Herní PC do 17 000 Kč

strepty

Re:Herní PC do 17 000 Kč
« Odpověď #30 kdy: 05. 09. 2014, 10:24:31 »
Rozdil mezi 500 a 1TB ve stejny modelovy rade pak bude presne 0, protoze oboje bude presne stejny jednoplotnovy disk s 1TB/plotnu.
Je to naozaj tak? Neskusal som sice rovnake rady ale co ked 500GB ma jednu plotnu a 1T bude mat dve plotne. Potom pri otackach 7200 by mal davat dvojnasobny datovy tok.

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #31 kdy: 05. 09. 2014, 10:26:58 »
Trošku mě baví některé informace zde. Přidám svojí trošku do mlýna.

Zdroj: Zdroje mají nejvyšší účinnost asi tak někde mezi 50 a 70% zatížení. Z toho důvodu bych volil nějakých 500W. Důležitá je ale kvalita, ne výkon. Můj 350W zdroj v testech škvařili na 490W a pořád jel a pořád se nepřehřejval. Dpoporučuju vybrat nějaký Seasonic - stojí přijatelně a jsou kvalitní.

RAM v dual channel: Pokud budeš brát 8GB RAM, tak já osobně bych jí klidně bral jako 2x4GB. Zabereš dva sloty (ze čtyř?), což nevadí. Do budoucna bys stejěn navyšoval maximálně na 16GB (další 2x4GB do zbylých slotů), protože než budeš potřebovat ještě víc RAM, tak bude zbytek PC zastaralej jako prase a bude chtít výměnů +- všechno.

Ryclost disku v závislosti na kapacitě: To platí pouze v případě, kdy disky mají různou kapacitu ploten. Pokud máme jednoplotnový  500GB disk a jednoplotnový 1TB disk, pak ten 1TB bude rychlejší a to jen díky vyšší hustotě záznamu (= logicky vyšší sekvenční rychlosti).

Já osobně bych si zjistil, jakou grafickou kartu ještě "utáhne" to nový Pentium, který se dá taktovat (neznám označení, pardon), a stavěl bych všechno na něm. CPU za +-1800, deska do 2000, RAM cca 2000, skříň 1000, zdroj asi tak 1300, disk podle kapacity +- 1500, větráky na chlazení 500, chladič CPU 1000. Na grafiku zbývá cca 6000. Myslím si, že pokud to CPU dokáže nějakou grafiku v týhle ceně "nakrmit", tak nic lepšího asi neseženeš.

Ta sestava je jen moje osobní myšlenka a ruku do ohně za ní nedávám. Nejsem extra znalec, jen jsem napsal, jak bych to ZKUSIL udělat já.

samalama

« Odpověď #32 kdy: 05. 09. 2014, 10:28:19 »
Rozdil mezi 500 a 1TB ve stejny modelovy rade pak bude presne 0, protoze oboje bude presne stejny jednoplotnovy disk s 1TB/plotnu.
Je to naozaj tak? Neskusal som sice rovnake rady ale co ked 500GB ma jednu plotnu a 1T bude mat dve plotne. Potom pri otackach 7200 by mal davat dvojnasobny datovy tok.

to by logicky musel byt kazdy subor rozdeleny na obe platne, co asi nebude, pretoze OS o platniach nevie nic, tak isto ako hdd nevie nic o suboroch...

strepty

« Odpověď #33 kdy: 05. 09. 2014, 10:41:42 »

to by logicky musel byt kazdy subor rozdeleny na obe platne, co asi nebude, pretoze OS o platniach nevie nic, tak isto ako hdd nevie nic o suboroch...
preco by nebol rozdeleny, hlavicky na dvoch plotniach su napevno spojene cize predpokladam ze ked pise jedna na jednu plotnu pise aj druha na druhu plotnu cize disk pise dvojnasobnou rychlostou.

