Jak často používáte funkční klávesy?

Jak často používáte funkční klávesy?
« kdy: 10. 04. 2026, 11:43:29 »
Funkční klávesy (F1 až F12) mají na mém notebooku poloviční výšku než ostatní klávesy. Je tedy obtížnější je používat. A tak mě napadl dotaz:

Jak často a hlavně kde všude používáte funkční klávesy (F1 až F12)?

Re:Jak často používáte funkční klávesy?
« Odpověď #1 kdy: 10. 04. 2026, 13:33:50 »
  • Double Commander: Skoro kdykoliv potřebuji víc než jen najít soubor a otevřít. (skoro pořád)
  • Visual Studio Code: Přechody na symboly, lazení. (často)
  • Linux: Přepínání mezi terminály. (občas)

« Odpověď #2 kdy: 10. 04. 2026, 13:44:21 »
Skoro vzdy a vsade.
Neznasam prekladat ruku z klavesnice na mys a naspat, pouzivanie touchpadu je pre mna utrpenie. Preto bola dobra klavesnica jednym z hlavnych kriterii pri vybere notebooku.
Ak sa dostanem k zariadeniu s deb*lnou klavesnicou, tak to riesim externou (velkou) klavesnicou.

« Odpověď #3 kdy: 10. 04. 2026, 14:23:48 »
Alt+F1 .. Alt+F4 přepínání ploch, F11 fullscreen prohlížeče, F12 nástroje prohlížeče. V mc už léta používám Esc+číslo, ve vimu funkční klávesy nepoužívám. Ctrl+Alt+F2 když mi zatuhnou Xy.

« Odpověď #4 kdy: 10. 04. 2026, 20:45:30 »
Nejčastěji F2 = přejmenovat, F5 = obnovit, F11 = full-screen, Alt+F4.

Specifičtěji potom v konkrétních programech jako CAD, grafika, v IDE bývají na klávesách F vkročení/překročení/vykročení/rozběhnutí. V prohlížeči jsem se F6 pro otevření adresního řádku odnaučil ve prospěch Alt+D. Mám namapované ztlumení a hlasitost +- na win+F1,F2,F3, aby to narozdíl od kombinace s FN fungovalo i na připojených klávesnicích.

Relativně často mačkám F1, což otevírá nápovědu, ale nikdy v životě to nebylo záměrně.

Musím říct, že jsem velmi vděčný, že na mém Thinkpadu (a afaict pořád i všech ostatních) jsou pořád klávesy F1-12 fyzicky děleny do bloků po čtyřech tak, jak to má být. Když používám nějaký jiný laptop, kde nejsou oddělené, je to značně nekomfortní.

« Odpověď #5 kdy: 10. 04. 2026, 21:33:33 »
Celkem všude - systém, kancelářské programy...

Kit

• 973
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 10. 04. 2026, 23:08:51 »
Hlavně ve Vimu na nich mám docela dost přetížených maker. Kompilace, debug, doplňování, AI, ...