Jádro během instalace nepřečte oddíly na RAID

SkyHiRider

Jádro během instalace nepřečte oddíly na RAID
« kdy: 14. 06. 2010, 13:35:50 »
Instalujem Lennyho a po nastaveni particia a raidu mi to pri zapise particii na disk pise: the kernel was unable to read the partition table on dev/md0... Skusal som naformatovat disk, zrusit particie, skusal som aj cez gparted ale neviem s tym pohnut.
Po tom, co mi instalator vyhodi tento error instalacia pokracuje dalej, data sa zjavne na disk skopiruju, ale grub sa mi automaticky nainstaluje na usb disk, s ktoreho som instaloval. Ak si manualne zvolim, ze chcem dat grub na disk v raidovom poli, tak sa po restarte grub nenahodi a system nenabootuje.
« Poslední změna: 14. 06. 2010, 14:53:56 od Petr Krčmář »

trubicoid2

Re: Kernel nevie nacitat particie pocas instalacie
« Odpověď #1 kdy: 14. 06. 2010, 14:49:52 »
no a co mas za RAID? asi RAID1? a verzi metadat? to je version ve vypisu mdadm --detail /dev/md0 a jeste prihod cat /proc/mdstat a fdisk -l

for je v tom, ze metadata musi byt verze 0.90, jinak jadro samo md0 nepozna a musel by si jit cestou initrd ve kterym bude mdstat a RAID inicializuje a pak prehodi root na nej

a jeste for je v tom, aby detekce jadrem fungovala, tak typ partice musi byt "fd" =  Linux raid autodetect

a posledni for je v tom, pokud chces aby grub bootoval z RAID1 pole, tak normalne ho zapises do MBR obou disku, jako by ty disky byly samostatny, pak ti system bude startovat s obema diskama, nebo jen s prvnim v degradovanym stavu nebo jen s druhym v degradovanym stavu (doporucuji vyzkouset)

SkyHiRider

Re: Jádro během instalace nepřečte oddíly na RAID
« Odpověď #2 kdy: 14. 06. 2010, 15:55:17 »
Raid 1 nahadzujem, metadata nemam, ale asi bude problem v Grube ako si napisal. Ako mam teda nastavit ten grub aby to slo, neviem ako sa da jeden grub nainstalovat na dva disky naraz pocas jednej instalacie. Keby som mal grub iba na jednom disku, tak to nenabootuje vobec alebo sa spusti normalne system? Lebo mne to vzdy hodi grub na usb kluc, ked dam manualne na jeden s diskou tak sa zasekne po bootovani pc a nic nerobi.

PCnity

• 703
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 14. 06. 2010, 16:43:41 »
Naco vobec riesis raid pri installacii? Za par minut si ho spravis manualne nasledne...

#grub
root (hd0,X)
setup (hd0)
root (hd1,X)
setup (hd1)
quit

X = cislo boot particie [sdx1 = 0, sdx2 = 1, ...]

SkyHiRider

« Odpověď #4 kdy: 14. 06. 2010, 17:48:55 »
Uz to mam rozbehane, nahodil som grub na usb kluc, dostal sa do systemu a cez grub-install nahodil grub na oba disky. Dik za pomoc a odpovede.