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #34 kdy: 05. 09. 2014, 10:53:50 »
preco by nebol rozdeleny, hlavicky na dvoch plotniach su napevno spojene cize predpokladam ze ked pise jedna na jednu plotnu pise aj druha na druhu plotnu cize disk pise dvojnasobnou rychlostou.
To by měly pětiplotnový disky rychlosti vyšší než SSD. Přitom mají stejnou rychlost jako jejich jednoplotnová odnož. Nicméně Tvoje myšlenka zní logicky. Je až s podivem, že to tak už není (vycházím stále z toho, že to tak prostě není, viz první věta mýho příspevku).

Miramel

« Odpověď #35 kdy: 05. 09. 2014, 11:07:00 »
Hlavy disku jsou nad sebou a docházelo by k vzájemnému ovlivňování, protože první krok je předmagnetizace a pak čtení.
Technicky by se to dalo vyřešit jednou hlavou, která by se vkládala mezi dvě plotny, ale bylo by to řešení dost neohrabané.
Souběžné čtení z víc hlav naráz se používalo naposledy u bubnů, kdy bubnová paměť (místo disku tam byl jakoby válec nebo buben) měla třeba 16 hlav.

« Odpověď #36 kdy: 05. 09. 2014, 11:51:38 »
=> okradate zakazniky, neexistuje totiz zadna sestava s jednou grafickou kartou, ktera by si vzala vic nez nejakych 400W. A to v pripade maximalniho zatizeni, coz je bezne zcela nerealizovatelny. Nejzravejsi grafarny maji TDP 250W, a to je ciste teoreticky maximum, na ktery se nikdy nedostanou.

Cemuz se neni vubec co divit, kdyz vubec nevis o cem mluvis ..

Jistě že nevím o čem mluvím. Máš pravdu okrádáme zákazníky, když přijdou a trvají na zdroji o tomto výkonu. A napsal jsem, že to tam dáváme, ne že to musí být nezbytně, i když 400W zdroj ... nezlob se, to považuji zase já u herního PC za trochu na limitu.
Optimum je někde kolem 500W, ...
ale už jsem zažil i několik PC kde ani 600W nestačila, ... až se tam dal 650W zdroj teprve to fungovalo.

Ale máš pravdu, v podstatě mám PC koupený rodiči, přečetl jsem si pár info na google a dělám maximálně chytrého...

lol 0,001% vykonu se fakt vyplati na ukor volnyho slotu na dalsi RAM ...(pricemz pridani RAM muze v zavislosti na situaci vykon zvednout i nekolikanasobne)
OUCH... to je pro mne novinka, že dual chanel je v podstatě dle tebe úplně na prd.

Řeknu to kolegovi, co všude rve dualchanel RAM moduly, že je "debil" když to nemá smysl...

Sice s tebou souhlasím, ale ty jsi odborník.

A co se týče upgrade, jo pokud již od počátku uvažuje, že udělá jen nějaký "ořez" a za půl roku rok bude to upgradovat souhlasím s tebou, jinak ale ne.

lol lol lol .... na graficky karte za 4k se da sotva hrat, rozhodne ne na stredni detaily, a pindat o sirce sbernice GPU vs pci-express ...
Teď jsem fakt normálně spadl na zadek.... prosím tě, moc tě prosím, můžeš mi říci jakou hru máš namysli ?
Tu si budu muset sehnat, a vyzkoušet to na těch "sračkách" (GTX650) co mám k dispozici jaký to má vlastně rozdíl při hraní když tam dám GK na 4+ ...

1TB HDD jsou rychlejší než 500GB HDD a to při stejných otáčkách.
lol ... vis ty vubec jak vypada HDD? Zjevne nemas ani paru. Rychlost disku nema s jeho kapacitou absolutne nic spolecnyho. Naopak, nejrychlejsi HDD maji kapacity pomerne male. Rozdil mezi 500 a 1TB ve stejny modelovy rade pak bude presne 0, protoze oboje bude presne stejny jednoplotnovy disk s 1TB/plotnu.
Ne nikdy jsem HDD neviděl, něco jako testy rychlosti mi nic neříkají, vlastně ani nevím co to ten HDD je ... na tom se píše ?

