U nás jsou minimálně 3 různé DevOps pozice,
- Admin v cloudu - on cally, síťařina, incidenty na produkci
- Pipeline developer - Jenkins/GH Actions/Azure Devops/Gitlab CI/ scripty/python/golang
- Platform developer - Docker/Ansible/Chef/terraform
Tohle všechno býval prostě admin. Věděl jak se nasazuje server, měl ánunk o sítích, bezpečnosti, uměl instalovat a udržovat aplikace na serveru, věděl jak to škálovat, skriptovat v různých prostředí. Znalosti o konkrétní aplikaci si doplňoval podle potřeby.
To, že to máte takhle dělené mi přijde, že je jen kvůli rozdělení kompetencí v rámci vaší organizace. Jinde to bude třeba napříč. Ale admin (dneska devops, zítra nevím jak se bude jmenovat) by měl umět zvládnout po zapracování všechno tohle a víc. Jako chápu, že v megakorporacích se každý stará jen o to svoje ozubené kolečko, ale dělat s takovýma lidma (mám jednoho zákazníka 2k+) ja totální pruda, protože nikdo ničemu, kromě toho svého, nerozumí a když potřebuju projednat podmínky, tak jich na druhé straně stolu musí sedět 5-10 a i tak mi jsou schopni říct, že neví, že se musí zeptat.
Takže kamarádka by měla mít povědomí o všech těch aktuálních technologiích. Přinejmenším znát jména prvních 2-3 z každé oblasti a lépe i výhody nevýhody a ještě lépe si projít aspoň jednou z nich. K tomu, co tu padlo bych ještě asi doplnil tu síťařinu. Z IP routování aspoň to statické. (Jak by nasazovala docker apod. aniž by věděla, co jsou porty a jejich oblasti.) a pak něco o filesystémech, uživatelských účtech, tweakování systému (resources) atd. :-)