Distro pro 13letého kluka na herní PC

Distro pro 13letého kluka na herní PC
« kdy: 04. 04. 2026, 22:05:56 »
Zdravim vsechny.

Kamarad me poveril, abych mu slozil herni pocitac pro syna. Co se tyce HW, mam uz vse nakoupeno a slozeno, ale zatim vaham s jednou veci. Vzhledem k tomu, v jakem stavu je Windows 11 (a taky aby si ten pocitac za chvili nezaviroval), mam v umyslu mu nainstalovat Linux (a Windows pripadne pres KVM). Kluk je v ovladani PC zdatnejsi, takze adaptace problem si myslim ze nebude.

Ja sam jsem uzivatelem OpenSUSE Tumbleweed, nicmene tim ze je to "rolling updates" distro, zazil jsem parkrat situaci, ze po update mi system nabehl jen do terminalu, vetsinou kvuli Nvidia ovladacum, kdyz jsem treba pul roku neaktualizoval. Nechci ho vydesit hned na zacatku :D .. (A na distribucni turismus je este docela brzo)

At to tedy shrnu: Prosim o nejaky tip. Hledam distro, ktere bude ovladanim neco podobneho jako OpenSUSE, rolling updates, konfigurace pres GUI (neco jako YAST2), misto editace konfiguracnich souboru,. Jako DE pak KDE Plasma. Par lidem jsem instaloval ZorinOS, uvazoval jsem este o Kubuntu, pripadne Manjaro... Bazzite ani Nobara linux vhodny uplne neni, CZ lokalizace v nich temer neexistujici. PC bude primarne slouzit na hrani a internet / video.

Predem dik za odpoved

Re:Jake distro pro 13 leteho kluka na herni PC?
« Odpověď #1 kdy: 04. 04. 2026, 23:03:48 »
Když jste zvyklý na openSUSE a chcete rolling, tak co openSUSE Slowroll? Rolling, ale mělo by být stabilnější, s méně častými updaty než Tumbleweed.

Re:Distro pro 13letého kluka na herní PC
« Odpověď #2 kdy: 04. 04. 2026, 23:34:44 »
Jsem upřímně zvědavá, jak dlouho 13 letému klukovi vydrží na herním PC Linux. Podle mě hned ten samý den, jen co bude u PC sám, si spustí nějakou oblíbenou hru, zjistí že něco nefunguje, stáhne si Windows, nainstaluje je a bude pařit bez nejmenších problémů. Akorát se obávám, že stáhne nějaké "cracklé" ISO a bude mít zaděláno na problém. Nestálo by za to místo šíření evangelia mu ty Windows dát prostě hned?

dr_ak

« Odpověď #3 kdy: 05. 04. 2026, 00:02:19 »
Jsem upřímně zvědavá, jak dlouho 13 letému klukovi vydrží na herním PC Linux. ............ Nestálo by za to místo šíření evangelia mu ty Windows dát prostě hned?
No, na Linuxovém serveru bychom neměli stahovat kalhoty a doporučovat wokna, když brod je ještě daleko :-)
Zvláště teď, kdy je podpora her na Linuxu na nejlepší úrovni z celé historie...
Já bych doporučil mu tam nainstalovat Steam, kde je hraní asi nejvyladěnější a jednoduché jako na konzolích.
A pokud ho to bude zajímat, může zkusit Lutris, GoG, atd...
A i na flathub.org je plno zajímavých i kvalitních her nativně pro Linux.
Hraní nemusí být automaticky jen mainstream.

RDa

• 3 225
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 05. 04. 2026, 01:22:01 »
Bych se podival na cem bezi Steam a dal tam to. Treba nejrozsirenejsi Ubuntu neni ve vyberu proc? Na ty specializovana distra ma cas na pozdejic.. zacal bych proste necim co je snesitelne pro novacka.

« Odpověď #5 kdy: 05. 04. 2026, 07:37:30 »

Zopper

• 998
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 05. 04. 2026, 08:42:43 »
Dřív, než tam něco nainstaluješ, se zeptej, co hraje. Protože i když spousta her už přes Proton/Steam jede krásně, tak jestli hraje třeba Fortnite, tak máš s Linuxem utrum - anticheat ochrany u tohoto typu her v lepším případě nedovolí hru na Linuxu spustit, v horším ho rovnou označí za cheatera a dají ban.

