Distro pro 13letého kluka na herní PC

Re:Distro pro 13letého kluka na herní PC
« Odpověď #45 kdy: 07. 04. 2026, 21:55:28 »
Tak třeba naše děti smí počítače jakéhokoliv druhu včetně tabletů (a mobilů ale k těm se nedostanou) využívat výhradně k práci a na výslovné povolení
To povolení je předpokládám písemné, aby měly děti důkaz, že fakt mohly :D
No jasně. S razítkem od notáře a ověřenými podpisy. Ale reálně, pokud máte děti, asi tušíte rozdíl mezi tím, že někdo o něčem obecně řekl, že jako jo nebo je třeba se výslovně zeptat jestli může na počítači řešit to či ono.

Jinak jak už zaznělo, tak home počítače jsou primárně na hry (a zčásti na komunikaci [...] A není na tom nic divného, natož špatného.
To jsem nenapsal, že je na tom něco špatného. Ale počítače nejsou od hraní :P
(Minimálně ty naše ne. Pokud někdo bude chtít na počítači hrát, klidně může až si ten počítač koupí vlastní a za svoje.)

Proč bych je v tom omezoval ... elektronika už není dávno žádná vzácnost, aby se na to děti museli dívat jako na svátost.
Nejde o svátost ale o to, že děti mají obecně dost velký problém se od čehokoliv co svítí a bliká odtrhnout a třeba žít v reálném světě. Navíc je podstatně důležitější aby se naučily fungovat (tedy i hrát) v reálném světě než hrály někde na počítači, což jim nedá prakticky nic. Jinými slovy není problém dovolit aby na počítači (nebo s počítačem) dělaly něco, co si vymyslí a není to nesmyslná hovadina ale ke hraní naše počítače prostě nejsou. Na hraní je skutečný svět.

« Odpověď #46 kdy: 08. 04. 2026, 05:02:24 »
A zrovna bych mu tam dal dualboot Win 11 + Linux. On jednoho dne totiž může přijít na to, že jedna z nejoblíbenějších "her" se jmenuje "Linux". No a jaké distro? To už nechám na diskusi.

P.S. Předně bych ho ale také hnal se provětrat ven, jinak závislost na "hrách" může být problém  ;)

« Odpověď #47 kdy: 08. 04. 2026, 06:28:58 »
Nejde o svátost ale o to, že děti mají obecně dost velký problém se od čehokoliv co svítí a bliká odtrhnout a třeba žít v reálném světě. Navíc je podstatně důležitější aby se naučily fungovat (tedy i hrát) v reálném světě než hrály někde na počítači, což jim nedá prakticky nic. Jinými slovy není problém dovolit aby na počítači (nebo s počítačem) dělaly něco, co si vymyslí a není to nesmyslná hovadina ale ke hraní naše počítače prostě nejsou. Na hraní je skutečný svět.
Děti hlavně nerady snáší, když se nějak výrazně odlišují od svých vrstevníků/spolužáků v tom negativním slova smyslu, tj. pokud v dnešní době např. nebudou mít mobilní telefon (který má naprostá většina ostatních dětí), tak to prostě budou brát jako handicap. A pochopitelně se také stanou terčem posměchu okolí, z čehož bude logicky pramenit jejich frustrace, protože u dětí to tak prostě je, že toto snáší mnohem hůř, než dospělí lidé.
Přesně z výše popsaných důvodů jsem se u svých dětí vždycky snažil, aby u elektroniky "držely krok", tj. měly jak každý svůj vlastní PC, tak i mobil. A vůbec jim to nečinilo potíže zároveň fungovat v reálném světě a jezdit třeba na kole, chodit bruslit atd. :)

qelurg

• 409
    • Zobrazit profil
« Odpověď #48 kdy: 08. 04. 2026, 06:57:08 »
Jakou distribuci, to nevím, já bych tam dal mainstreamové  ubuntu, ale chci se vyjádřit ke hrám, a linuxu, protože sám hraju a mám tři děti (12, 14 a 16), které také hrají hry.

Já osobně hraju jen na SteamDecku, tedy na Linuxu a sice na něm nefunguje všechno, ale drtivá většina her ano a to ještě část věcí, co nefunguje, tak nefunguje z důvodu hw nároků. Takže rozhodně se na Linuxu dá hrát a jsou to špičkové hry, včetně Kingdom Come, Zaklínače a podobných věci. Jediné co bych chtěl a nefunguje mi na něm je nový Monster Hunter World, který to neutáhne. A že nejde všechno? I to bych viděl pozitivně z hlediska výchovy, je potřeba děti naučit i tomu, že nemohou mít všechno.

