Přepínání rychlosti routeru

Re:Přepínání rychlosti routeru
« Odpověď #30 kdy: 30. 11. 2024, 19:51:04 »
Šmucr: Pokud tam 100ka projde nestíněným, tak to rušení je evidentně "na hraně". Frekvence gigabitu je navíc vlastně stejná, jako 100Mbit, čím se to liší je víceúrovňové kódování a tedy větší náchylnost na rušení. Takže bych se nebál, že by stínění nepomohlo. Samozřejmě, že nějaká šance, že to i tak bude blbnout je, ale podle mne dosti minimální.

A když si vezmu, že koupit kabel, zkusmo ho natáhnout (dočasně na vyzkoušení klidně po podlaze) a vyzkoušet je otázka stokorun a řádově jedné hodiny práce, tak oproti tomu řešit optiku, což většinou normálně člověk neumí, a ve výsledku tam pak má aktivní prvky, které jsou další věc, která se někdy může pokazit a která něco žere, tak bych prostě jako první zkusil tu metaliku. Jako kdyby na obou stranách měl SFP slot, tak by mi to dávalo smysl jako první volba, ale pokud tam má RJčka, tak bych šel nejjednodušší cestou.

Asi máte pravdu to víceúrovňové kódování může být příčinou. Určitě by to optika vyřešila o to žádná. Jenom jestli to stojí za to když těch 100 Mbbs je zcela bezproblémové a prakticky stačí. Switche 100 Mbbs jsem zkoušel dva a nebyl mezi nimi rozdíl. Ještě zkusím jiný 1Gb router, třeba je ten můj extra náchylný na rušení při víceúrovňovém kódování.

CFM

« Odpověď #31 kdy: 30. 11. 2024, 23:46:23 »
Zmíněný izolátor je jen 100bit a navíc ethernet sám o sobě izolovaný je. Galvanické oddělení (izolátory) pomáhají pouze na stejnosměrné a nízkofrekvenční signály. Takže to maximálně přidá pár kV, které to přežije, ale na rušení v řádu MHz to nebude mít vliv, protože se přenese parazitní kapacitou.
Optika je jistota. Stíněný kabel vyšší třídy po celé délce by asi taky pomohl.
Možná by pomohly odrušovací ferity (něco jako zde https://www.tme.eu/cz/details/0446167281/feritova-jadra-na-kabel/fair-rite/). Minimálně na oba konce ethernetu a případně i na koax, co jde z toho generátoru. Čím víc tím líp, ale cena a nejistý výsledek ...

RDa

• 2 750
    • Zobrazit profil
« Odpověď #32 kdy: 30. 11. 2024, 23:55:21 »
Pritom nejsnazsi reseni by bylo pouzit kabel stejne kategorie, ale delsi - proste to vest mimo uvedeny zdroj ruseni (energie klesa treti mocninou vzdalenosti.. takze je to easy job)

Logik

• 1 039
    • Zobrazit profil
« Odpověď #33 kdy: Dnes v 00:12:45 »
Poopravil bych, vyzářená energie a tedy rušení klesá s druhou mocninou (povrch kulové sféry, na který se výkon vysílače "rozkládá", roste s druhou mocninou poloměru), nikoli s třetí. Jinak samozřejmě pokud je možné se vyhnout blízkosti toho rušení, tak to smysl má.

Ale kdybych už vedl kabel jinudy, tak nepoužít stíněný je IMHO kravina (už je proto, že nevíš, kdy ten rušič budeš muset někam přestěhovat). Práce navíc je minimální (jen to na jedné straně uzemnit) a řešení je to podstatně spolehlivější.