Natažení optiky v rodinném domě

Re:Natažení optiky v rodinném domě
« Odpověď #45 kdy: 06. 04. 2025, 09:32:33 »
Ohledně spotřeby a topení SFP transceiverů, co je vs. není v pohodě, velice záleží na okolnostech = nakolik kvalitně a v různých ohledech příznivě je provedena tepelná vazba SFP klecí do okolí. Na plošák, na šasi, na vzduch okolo. Jestli se v šasi pohne vzduch (nejlíp aktivně) atd. Máte-li pasivně konstruované zařízení, tak podtočený ventilátorek a vhodně nasměrovaný průvan dokážou divy. Rozdíly v tepelné vodivosti jsou s trochou péče klidně o řád.

Jakožto letitý bastlíř dávám palec nahoru za kritérium "udržím na tom prst" (mnozí kolegové se mnou budou nesouhlasit :-) a dodávám druhé kritérium "nesmrdí to horkem".

« Odpověď #46 kdy: 06. 04. 2025, 09:43:04 »
No navaření nebo napojení optického kabelu pomoci fiberlock nebo gel konektoru je to menší...
Z praxe ( dělám hlavně antény ) ale dáváme též k tomu utp/ftp i optiku , Problem bude ta "chranička" spíš myslím husí krk napříč barakem...
Čím výce ostrých ohybů tím hůře neli vůbec stím pohnout ( většinou více kabelů se při protahování skroutí do sebe ) tedy málo kdy i po namazání jde vytáhnout jen jeden.... ( bu´d se přetrhne nebo zlomí -- což bývá u utp problém. )
tedy  je jen začátek a konec ? nebo se to dá po ceste v nejaké např krabici ohlídat ?
Spíš vše tahat najednou ( stejně se to jinak poničí ) optickej kablík by šel pak profouknout i vzduchem...
Ale vše něco stojí a pul dne až den práce jen to protahování klidně zabere dvoum lidem.
Ale taky to může skončit tak že se to někde vevnitř utrhne a už stím nic nepůjde udělat jedině vysekat , tak je dobré promyslet náhradní řešení ....a pokud je tam 10-15 mm husi krk a ma 20M s několika pravouhlejma zatáčkama tak dost pravděpodobný ... bohužel...

« Odpověď #47 kdy: 06. 04. 2025, 14:19:12 »
No navaření nebo napojení optického kabelu pomoci fiberlock nebo gel konektoru je to menší...
Z praxe ( dělám hlavně antény ) ale dáváme též k tomu utp/ftp i optiku , Problem bude ta "chranička" spíš myslím husí krk napříč barakem...
Čím výce ostrých ohybů tím hůře neli vůbec stím pohnout ( většinou více kabelů se při protahování skroutí do sebe ) tedy málo kdy i po namazání jde vytáhnout jen jeden.... ( bu´d se přetrhne nebo zlomí -- což bývá u utp problém. )
tedy  je jen začátek a konec ? nebo se to dá po ceste v nejaké např krabici ohlídat ?
Spíš vše tahat najednou ( stejně se to jinak poničí ) optickej kablík by šel pak profouknout i vzduchem...
Ale vše něco stojí a pul dne až den práce jen to protahování klidně zabere dvoum lidem.
Ale taky to může skončit tak že se to někde vevnitř utrhne a už stím nic nepůjde udělat jedině vysekat , tak je dobré promyslet náhradní řešení ....a pokud je tam 10-15 mm husi krk a ma 20M s několika pravouhlejma zatáčkama tak dost pravděpodobný ... bohužel...

Moje zkusenost je, ze chranicky se stavaji nepruchozi nejdele v den kolaudace. Jako nejlepsi reseni pozdejsich uprav ci zmen technologie se nakonec ukazaly nahradni trasy vyuzivajici obvodove listy u parket , plovoucich podlah, kobercu a tak podobne. Mista pro tenkou optiku je tam habadej. Zakoncit to optickou zasuvkou je ten nejmensi problem. Takze na tvym miste bych premejslel timhle smerem.
« Poslední změna: 06. 04. 2025, 14:22:07 od petrisdiver »

« Odpověď #48 kdy: 06. 04. 2025, 20:44:00 »
Asi tak majitel ji bude pravdepodobne  muset natahnout znova jak pisete....

« Odpověď #49 kdy: 07. 04. 2025, 12:07:24 »
opet, ja 2 cloveko dny v Praze klidne zaplatim.