A není náhodou otázka rychlosti taky mimochodem závislá na hustotě zápisu ? nebo na CACHE ? já ti tedy nevím, ale je zajímavé, že na stejném SATA kabelu, HDD od stejného výrobce, v podstatě stejné doby výroby, mi z 1TB HDD čte a zapisuje rychleji než z 500GB, rozdíl mezi těmi HDD je pár stokorun. Pochopitelně jsem ale absolutně neznalý, a pochopitelně nebudu tvrdit že čte 2x rychleji... avšak rozdíl TAM JE, ale možná jen u těch mých HDD.
Nicméně řešit rozdíl přesně 117Kč mezi například WD Blue 500GB a WD Blue 1TB považuji za hloupost, zvláště když ten 1TB má 64MB cache, a tedy dle tvého názoru určitě nebude ten 1TB rychlejší vůbec o nic.

Vrele doporucuju od podobnych masticu, ktery plkaj o vecech, o kterych nic nevedi, nic nekupovat, a rozhodne se neridit jejich "radama".
Podstatné je řídit se radami osob jako jsou "J" kteří se ani nemají tu potřebu se zaregistrovat, a ví přesně jak to je, že všechni ostatní jsou hlupáci co nic z toho neví.

Nemám chuť tady si jakkoliv honit triko. Většinu, drtivou většinu mám odzkoušenou v praxi, PC co skládám dle finančních možností zákazníků fungují většinou ke svému účelu bez vad a problémů (blesk a vodu neovlivním) mnoho let. A ač občas se něco nepodaří dle původního nápadu (především u repasů) tak co se týče nových PC ztěžoval si pouze jeden zákazník za ty léta, ale nebylo to kvůli výkonu součástek, nýbrž kvůli hluku ventilátorů (chtěl jich tam 14 ... každý disk byl chlazený 2x ventilátorem, disků tam měl 6ks) ... zajímavé, že stačilo prohnat jeho "dělo" kompresorem a dostat z bedny velmi mnoho prachu a byl klid.

Nicméně, tazatel původní, nechť si pořídí co chce a kde chce. Třeba ať splácá součástky k sobě jak chce. Jen jsem mu chtěl trochu dát informaci, že ne vše co tam dá, splní jeho očekávání. Když k tomu nedá zbytek stejně výkonné a kvalitní.

Pokud pane "J" tvrdíte, že jediná podstatná věc na herním PC je hustohustá grafická karta, a tvrdíte-li že GK za 4tis stačí jen na střední detaily a v podstatě se na tom nedá hrát, velmi rád se poučím, ale na rovinu, chtěl bych vidět ten "rozdíl" a vědět jaká hra tedy takovou GK vytíží tak, že nebude stačit.

A doporučil bych si pořádně přečíst příspěvek Pavouka106

To by měly pětiplotnový disky rychlosti vyšší než SSD. Přitom mají stejnou rychlost jako jejich jednoplotnová odnož. Nicméně Tvoje myšlenka zní logicky. Je až s podivem, že to tak už není (vycházím stále z toho, že to tak prostě není, viz první věta mýho příspevku).

Tam už je potom omezení trochu někde jinde, tuším že v průtoku dat někde uvnitř disku, je možné že proces zápisu a čtení z ploten má nějaký limit a proto jsou SSD rychlejší neboť tam nedochází k tomuto procesu, navíc stále u plotnových disků se hýbe hlava, a to dělá největší zdržení. Aspoň tak mi to technicky vychází. Ale nejsem fyzik.
--- léta jsem znal pouze Windows - pak jsem potkal Macbook - a chtěl jsem to taky -------
-- a tak mám Ubuntu ---------- Philips Freevents X52CZ Intel Core Duo CPU T2700 @ 2.33GHz x2, 2GB RAM,  500GB SSHD Seagate 8GB NAND,- Ubuntu 14.04LTS ---

j

« Odpověď #37 kdy: 05. 09. 2014, 14:03:13 »

