Na pohovor je potřeba se připravit. Podle toho co tazatel píše má pouze povrchní znalosti - takový junior na všechno. Možná i to je problém, proč nemá stabilnější a serioznější zakázky a musí řešit přesně to co popisuje. Jasně, i takový člověk se dneska uživí, ale neumět základní algoritmy a syntax jazyka už při pohovoru je prostě red flag, i když jde jen o frontend - chce to sebereflexi a začít se učit, rozšířit si obzory, jinak zůstaneš juniorem do konce života...
No povrchni znalosti určitě nemám, ale to by samozřejmě bylo dohadování na dlouhou dobu a nepotřebuju nic dokazovat. Nicméně nechápu poznámku v podobě "jen frontend", kterej je podle mě dneska už složitější než backend.
Myslím si, že pamatovat si syntax je asi to nejposlednější, co by měl programátor zvládat (bavíme se o složitějších věcech a ne o tom, jak deklarovat proměnnou, cyklech, metodách pole apod).
Serioznější zakázky samozřejmě mám, ale dělám i hodně projektů pro menší a střední firmy, kde prostě nevědějí co chtějí, jen to chtějí hned a to je fakt někdy na hlavu. Každopádně takovým juniorem, co si příjde měsíčně na víc, než senior v kdejaké firmě bych klidně byl teda i do konce života
.
Za poslední rok jsem se nesetkal s ničím novým, takže obzory už si rozšířím asi jen v nějaké té firmě
.
Dělám programování hlavně pro peníze a ikdyž mě to pořád baví, tak už ne tak, jak na začátku (hlavně z backendu mam posledni dobou osypky, pořád to stejný dokola) a myslím, že takových je po více či méně letech většina. Ideálně bych se přeorientoval na UI/UX, ale tam není tolik peněz, tak aspon ten front-end. Je mi jasný, že ve firmě mi asi tolik, co mám teď nikdo nedá, ale za tu čistou hlavu a víc času na rodinu to stojí.
Za juniora bych se už snad po 4 letech zkušeností (+x let na škole) nepovažoval, obzvlášť když poslední 2 roky dělam 12 hod denně pravidelně i víkendy, takže těch zkušeností získám o něco víc, než normálně.
Když se řídím pravidlem podle sebe soudím tebe, tak po 4 letech komerční praxe člověk nemůže být senior, ale někde na cestě junior-intermediate. Zejména v této fázi považuji za vhodné dostat se do týmu, kde jsou o kus dál, protože tě to může hodně rychle posunout hodně vpřed. Znám lidi, kteří jsou jednoznačně junior i po víc jak 10 letech, opakují stále stejné chyby, jejich kód stále není znovupoužitelný, srozumitelný atp. Mně hodně posunula změna zaměstnavatele a potom neúspěšné pohovory, když jsem u druhého zaměstnavatele nasál, co šlo a utíkal jsem. Bez těchto zkušeností bych se nedokázal posunout o tolik potřebný level výš.
A poměřovat to odsezeným časem je taky špatně (to z mého pohledu vypovídá o ne-senior úrovni). Jako junior jsem vzal zadání, za 10 minut se pustil do práce a týden bušil do klávesnice. Teď bych u stejného zadání strávil hodinu čtením dokola, pak maloval na papír, pak udělal odhad náročnosti (=rozpad prací), pak bych si nasimuloval klíčový problém na nějakém MWE, po necelém dni bych tak měl jasno, že jsem na správné cestě a nechal bych to být, ať si mezitím hlava odpočne u něčeho jiného. Druhý den bych udělal jádro celého řešení, ale bez ošetření všech krajních podmínek, které si průběžně píšu do todo listu nebo do ignore testů. Třetí den bych vypulíroval kód a testy. Druhým přístupem bych měl víc souborů, míň řádků efektivního kódu, který ale bude čitelnější a budu mít mnohem větší jistotu ve výsledek.
Samozřejmě se nepovažuju za seniora ani omylem a máš pravdu, spolupracoval jsem i s pár lidma, co měli o dost víc let praxe než já a občas jsem si povzdychl nad tím, co mají v hlavě a co nedokážou vyřešit.
Vyhoda opensource - posles jim github/gitlab account a hotovo, resite jen veci okolo - procesy, nastroje, lidi, kafíčka, teambuildingy...
Github samozřejmě mám a plánuju zasílat, ale jen s projektama, kde není problém se zveřejněním