonem a ram tak dostaneš řešení, které můžeš v případě potřeby škálovat nebo vyměnit dle libosti.
Gréta je nejlepší.

« Odpověď #3 kdy: Dnes v 13:14:19 »
Jenže to vykutálené Synology svoje systémy udržuje aktualizované už 20 let.

Mám rád tieto silácke reči, potom nerozumiem prečo moja DS209 prestala dostávať aktualizácie po piatich rokoch. :(

RDa

• 3 144
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: Dnes v 13:19:56 »
Zaujala mě nabídka UGREEN NASync DXP4800 Plus za EUR560

Jestli podobnou konfiguraci dokazes sestavit z beznych PC komponent, tak bych sel do skladacky, protoze: moznost castecneho upgradu, vetsi rozsiritelnost. Hotswap disky je totiz to posledni co potrebujes na domaci NAS-kovani, a o nizke spotrebe se muzeme bavit pri max 4 discich. Chlazeni ti v bezne PC bedne vyjde taky lepe, nez nesikovne pripravena naska.

Uzavreny custom bastl board proste NENI preferovana varianta.
N100 je taky to nejnizsi co na trhu je (z dane generace), takze proste kripl.

« Odpověď #5 kdy: Dnes v 13:27:14 »
Podle mě je blbost řešit NAS a virtualizaci na jedno stroji. Není žádný důvod si někam do kouta nepostavit nějaký repas a na něm provozovat virtualizaci a NAS provozovat nezávisle. Za zlomek ceny NASu s potřebným výkonem a ram tak dostaneš řešení, které můžeš v případě potřeby škálovat nebo vyměnit dle libosti.

ten důvod je jediný - spotřeba. Nejedná se mi o testovací stroj na pokusy, ale 24/7 fungující stroj

« Odpověď #6 kdy: Dnes v 13:30:34 »
Uzavreny custom bastl board proste NENI preferovana varianta.
N100 je taky to nejnizsi co na trhu je (z dane generace), takze proste kripl.
neplést s non-plus variantou, tohle má CPU Intel Pentium Gold 8505, RAM až 64GB, SSD system disk

CPU

• 1 240
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: Dnes v 13:33:05 »
nerozumiem prečo moja DS209 prestala dostávať aktualizácie po piatich rokoch. :(

Protože tomu nerozumíš.

DS209 vyšla v roce 2009.
Konec aktualizací přišel tuším v roce 2023!

Takže jsi nejspíš koupil výprodejové zařízení na konci životnosti někde skoro deset let od uvedení na trh a za dalších pět let jsi přestal dostávat updaty.... 8)

Ale je to chyba Synology :-D tak určitě :-D

« Odpověď #8 kdy: Dnes v 13:40:10 »
Odroid H4+ s Linuxem - distro dle vlastního uvážení...

Rozšiřitelné, spotřeba v mezích, umí to vše, co je potřeba

« Odpověď #9 kdy: Dnes v 13:47:01 »
Protože tomu nerozumíš.

DS209 vyšla v roce 2009.
Konec aktualizací přišel tuším v roce 2023!

Takže jsi nejspíš koupil výprodejové zařízení na konci životnosti někde skoro deset let od uvedení na trh a za dalších pět let jsi přestal dostávat updaty.... 8)

Ale je to chyba Synology :-D tak určitě :-D

Asi tomu naozaj nerozumiem pretože som DS209 kupoval paradoxne v roku 2009. A preto viem kedy prestali updaty chodiť.