A protože jsem velký hráč, mají v hraní mé děti obrovskou podporu, každé mé dítě má svůj vlastní Switch Lite, dále má každé svůj herní notebook, dále máme doma PS3, PS4 a PS5. Plus každé má ještě mobil a tablet, kde mám také zakoupeno spoustu her. Dětem omezuji čas hraní, ale mají naprostou volnost kde a na čem hrají. Řadu her mají na PS, PC i Switchi, něco dokonce i na Androidu (baldurs gate, newerwinter atd) takže si mohou vybrat, kde tu hru chtějí hrát. A světe div se, na PC hrají málo až vůbec.

PC je pro ně pracovní nástroj, MS Teams + škola. Nejstarší obstojně programuje (Python) a dělá hudbu (Cubase, Dorico), prostřední se zhlédl zase v grafice, focení a tvorbě videí (Krita, Gimp, DaVinci Resolve). Hry hrají nejvíc na PS5 (nejstarší), Switch Lite (prostřední) a na mobilu (nejmladší). A to s nimi sdílím family steam, na kterém mám zakoupeno přes 360 her.

Takže já to s tou nutností windows kvůli hraní nevidím až tak černě, ve skutečnosti to není potřeba a mé děti zájem o hraní na pc ani nemají. Mé děti tedy mají windows, ale až na ten Cubase a Dorico by mohli všechno provozovat na Linuxu. Linux nemají jen proto, že jsem líný se babrat s jeho instalací. Já osobně pak pracuju hodně na tabletu a tomuto stylu začíná přicházet na chuť i nejstarší syn. Tablet s perem (všechno mám od samsungu) je totiž docela užitečný na tvorbu poznámek, učení, vytváření školních prací, prezentací a tak dále, protože jde snadno kombinovat ruční psaní, rýsování, grafiku, zvuky a videa. Je to pohodlnější a efektivnější než na PC - pero, dotyková plocha, snadná mobilita, foťák s ocr, možnost text diktovat, dobře integrovaná AI, .... Pokud ve škole dovolí používat tablet místo sešitu, a ve škole mých dětí to dovolí, není co řešit. Na programování je pak skvělý terminál Termux s Midnight Commanderem a Vimem, kde si člověk čuchne i k tomu Linuxu a nejstarší syn se s ním seznamuje touto cestou a koncept příkazové řádky mu tak není cizí a poznává i jeho výhody. Dokonce mám v Termuxu nainstalováno přes proot i Ubuntu (jen terminálové), abych si na tabletu mohl překládat Androidí aplikace.

« Odpověď #49 kdy: 08. 04. 2026, 07:07:50 »
Měl by sis položit otázku: dáváš tam Linux protože to chce on, nebo protože to chceš ty? Zatím to vypadá na možnost b. Našel sis záminku (zaviruje si to) a rovnou jsi vyřadil správný řešení.

On chce hrát hry a Linux ani nezná, a ty ses rozhodl mu vnutit věc, kterou nechce, abys "šířil víru". Výsledkem bude akorát to, že mu Linux znechutíš.

qelurg

• 409
    • Zobrazit profil
« Odpověď #50 kdy: 08. 04. 2026, 07:20:59 »

Děti hlavně nerady snáší, když se nějak výrazně odlišují od svých vrstevníků/spolužáků v tom negativním slova smyslu, tj. pokud v dnešní době např. nebudou mít mobilní telefon (který má naprostá většina ostatních dětí), tak to prostě budou brát jako handicap. A pochopitelně se také stanou terčem posměchu okolí, z čehož bude logicky pramenit jejich frustrace, protože u dětí to tak prostě je, že toto snáší mnohem hůř, než dospělí lidé.
Přesně z výše popsaných důvodů jsem se u svých dětí vždycky snažil, aby u elektroniky "držely krok", tj. měly jak každý svůj vlastní PC, tak i mobil. A vůbec jim to nečinilo potíže zároveň fungovat v reálném světě a jezdit třeba na kole, chodit bruslit atd. :)
To jsem si myslel taky, a nikdy jsem se nedopustil většího omylu. Jestli jsou děti stádní ovce nebo ne záleží hlavně na tom, jak je vychováváte, zda jsou sebevědomé, na sebe hrdé nebo ne. Já jsem svým dětem obrazovky od mala přísně omezoval, hrát v pracovní dny mohou třeba jen od 18:00 do 18:30, v době školy se jim mobil prakticky zablokuje, a fungují jen jako telefon. Takže se mnohdy ani nenamáhají si ho do školy brát. Sociální sítě jsou pro ně absolutní tabu a naučiljsem je, aby je vnímali jako zlo. Když ty děti něco umí, jsou v něčem dobré, mají být na co hrdé - na sebe, na své schopnosti a nepotřebují si to kompenzovat tím, co mají.