Jo a jestli má/chce třeba gamepad, tak to taky může být zábava. Například rozchodit Xbox controller s jejich 2.4GHz wireless USB donglem vyžaduje kompilaci jaderného modulu, který hledáš někde pod GitHubech, DKMS, a tyhle srandy, a jednou za čas se to rozbije.
« Poslední změna: 05. 04. 2026, 08:48:51 od Zopper »

« Odpověď #7 kdy: 05. 04. 2026, 09:04:33 »
Jsem upřímně zvědavá, jak dlouho 13 letému klukovi vydrží na herním PC Linux. Podle mě hned ten samý den, jen co bude u PC sám, si spustí nějakou oblíbenou hru, zjistí že něco nefunguje, stáhne si Windows, nainstaluje je a bude pařit bez nejmenších problémů. Akorát se obávám, že stáhne nějaké "cracklé" ISO a bude mít zaděláno na problém. Nestálo by za to místo šíření evangelia mu ty Windows dát prostě hned?
Přesně tak. Nehledě na to, že ten PC tutově nebude používat jenom na hry, ale třeba taky na office (Word, Excel, PowerPoint), takže Windows jsou jasná volba.

Zopper

• 998
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 05. 04. 2026, 09:19:04 »
To mi připomíná... Ještě bych doplnil otázku: Co ten kamarád, je na stejné vlně, bude motivovat syna, aby hledal cestu bez Windows? Nebo tohle jde úplně mimo něj, tobě ten Linux sice odkýve, ale jak za ním syn příjde s prvním problémem a on uvidí neznámý systém, tak ty Windows bude iniciovat sám a ještě u toho bude nadávat?

« Odpověď #9 kdy: 05. 04. 2026, 10:09:16 »
Vzhledem k tomu, v jakem stavu je Windows 11 (a taky aby si ten pocitac za chvili nezaviroval),
A v jakém stavu je Windows 11? Osobně ho mám ve všech svých PC už přes rok a rozdíl oproti W10 jsem prakticky nezaregistroval (až na odlišnou nabídku Start a kontextové menu, což jsou ovšem prkotiny). A zavirovat si PC? To zase úplně triviální není, pokud k tomu uživatel nejde cíleně (vypnutí antiviru, firewallu atd.).

« Odpověď #10 kdy: 05. 04. 2026, 12:37:30 »
Máte-li v plánu vytvořit zapřísáhlého antilinuxáka, vytvořte mu herní PC s Linuxem a zakažte mu ho přeinstalovat na Windows… Hraní na Linuxu je stále ještě kompromis a více pro ty, které víc než hry baví proces zprovoznění her a řešení problémů okolo. Pokud kluka zajímají hry a ne Linux, tak je kravina ho nutit, jelikož všichni jeho kamarádi ze školy s Windows stáhnou hru, proklikají instalátor a hrají. On stáhne hru, zjistí, že to nefunguje, jelikož to není zrovna jedna z té kapky her, které Linux podporuje, a buď se smíří s tím, že si s kamarády nezahraje, nebo stráví hodiny snahou hru zprovoznit nějakými náhodnými návody z internetu / LLM, aniž by tušil, co dělá… Výsledek: ani ten vir nebude potřeba a vy budete reinstalovat v pravidelných intervalech. Pak zjistíte, že kluk tráví moc času u počítače, začnete mu limitovat čas, a on už ani nestihne v limitu tu hru zprovoznit.

Vybodněte se na svoji nenávist k Microsoftu, lásku k Linuxu, a když stavíte herní PC, prostě se smiřte s tím, že je stále pro běžné hráče potřeba Windows…

« Odpověď #11 kdy: 05. 04. 2026, 12:42:04 »
Přesně tak. Nehledě na to, že ten PC tutově nebude používat jenom na hry, ale třeba taky na office (Word, Excel, PowerPoint), takže Windows jsou jasná volba.
Jak souvisí kancelářský balík s Windows?

« Odpověď #12 kdy: 05. 04. 2026, 14:13:24 »
Tohle mi přijde jako opravdu velmi špatný nápad. Nejen že naprostá většina her nebude fungovat, těch podporovaných na linuxu je stále jen malá část. Také ale ve spoustě multiplayer her ještě může dostat hardwarový ban za snahu o případnou emulaci jelikož dnešní anticheaty běží ma úrovni jádra systému. Určitě pak za to poděkuje. Prostě se smiřte s tím že multiplayer hry a Linux nejde dohromady a ještě hodně dlouho nepůjde až na výjimky. Valve to sice zkouší tlačit, ale je to malá část trhu a ještě s komplikacemi. 
Všichni lidé jsou špatní, dokud je nutnost nepřivede k tomu, aby byli dobří. (Machiavelli)

« Odpověď #13 kdy: 05. 04. 2026, 17:10:02 »
Jak souvisí kancelářský balík s Windows?
Třeba tak, že MS Office je nativně podporován jenom na Windows.

Karmelos

• 1 281
    • Zobrazit profil
« Odpověď #14 kdy: 05. 04. 2026, 20:06:47 »
Pokud kluk není Linux pozitivní už teď, tak mu tam dej Windows, legální verze stojí pár stovek. Nic jinýho nemá smysl.
Gréta je nejlepší.