Vertikální taskbar v linuxu - přechod z Win

Zdarvim,
opet zvazuju prechod na Linuxovy desktop a jako vzdy mne odrazuje omezena moznost konfigurace taskbaru.
jsem fosil a od Win 95 pouzivam porad stejnej layout.
Uz jsem nekolikrat zkousel ruzny windows managery, ale i kdyz nektere lze nejak konfigurovat, to co ve win jde snadno, zadnej neumel.

Nutne potrebuju:
  • vertikalni, tak palec siroky taskbar locknuty na prave strane
  • Ekvivalent Quicklunch ... male iknoky vice radku, vice sloupcu
  • List tasku, mele ikony, co nejvic textu, zadne groupovani
  • A dole pak nejaky statusy, prepinani klavesnice a datum,cas.
Znate nekdo reseni?

k3dAR

• 3 017
  • porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    • Zobrazit profil
Re:Vertikální taskbar v linuxu - přechod z Win
« Odpověď #1 kdy: Dnes v 10:31:38 »
Na 99% to pujde v Xfce, za hodku budu u NB a overim a mozna i poslu profil panelu pro import, pokud se mi to vse exportuje (import/export ma Xfce panel ve svem nastaveni)

Zatim si muzes stahnout Xubuntu 24.04.1 LTS a hodit to na USB flashku, treba pres Rufus nebo Etcher ;⁠-⁠)

« Odpověď #2 kdy: Dnes v 10:39:53 »
Melo by to jit v awesome WM...
tady jsou nejaky screenshoty jak si s tim lidi dokazou vyhrat...
https://github.com/awesomeWM/awesome/issues/1395

asi by to resilo problem co popisujes... ale zalezi jak se dokazes szit s tim zbytkem co awesome prinasi...

Jinak predpokladam, ze dostat to doprava znamena jen position: "right"
viz https://awesomewm.org/apidoc/popups_and_bars/awful.wibar.html

« Odpověď #3 kdy: Dnes v 10:41:47 »
@k3dAR hehe budu rychlejší :-P :-)

Taky mě napadlo XFCE. Bootnul jsem tu ze sítě Debian 11 v read-only režimu (kořenový adresář moutnutý skrz overlayfs nad NFS, takže si myslí, že jede RW, takže můžu úplně rozdrbat konfiguraci, a spraví to jenom restart PC).

Pravé myšítko na taskbar, v kontextovém menu už si najdete cestu.
XFCE-panel umí tři režimy: vodorovný, svislý a deskbar.
Vy chcete "deskbar".

Upozorňuji na fajfku "lock panel" (v české mutaci patrně "uzamknout panel" nebo tak něco). Po dobu ladění/změn doporučuji, tuto fajfku sebrat. Všimněte si, že odemčený panel má u jednoho konce "chytací pole" pro drag'n'drop posouvání.

Není to úplně intuitivní, konkrétně volby "počet řádků" a "šířka řádku v pixelech" se v režimu "deskbar" chovají netriviálně. Pohrajte si s nimi a sledujte jejich vliv (změna se projevuje okamžitě). Zhruba: velikost řádku mění i velikost ikon. Takže pokud chcete širší svislý deskbar s menšími ikonami, zkuste zvýšit počet *řádků*.