Zprvu jsem se obával, že je to bude hendikepovat, pečlivě jsem to sledoval, ale nestalo se tak, ani u jednoho z mých dětí. Některé děti to tak mají, ale dnes to považuji za důsledek nešťastné výchovy. Pozoruji, že se tahle zakomplexovanost týká hlavně dětí z nižších sociálních vrstev, že rodiče svou zakomplexovanost přenáší na své děti. Nebojte se naučit své děti být jiné, výjimečné, vystrčit hlavu z davu. Když se chovají ke svému okolí laskavě a přátelsky, když budou bez zášti, závisti, pýchy či nadřazenosti - nikdo se jim smát nebude, ani jim ubližovat, právě naopak, když něco dovedou (ve sportu, v hudbě, výtvarně, ...) a rádi pomohou, mohou se stát ostatním i vzorem a i když jiné, budou oblíbené.
« Poslední změna: 08. 04. 2026, 07:28:09 od qelurg »

qelurg

• 409
    • Zobrazit profil
« Odpověď #51 kdy: 08. 04. 2026, 07:25:18 »
Měl by sis položit otázku: dáváš tam Linux protože to chce on, nebo protože to chceš ty? Zatím to vypadá na možnost b. Našel sis záminku (zaviruje si to) a rovnou jsi vyřadil správný řešení.

On chce hrát hry a Linux ani nezná, a ty ses rozhodl mu vnutit věc, kterou nechce, abys "šířil víru". Výsledkem bude akorát to, že mu Linux znechutíš.

Ta otázka není důležitá. Samozřejmě že chce on, chce své děti naučit něco, co považuje za dobré. Jehou úlohou je vychovávat, ne dělat co chtějí děti. Kdyby rodiče dělali jen to, co chtějí jejich děti, špatně by to dopadlo. To stojí za překonání komfortní zóny, je to užitečné, to dítě to posune, a znalost linuxu nemusí být ani to nejdůležitější, co se tím naučí.

« Odpověď #52 kdy: 08. 04. 2026, 07:33:23 »

To jsem si myslel taky, a nikdy jsem se nedopustil většího omylu. Jestli jsou děti stádní ovce nebo ne záleží hlavně na tom, jak je vychováváte, zda jsou sebevědomé, na sebe hrdé nebo ne. Já jsem svým dětem obrazovky od mala přísně omezoval, hrát v pracovní dny mohou třeba jen od 18:00 do 18:30, v době školy se jim mobil prakticky zablokuje, a fungují jen jako telefon. Takže se mnohdy ani nenamáhají si ho do školy brát. Sociální sítě jsou pro ně absolutní tabu a naučiljsem je, aby je vnímali jako zlo. Když ty děti něco umí, jsou v něčem dobré, mají být na co hrdé - na sebe, na své schopnosti a nepotřebují si to kompenzovat tím, co mají.

Zprvu jsem se obával, že je to bude hendikepovat, pečlivě jsem to sledoval, ale nestalo se tak, ani u jednoho z mých dětí. Některé děti to tak mají, ale dnes to považuji za důsledek nešťastné výchovy. Pozoruji, že se tahle zakomplexovanost týká hlavně dětí z nižších sociálních vrstev, že rodiče svou zakomplexovanost přenáší na své děti. Nebojte se naučit své děti být jiné, výjimečné, vystrčit hlavu z davu. Když se chovají ke svému okolí laskavě a přátelsky, když budou bez zášti, závisti, pýchy či nadřazenosti - nikdo se jim smát nebude, ani jim ubližovat, právě naopak, když něco dovedou (ve sportu, v hudbě, výtvarně, ...) a rádi pomohou, mohou se stát ostatním i vzorem a i když jiné, budou oblíbené.
Vystrčit hlavu z davu tím, že děti nebudou mít to, co má naprostá většina dětí z jejich okolí? To fakt ne a nevykompenzují to ani případné kladné vlastnosti dotyčných dětí. Kromě toho rodiče někdy podléhají iluzi, že se díky zákazům dítka k něčemu nedostanou, ale opak bývá pravdou. On se vždycky najde nějaký spřízněný spolužák, co přístup např. na ty sociální sítě umožní. A mnohdy jsou pak rodiče zaskočeni, co všechno dítka dělala bez jejich vědomí. Proto zákazy zrovna v tomto směru prostě ne...

qelurg

• 409
    • Zobrazit profil
« Odpověď #53 kdy: 08. 04. 2026, 08:00:15 »
Vidim ze se tu strhla docela zajimava diskuze, co jsem se tu par dni nepodival. (A parkrat i uplne mimo k polozenemu dotazu.)... No tak rozhodnuti je jasne, dame Arch :D

Jenze na co v dnesni dobe potrebujeme Windows? Presne... na nic.