3 delsi chranicky jsou hladke, vyslovene pro foukani.
7 jsou bohuzel ty bile vrubovane, patch kabel se neprotahne (se mi zasekne i pero po par metrech), ale nasani/fouknuti vlakna by nemel byt problem.

« Odpověď #50 kdy: 07. 04. 2025, 13:26:47 »
https://preview.redd.it/just-got-the-new-ubiquiti-sfp-to-rj45-adapter-pro-max-rgb-v0-x51li0cnhdte1.png?width=1280&format=png&auto=webp&s=5c8207171809dcd3a513921c1f47f72e8ab173b0

Ohledně spotřeby a topení SFP transceiverů, co je vs. není v pohodě, velice záleží na okolnostech = nakolik kvalitně a v různých ohledech příznivě je provedena tepelná vazba SFP klecí do okolí. Na plošák, na šasi, na vzduch okolo. Jestli se v šasi pohne vzduch (nejlíp aktivně) atd. Máte-li pasivně konstruované zařízení, tak podtočený ventilátorek a vhodně nasměrovaný průvan dokážou divy. Rozdíly v tepelné vodivosti jsou s trochou péče klidně o řád.

Jakožto letitý bastlíř dávám palec nahoru za kritérium "udržím na tom prst" (mnozí kolegové se mnou budou nesouhlasit :-) a dodávám druhé kritérium "nesmrdí to horkem".

« Odpověď #51 kdy: 07. 04. 2025, 13:40:43 »
Šíleně topící bývaly z mé zkušenosti 10Gbit RJ45 SFP+ obecně (v porovnání s jakýmikoli jinými SFPčky).
On totiž IEEE standard pro SFP+ neobsahuje podporu 10GBase-T, takže narozdíl od optických 10G SFP+ musí metalický desetigigabit obsahovat plnohodnotný "konvertor" (spíš bych to nazval modem nebo enkodér bo to zahrnuje DSP s analogovým frontendem) a ten prostě strašně žere. A když v elektronice něco žere, tak to i hřeje..

Pamatuju, že nějaký HPE/Aruba switch (jestli mě paměť neklame, tak 2930) trpěl v jedné revizi hardwaru na tak brutální přehřívání SFP klecí s 10Gbit RJ45 SFP, že se měly tendence odpájet z desky resp. napáchat studené spoje..

« Odpověď #52 kdy: 07. 04. 2025, 22:02:30 »

7 jsou bohuzel ty bile vrubovane, patch kabel se neprotahne (se mi zasekne i pero po par metrech), ale nasani/fouknuti vlakna by nemel byt problem.

Zkus vysavacovou metodu z drevnich dob. Na jeden konec chranicky postav osobu s vysavacem a na druhym konci strc do chranicky kousicek polystyrenu privazanej na rybarskej vlasec. Pri vhodny konstelaci pak pomoci toho vlasce protahnes tu optiku. Jestli to je ale pres tri rohy, tak moc sanci nemas.

« Odpověď #53 kdy: 07. 04. 2025, 22:22:32 »
ale ja to nechci zkouset. (respektive uz jsem na tom zkouseni ztratil casu az az). Jsem levy na fyzickou praci, jsem dobre placeny na uzkou specializaci. Proto tady nabizim praci, kdyz se tu tvrdi, jak neni problem nekoho sehnat.

Zkus vysavacovou metodu z drevnich dob. Na jeden konec chranicky postav osobu s vysavacem a na druhym konci strc do chranicky kousicek polystyrenu privazanej na rybarskej vlasec. Pri vhodny konstelaci pak pomoci toho vlasce protahnes tu optiku. Jestli to je ale pres tri rohy, tak moc sanci nemas.

« Odpověď #54 kdy: 08. 04. 2025, 16:14:09 »
ale ja to nechci zkouset. (respektive uz jsem na tom zkouseni ztratil casu az az). Jsem levy na fyzickou praci, jsem dobre placeny na uzkou specializaci. Proto tady nabizim praci, kdyz se tu tvrdi, jak neni problem nekoho sehnat.

hladas na zlom mieste
co tak zadat do googlu "zvaranie optickeho kabla" ci nieco podobne a najst si firmy/ludi co to robia
ja som to vyskusal a naslo ich hned na prvej strane niekolko a a aj s cenami napr. 1 zvar 15euro, tahanie samotneho kabla drahe nebude

pre vacsich operatorov casto robia toto zivnostnici a ti pridu ku hocikomu ked zaplati