Tak to ani nahodou ...
1) mensi nez 1TB plotny se uz par patku nedelaj, musel by to bejt hodne starej model
2) dve plotny temer neovlivni rychlost (muze ti ponekud klesnout latence, ale nezrychli se cteni ani zapis). Co rychlost ovlivni je hustota zaznamu => jina modelova rada. Pokud dobre pocitam tak aktualne v nejvyssich radach (co se kapacit tyce) jsou 1,2TB plotny (600GB/jednu stranu) => 5ti plotnovej disk ma neco kolem 6TB. Jenze ... protoze to taky znamena spoustu hlavicek = jemna mechanika = pomalejsi pochyb = nizsi vykon. 

Sak se podivej jaky kapacity maji 10/15k disky a zauvazuj na tema proc.

Tak to zapomen ... hdd spracovava jednotlive sektory, on vubec netusi kde je co ulozeno,  dostava pokyny od OS, ktery sektor ma cist. NCQ pak umoznuje disku poradi prehazet - aby hlavicky nemuseli litat tam a zpet, ale porad precte jen presne ten seznam sektoru, ktery dostane od systemu. System pak nema ani paru o tom, jak je fyzicky usporadanej HDD, on jenom vi, ze disk ma 0-1687988797 sektoru. Navic (uz nekdy od dob pentii) plati, ze neco jinyho je fyzicky usporadani disku a neco jinyho logicky (to co potencielne vidi system). Bejvaly casy, kdy si v biosu nastavoval kolik ma disk ploten, pocet clusteru, sektoru na cluster ... dneska disk neco ohlasi, ale to vubec nemusi odpovidat tomu, jak to vypada uvnitr disku - kvuli tomu, ze trebas kdyz pocet clusteru prelez pocet bytu pro to cislo vyhrazenych, tak se to holt zaclo resit tim, ze disk tvrdil, ze ma na cluster trebas misto 16 32 sektoru a sam si to pak nejak prebral.

Navic u modernich disku uz ani neplati, ze by pocet sektoru v clusteru byl konstatni, meni se v zavislosti na vzdalenosti od stredu (na okraji muze byt sektoru vice). Ostatne, doby, kdy si moh realne naformatovat HDD jsou taky davno minulosti ;D. Dneska bys na to potreboval nejakej servisni tool vyrobce a nejspis by to bylo to posledni, co disku udelas.

Tak myslenka zni logicky jen potud, pokud nezjistis, ze by HDD musel znat konkretni filesystem a vedet co je to soubor. Pak by moh soubory zapisovat/cist tak jak je zmineno. Ale protoze to nevi a nezna ... Ono by to samozrejme slo i z druhy strany - jenze to by prozmeny OS musel znat fyzicky usporadani HDD ... a jelikoz kazdej pes jina ves ...

Moh bys trebas rict, ze pokud ze systemu prijde ... 10 sektoru k zapisu, ze je zapises pod sebe do jednoho clusteru, ale nikde neni receno, ze tech 10 sektoru patri jednomu souboru. Navic bys musel nejak systemu sdelit, ze se HDD rozhod, ze nezapise tam kam si preje OS, ale jinam ... nebo by si musel prozmenu nejak zapisovat prekladovou tabulku (jako to defakto dela SSD). Coz by prozmenu vedlo k tomu, ze by se fragmentace souboru stala zcela neresitelnou, stejne jako na SSD.

« Odpověď #38 kdy: 05. 09. 2014, 14:57:52 »
1) mensi nez 1TB plotny se uz par patku nedelaj, musel by to bejt hodne starej model

Ano to máš pravdu. A pak je kapacita pouze otázka hustoty zápisu.

Ale na rovinu, ty by jsi řešil jestli si vzít nový 500GB či 1TB když mezi nimi je rozdíl 117 Kč ?? Na toto mi prosím odpověz.
Navíc obávám se, že mám zkušenosti, že prvních 500GB přečteš (překopíruješ/zapíšeš) na 1TB disku rychleji a to znatelně, než na disku s kapacitou 500GB.