No, to je zase přehnané. Windows potřebujete pro software, který běží ve Windows a ne v Linuxu. Já mám třeba tunu hudebního software, spoustu emulátorů od Korgu (třeba https://www.korg.com/us/products/software/korg_collection/ nebo https://www.korg.com/us/products/software/modwave_native/) od Rolandu, nebo třeba Cubase. Nepomůže ani emulátor, potřebujete kvalitní zvukovku s podporou MIDI, kvalitní ASIO ovladače, co nejmenší latenci, všechny to moduly komunikují spolu přes VST atd.

Dokonce i když něco je pro Linux, třeba Pianoteq (https://www.modartt.com/pianoteq_overview), tak je lepší ho používat ve Windows. Jak pro možnost spolupráce s nástroji jako Cubase nebo Dorico, tak pro spolehlivost. Mám Pianoteq nainstalovaný v linuxovém open source Zynthianu V5.1 (https://shop.zynthian.org/?pk_vid=2aaa91ea45a3cfd017756272519f025d) který používá RPi5, a přes desítky hodin zoufalé snahy jsem nevyřešil problém, že ztrácí eventy při propojení s Kronosem, tudíž je nepoužitelný. Ve Windows bez problémů a protože do Zynthianu jsem investoval jen za účelem mít Pianoteq v přenosné krabičce, vyhodil jsem tak zbytečně poměrně velké peníze. Nahradil jsem ho nakonec levným tabletem s Windows a další externí zvukovkou. Někdy je i ten Linux zadarmo drahý, bohužel.

« Odpověď #54 kdy: 08. 04. 2026, 08:03:56 »
Komu neni rady, tomu neni pomoci. Veselo tam dajte kludne aky len linux chcete, ako som uz pisal predtym ocividne fungujete stylom "bude po mojom aj keby to bolo na ho.vno". Gratulujem, prave vychovavate outsidera. Ved on sa vam jedneho dna este podakuje co ste za sebestredneho egoistu

qelurg

• 409
    • Zobrazit profil
« Odpověď #55 kdy: 08. 04. 2026, 08:25:35 »

Vystrčit hlavu z davu tím, že děti nebudou mít to, co má naprostá většina dětí z jejich okolí? To fakt ne a nevykompenzují to ani případné kladné vlastnosti dotyčných dětí. Kromě toho rodiče někdy podléhají iluzi, že se díky zákazům dítka k něčemu nedostanou, ale opak bývá pravdou. On se vždycky najde nějaký spřízněný spolužák, co přístup např. na ty sociální sítě umožní. A mnohdy jsou pak rodiče zaskočeni, co všechno dítka dělala bez jejich vědomí. Proto zákazy zrovna v tomto směru prostě ne...
To jste vůbec nepochopil, co jsem napsal. Když už, tak vystrčit hlavu z davu, abyste děti vychoval tak, jak to považujete za správné a dobré, a ne tak, jak to dělá hloupé okolí. Nemáte co kompenzovat, protože nedochází k sebemenším škodám, ale má to naopak mnoho benefitů.

Nejedná se o tupé zákazy, ale o komplexní výchovu k jinému vnímání světa, vlastnostem a hodnotám. Vy si to představujete asi tak, že já řeknu, zakazuji sociální sítě, v lepším případě je zablokuji přes rodičovskou kontrolu. Dítě si pak zoufalstvím rve vlasy, propadá hlubokým depresím, ve třídě je z něj outsider, kterému se všichni posmívají, dítě se nejprve poškozuje, pak u něj propukne anorexie a nakonec spáchá sebevraždu. Jenže realita je jiná, mé děti chápou, že sociální sítě jsou špatné a nebezpečné, že by je v mnoha ohledech poškozovali, a proto se jich sami stranní. Ostatně vidí to na svých závislých spolužácích a jaké zoufalce z nich sociální sítě udělaly, hloupé, zanadbané, primitivní. Měli tendenci na ně koukat až pohrdavě, dnes na ně hoedí s lítostí. Nejstarší syn, kterému táhne na sedmnáct má od 15 let všechno odemčené, plně přístupný internet atd,  je vychovaný, rozumný a disciplinovaný, chápe tyto věci, ví co je pro něj dobré a co ne a řídí se tím, dobrovolně a ve svém zájmu, nepotřebuje už moji podporu. Je velmi pracovitý, úspěšný a má tah na branku. U něj už nemám téměř co korigovat. Na mladších musím ještě nějakou práci odvést.

