ked jednu knihu precitaju 10 kazdy ju pochopi inak...vsimne si ine veci, ktore povazuje za podstatne....a diskusia je o tom aby si ludia navzajom vydiskutovali tieto veci...
Nejsem vůbec proti diskusi, naopak! Pojďme diskutovat! Můžeme se bavit o tom, co si myslíme, že je na btc zajímavé, čím se liší od fiat money, proč si myslíme, že je to budoucnost, nebo proč si to nemyslíme.
Akorát se prostě nedá začít tím, že přijde automechanik na onkologii, vysvětlí všem, že rakovina vzniká únavou očního nervu a když je upozorněn, že se mýlí, řekne, že když si učebnici anatomie přečte 10 lidí, každý ji pochopí jinak.
Diskuse vyžaduje respekt k faktům. Pokud fakta
programově nehodlám respektovat, pak to není diskuse ale blábolení a halucinace.
ja som napisal svoj nazor
Fungování bankovního systému ale není otázka názoru. Není možný mít názor na to, jestli voda teče nahoru nebo dolů. Aspoň ne mimo zdi psychiatrické léčebny a nálevny 4. cenové.
a pekne som vas poziadal aby ste mi vysvetlili resp. odpovedali na veci ktorym nechapem v jednoduchosti....ono odkazat na zdroje viem aj ja...ale o tom diskusia nie je...
O tom právěže diskuse je. Řeknu svůj názor, předložím argumenty, jak jsem na to přišel, a zdroje relevantních faktů.
Jestli tou otázkou myslíš tohle:
Co je pointa tak ak sa vytlaci miliarda, vsetky v obehu pridu o tuto hodnotu...alebo sa mylim ak ano, poprosim vysvetlenie
tak se omlouvám, ona trochu zapadla v tom ostatním...
Prvně bych si uvědomil, že ekonomie je společenská věda. Takže i když třeba tvrdí, že zná nějaké zákony tvrdosti fyzikálních zákonů, bral bych to s rezervou. Za druhé: ekonomové mají krásnou magickou formulku "ceteris paribus" - tj. "aniž se cokoli ostatního změní". Prostě změním jenom jednu veličinu a nic jiného a koukám, co se stane. Problém je, že takové podmínky ve skutečnosti
nikdy nejsou, protože v reálných ekonomikách se mění furt všecho.
Takže ceteris paribus abraka dabra, cos napsal, to je pravda. Ale je nejspíš trochu složitější, než jenom tohle. Když se coby neekonom pustím na tenký led něčeho, čemu moc nerozumím, myslím, že by např. celkem klidně stačilo, aby se zároveň s tím tisknutím miliardy snižoval objem půjček nebo zpomalovala rychlost oběhu peněz a k žádnému snižování hodnoty nedojde. Ale rád se necham opravit, pokud se tady nějaký ekonom vyskytne
Pak je taky pro mě osobně otázka, co to vlastně ta hodnota peněz je. Je to kupní síla? Ok. Potom v případě, že vyhoří v Asii nějaká továrna na RAMky a já jako správný ajťák RAMky snídám, obědvám, večeřím a v noci se jima přikrývám, tak reálně z mého pohledu moje úspory ztratily hodnotu, protože ty RAMky jsou prostě najednou dražší. A žádný zásah centrální banky jsem k tomu vůbec nepotřeboval. Moje peníze prostě v mých očích ztratily hodotu, protože si za ně nemůžu koupit to, co jsem si za ně mohl koupit včera. A to jenom kvůli tomu, že nějakej trouba v Asii zakopl o svářečku.
TL;DR: je to prostě haluz s těma prachama no, s jednovětými "vysvětleními" si asi nevystačíme...