Mě stačí se podívat na blbou křivku když ty disky porovnávám kde začíná klesat rychlost čtení u 1TB disku a u 500GB...

Rozhodně průměrná rychlost bude VŽDY vyšší na 1TB. Nebo to chceš rozporovat ?
--- léta jsem znal pouze Windows - pak jsem potkal Macbook - a chtěl jsem to taky -------
-- a tak mám Ubuntu ---------- Philips Freevents X52CZ Intel Core Duo CPU T2700 @ 2.33GHz x2, 2GB RAM,  500GB SSHD Seagate 8GB NAND,- Ubuntu 14.04LTS ---

« Odpověď #39 kdy: 05. 09. 2014, 15:38:07 »

Tak to ani nahodou ...
Ty jen tak z legrace jsem změřil teď dva disky co jsou v PC na kterém dělám. Motherboard je stary, má jen Sata II, 200GB HDD Barracuda 7200ot/min je z roku 2011 takže starý, ale , přesto při porovnání 250GB HDD 2,5" připojeným přes USB 2 vs. 1TB HDD včera koupený hodně zajímavé výsledky .... foto přiloženo.

A teď mne prosím pouč jaký jsem to hlupák, že si myslím, že 1TB HDD bude rychleji číst, než 500GB HDD, by't mají stejnou SATA koncovku, stejnou desku, a stejnou plotnu
Škoda že nemám u sebe 500GB Barakudu, novou... obávám se, že sice by

« Odpověď #40 kdy: 05. 09. 2014, 15:39:03 »

« Odpověď #41 kdy: 05. 09. 2014, 15:40:22 »

pedro

« Odpověď #42 kdy: 05. 09. 2014, 20:59:11 »
Petře, vy si tady ze všech děláte srandu, že jo...

« Odpověď #43 kdy: 06. 09. 2014, 10:18:05 »
Petře, vy si tady ze všech děláte srandu, že jo...
Sice trochu ano, ale až tak moc NE.

Uznávám, že to možná nebyla úplně optimální reakce na "J" ale pokud mne někdo tvrdí, že 500GB HDD je úplně stejně rychlý jako 1TB, pak budu tvrdit že NE.
Navíc když rozdíl cenový mezi 500GB a 1TB je 117Kč nevidím důvod někomu doporučovat koupi menšího disku.

Leda kdyby se jednalo o 500GB SSHD vs. 1TB HDD, tam rozdíl jistý ve prospěch 500GB HDD je.

Nicméně výše uvedené grafy jsem sem dal schválně. Mimochodem, nedávno se bohužel stalo, že dodavatel poslal letos NOVÝ HDD vyrobený v roce 2011.

Kolemjdoucí

« Odpověď #44 kdy: 06. 09. 2014, 11:04:12 »
pokud mne někdo tvrdí, že 500GB HDD je úplně stejně rychlý jako 1TB, pak budu tvrdit že NE.

Záleží na mnoha faktorech, proto ta diskuze. Jestliže předpokládáme stejné RPM a Cache, pak rychlost ovlivňuje zejména rozložení dat na plotnách.

500 GB HDD může mít
a) 1 plotnu 500 GB
b) 1 plotnu 1000 GB využitou na 50 %

1000 GB HDD může mít
a) 2 plotny 500 GB
b) 1 plotnu 1000 GB

... a další kombinace dle fantazie čtenáře.

Správné jsou tedy všechny odpovědi, HDD 500 GB může být rychlejší nebo nebo stejně rychlý nebo pomalejší než HDD 1 TB, vše záleží na tom co je uvnitř a výrobci to sdělují velmi neochotně.

Rozhodně průměrná rychlost bude VŽDY vyšší na 1TB. Nebo to chceš rozporovat ?

Rychlost sekvenčního čtení MB/s vždy bude identická rychlosti jakou se mrskají data pod hlavičkou, tedy je to funkce hustoty dat na plotně.