Sociální sítě jsou zlo, děti reálně poškozují a jen hloupý nebo lhostejný rodič nechá své děti sociálním sítím na pospas.

qelurg

• 409
    • Zobrazit profil
« Odpověď #56 kdy: 08. 04. 2026, 08:32:22 »
Komu neni rady, tomu neni pomoci. Veselo tam dajte kludne aky len linux chcete, ako som uz pisal predtym ocividne fungujete stylom "bude po mojom aj keby to bolo na ho.vno". Gratulujem, prave vychovavate outsidera. Ved on sa vam jedneho dna este podakuje co ste za sebestredneho egoistu
Zdá se, že jste rozčilený proto, že není po vašem :-).
Navíc vykládáte nesmysly, používáním linuxu nevychováte žádného outsidera.

Karmelos

• 1 290
    • Zobrazit profil
« Odpověď #57 kdy: 08. 04. 2026, 10:07:48 »

To ne, ale vyrábíte sigmu a né všechny děti na to mají náturu...

...mmchdm nepoužíváte Reaper? ten je nativní i pro linux... Zkoušel jste? Já trochu ve windows používám, na linuxu jsem ještě nenašel odvahu...

Gréta je nejlepší.

« Odpověď #58 kdy: 08. 04. 2026, 11:14:02 »
Odpovědi celkově dost hrozné. Děcka už dneska do školy MS office potřebují jen výjimečně, většinou jsou úplně ok libreoffice, a není výjimkou, že se používají google sheets nebo online office 365. Reálně existuje pro dítě jen jeden velký showstopper, a to jsou hry. Hraní na linuxu je dnes super, s jednou výjimkou, ale v tomhle věku asi zásadní, a to jsou multiplayer hry. Opravdu velká většina multiplayer her má s linuxem problém, zejména kvůli anticheatovacím řešením. Občas se to dá nějak obejít, ale není to trvalé a reálně ti s vysokou pravděpodobností přivodí ban, a to není o co stojíš.
Druhá věc je gamepass for pc, což je něco co dost rodičů svým dětem nějakým způsobem paltí, případně si na to vydělávají na brigádách, gamepass hry v linuxu taky nejedou ( i když jejich steam/epic/gog verze jede v pohodě)

Pokud tohle akceptuje (ale to musí rozhodnout ten kluk),tak je super distro Bazzite nebo CachyOS. Jestli hraje téměř jenom single player ze steamu nebo epicu, tak je linux ok. Nicméně online hry slouží i jako sociální platforma.

qelurg

• 409
    • Zobrazit profil
« Odpověď #59 kdy: 08. 04. 2026, 11:22:47 »

To ne, ale vyrábíte sigmu a né všechny děti na to mají náturu...

...mmchdm nepoužíváte Reaper? ten je nativní i pro linux... Zkoušel jste? Já trochu ve windows používám, na linuxu jsem ještě nenašel odvahu...
V mé generaci se jim říká samotář. A ne, tím žá má dítě na počítači linux z něj fakt samotáře neuděláte. Děti chodí do školy, do sportů, do zuš, do skautu a všem je úplně jedno, zda pracují ve windows, linuxu, Androidu nebo mac os, stejně jako je všem jedno zda hrají na PS, PC, XBox Switch, Androidu nebo jinde. Řada dětí nehraje vůbec, a já mám radost z toho, že můj nestarší syn hraje se spolužáky dračák, vždycky se někam zdejchnou na celý víkend, někdy i k nám domů, a užívají si. Když se nesejdou všichni, hrají řadu dalších stolních her, kterými jsem také zásoben bohatě, mám jich plnou skříň a vedu k tomu děti od nejútlejšího věku. A nejsem sám, když probíhá herní seance u nás, nosí k nám synovi kamarádi řadu svých stolních her + hraji MtG atd. Hysterická vize, že když dítě nebude mít Windows, bude vyloučený outsider, je vážně směšná.

Ne, Reaper nepoužívám a neznám, nemám potřebu. Z open source v hudbě používám jen Audacity, jinak používám komerční profesionální nástroje.