Jaká jsou úskalí SSD disků?

Jaká jsou úskalí SSD disků?
« kdy: 16. 04. 2010, 10:04:14 »
Chystám se přejít na SSD, poradil byste mi někdo jestli mě nečekají nějaké problémy (typ souborového systému, ...) nebo s ním jde zacházet stejně jako s běžným diskem. Tedy nainstaluji distribuci a nic neřeším.
Díky
« Poslední změna: 16. 04. 2010, 10:13:50 od Petr Krčmář »

Re: Jaká jsou úskalí SSD disků?
« Odpověď #1 kdy: 16. 04. 2010, 10:50:16 »
Ve Win 7 je to už vyřešené poměrně dobře včetně podpory TRIM. V linuxu bych si dal pozor na zarovnání oddílu. Na to doporučuji přečíst:
jaderne-noviny-10.-3.-2010
Pokud možno přesunout soubory s častým přepisem (např. SWAP) na klasický disk.

« Odpověď #2 kdy: 16. 04. 2010, 13:09:42 »
Díky za reakci a odkaz na článek.
Pochopil jsem to tak, že momentálně není přechod u notebooku (kvůli swapu) na SSD zrovna vhodný. I když otázka je jak často se provádí swap s 4 GB ram.

« Odpověď #3 kdy: 16. 04. 2010, 13:14:38 »
Osobni zkusenosti s SSD disky dodane spolu s NB HP EliteBook8530w a windows 7 (vysledky jsou obdobne na 20 ks serii): po 3 mesicich provozu vykon sel uplne do kytek a pomuze jenom format...

Ze zacatku to mazalo jak vztekly, po 3 mesicich nedosahuje zdaleka vykonu pomaleho 2,5'' klasickeho HDD. Dodavatel resi problem jiz 2 mesice bez zadneho posunu. Linux na tom nikdo nema, takze chybi srovnani.

PS:
reboot do okamziku, kdy zhasne dioda HDD: cca 20 min, start Eclipse dalsich 15...

« Odpověď #4 kdy: 16. 04. 2010, 13:30:05 »
To je teda doba :D Kolega taky vymenil v notasku (Fujitsu - LifeBook P7230 2Gb Ram) za SSD a ani win7 na tom nebezi tak jak se rika. Resume ze "stand by" tak pul minuta dokud to zacne reagovat, obcas se (za bezneho provozu) kousne tak na 2 minuty na IO write a tak podobne.

« Odpověď #5 kdy: 16. 04. 2010, 13:35:06 »
Ano, to zpomalení po čase je známý problém SSD disků plynoucí z principu zápisu do flash pamětí. Potíž je ve způsobu mazání souborů v souborových systémech. U něj totiž nedochází k přemazávání fyzických dat, ale jen k zápisu informace "od sektoru x do y je smazáno". Disk tedy doopravdy neví, že se jedná o sektory k novému použití, data tam přeci zůstala. Ví to jen systém, který si to zapsal někam na disk a příště se rozhodne, že tam zapíše něco nového.

V případě nového využití takového bloku s daty tak z pohledu systému dochází k novému zápisu, ale z hlediska SSD disku se jedná o přepis. Potíž je, že přímo zapsat jednotlivý sektor je možné jen v případě, že je opravdu prázdný (tedy plný jedniček - ale prostě vyresetovaný). Pokud není, musí se upravovat celý blok sektorů najednou. To je interně spravovaná větší skupina sektorů, která má obvykle 512 KB. Takže elektronika SSD musí nejprve celý blok přečíst, v paměti se modifikuje jen ten jeden sektor a pak se to celé znovu zapíše. Zbytečně se tak pracuje s 1000x větším objemem dat a ještě k tomu dvakrát.

Existuje několik řešení, tím nejpoužívanějším je TRIM. Je to vlastně příkaz, kterým systém informuje SSD disk o tom, že je možné interně vymazat určité bloky, protože systém je považuje za nepoužívané. To sice znemožňuje funkci undelete, ale vymazané sektory jsou pak připravené pro přímý zápis bez nutnosti načítat celý velký blok. Bez této funkce se postupně starými daty zaplní všechny sektory na disku a zápis se stane extrémně pomalým.

Doufám, že jsem to popsal srozumitelně :-). Rada: kupujte disky, které umí TRIM. Linuxové jádro umí TRIM posílat od verze 2.6.33, budete tedy potřebovat nové jádro.
« Poslední změna: 16. 04. 2010, 13:41:33 od Petr Krčmář »

« Odpověď #6 kdy: 16. 04. 2010, 14:01:25 »
Petře velmi Vám děkuji. Toto jsem potřeboval přesně vědět.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 16. 04. 2010, 14:06:32 »
Pochopil jsem to tak, že momentálně není přechod u notebooku (kvůli swapu) na SSD zrovna vhodný. I když otázka je jak často se provádí swap s 4 GB ram.

Kdyz mate 4GB, mohl byste take swap nepouzivat. Eventuelne si ho tam nekde vytvorit a pripojovat rucne pouze v pripade nutnosti. Porad ale zbyva /var, kam se furt neco pise a pokud je disk dostatecne zaplneny a nejaky levny smejd, mohly by zacit odchazet bloky kvuli neustalemu prepisovani.

« Odpověď #8 kdy: 17. 04. 2010, 18:59:27 »
Naopak. U notebooku je SSD velmi vhodný. Ideál je dostatek RAM a vypnutý swap nebo alespoň snížit hodnotu swappiness (echo hodnota > /proc/sys/vm/swappiness).