Linux v mobilu

Linux v mobilu
« kdy: Dnes v 00:07:00 »
Zdravím ve spolek...
mám takové trápení.
Docela mi už až do krve začíná vadit Android. A o nějakých Microshi*ech nebo vokousanejch jabkách vůbec nebude řeč.
Ale rád bych dostal do pěkného "železa" Linux.
Máte někdo nějakou zkušenost s tím jakou distribuci?
Aby to makalo ale i aby to umělo podporovat i ty droidí appky..
???

našel jsem Seilfish
ale občas si nejsem jistý jestli to jen není překodaný droid. Nebo co to je...
a zároveň nějak mají problém odepisovat na moje dotazy.
Ale za to se tváří, že všechno už mají hotové...

Umíte to někdo?
pomohl by mi s tím prosím někdo?

předjímaje trollíky i tu, poprosím tedy aby se vyprdli rovnou na dotazy a nebo narážky proč se mi žádný z výše zmíněných systémů velkýho bratra nelíbí... Prostě nelíbí a kdo nemá hlavu kdesi, ví proč. Takže se vzájemně prosím ušetřeme balastu.
 A jen Ti co mají něco věcného směrem pomoci mi k cíli reagovali.
díky moc všem. I těm mlčícím trollíkům za pochopení.
T=

alex6bbc

• 1 686
    • Zobrazit profil
Re:Linux v mobilu
« Odpověď #1 kdy: Dnes v 07:47:24 »
ja mel kdysi ubuntu mobil a pak firefox mobil. android ma uvnitr taky linux, najdi si spravne nastroje a mas i command lajnu.

« Odpověď #2 kdy: Dnes v 08:40:17 »
Ono je to dost problem. Co som nasiel pred par rokmi nejake linuxy, tak to vsetko bolo o tom, ze linux bezal nad tym androidom.
Mne by napr. stacil len zaklad, nech sa tam rozbehne cisty linux + staci mi funkcne wifi a kamera. Ale to je cista utopia, pokial telefon nie je od vyrobcu linuxovy.

« Odpověď #3 kdy: Dnes v 09:01:34 »
Osobné skúsenosti nemám, ale zvážil by som PinePhone Pro. Ide tam aj freebsd

« Odpověď #4 kdy: Dnes v 09:05:07 »
vyprdli rovnou na dotazy a nebo narážky proč se mi žádný z výše zmíněných systémů velkýho bratra nelíbí

Jenže to je právě velmi důležitý parametr. Protože pokud se nelíbí to napojení na velké firmy, je to úplně jiný problém než že se nelíbí ty systémy z nějakého technického důvodu.

Pokud jde o to první, dá se použít třeba operační systém /e/, což je klon Androidu bez součástí zajišťujících napojení na Google. Tvůrcem toho systému je Gaël Duval, původní zakladatel linuxové distribuce Mandrake. Obrovskou výhodou je, že tam dobře pojedou aplikace určené pro Android, protože to je pořád Android.

hknmtt

• 149
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: Dnes v 09:33:05 »
Huawei alebo Xiaomi, neviem uz presne ktora firma, sa oficialne uz vy**** na cely Google a jeho Android a americke sankcie a robia si kompletne novy OS od podlahy. Bolo to v spravach tak 3 mesiace dozadu. Akurat, ze je to len pre Cinsky trh.

Realne je asi najlepsie ist cestou tych alternativnych Androidov(degoogled android). Neviem ktory je teraz najpopularnejsi, nesledujem to aktualne. Akurat ze je problem ze aj ludia co si to hodia na telefony tak aj ked je f-droid alternativa pre google market, aj tak si ho tam capnu  a maj uvsetky google sluzby a sledovatka aj tak, takze realne neziskali absolutne nic.

« Odpověď #6 kdy: Dnes v 09:40:14 »
Lineage OS, pak se koukněte jaký typy jsou podporovaný a na základě toho to kupte. LineageOS je komplet bez googlu, ale jdou tam az na pár věcí rozchodit android app. Sám ho už 5let používám a je fakt dobrej (na origo android to vydrželo cca 2dny, teď to vydrží 4dny).

« Odpověď #7 kdy: Dnes v 10:04:29 »
Na toto tema, je spoustu zaznamu z prednasek na isntalfestu nebo linuxdays...

Karmelos

• 1 072
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: Dnes v 13:52:40 »
Lineage OS, pak se koukněte jaký typy jsou podporovaný a na základě toho to kupte. LineageOS je komplet bez googlu, ale jdou tam az na pár věcí rozchodit android app. Sám ho už 5let používám a je fakt dobrej (na origo android to vydrželo cca 2dny, teď to vydrží 4dny).

...typicky nemusejí chodit třeba bankovní apky, protože vyžadujou búchvíjaký updaty nebo certifikáty a podobné chujoviny.
Gréta je nejlepší.

jjrsk

• 586
    • Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: Dnes v 14:15:17 »
...
Tuxe vpodstate rozjedes na libovolnym dostatecne odemcenym HW ... jen budes mit ten drobnej problem, ze to ... taky naprosto typicky .... nebude telefonovat/datovat/...

Jednoduse proto, ze velmi standardni postup je, za vyrobce dotlaci do nejaky konkretni verze droida konkretni binarni blob ...a  snicim jinym to proste nejede.

Trochu lip na tom bude zmineny lineage, coz je droid, ze kteryho jsou bydefault vykosteny guugli veci. I pokud nenajdes mezi supported primo svuj model founu, mas dobrou sanci pokud najdes jinej se stejnym cpu. Pripadne samozrejme muzes absolvovat pokus o nejaky ten merge svy binarky s lineage.

« Odpověď #10 kdy: Dnes v 16:13:41 »
Jak pisou nekteri ostatni - LineageOS je dobra volba.
Akorat spousta lidi tam pak placne Google Apps a jsou tam, kde byli - u Googlu.
Proto je treba nahradit Google Apps svobodnou implementaci googlich knihoven = microG.
Ten myslim potrebuje podporu pro signature spoofing, coz LineageOS v sobe nema, takze rovnou doporucim stahnout patchnuty LineageOS od microG:
https://lineage.microg.org/
Podporovanych zarizeni je celkem dost, ale asi to budou spis starsi a bazarove kousky - ja to pouzivam na nekolika Samsungach nebo Asusech.

Androidi aplikace pak lze instalovat pres svobodnou nahradu Google Play, ktera se jmenuje Aurora Store (je v F-droidu).
(Aurora Store pouzivam i kdyz chci treba znamemu pripravit telefon - lze tak i na klasicky android telefon dostat aplikace bez nutnosti pouzit Google ucet)

Drive mi fungoval signature spoofing tak, ze telefon prosel overenim od Googlu a nebyl zadny problem s bankovnimi aplikacemi (prestoze mam root, ruzne LSPosed moduly,...)

Asi pred rokem Google neco zmenil a od te doby se mi nedari overenim projit.
Aktualne mne to moc netrapi, protoze bankovni aplikace, ktere pouzivam i pote funguji bez problemu (mBank, Fio, MaxBanka).
Co vim, tak nefunguje rusofilni Raiffeisen bank (Samozřejmě :-)

« Odpověď #11 kdy: Dnes v 16:43:39 »
ja doplnim SailfishOS

Nieje to prekodany Android ale Meego, na ktorm zacal pracovat, Intel nasledne aj Nokia a potom odidenci z Nokie.
Android appky rozbehas len na oficialne podporovanych telefonoch(Sony Xperia a aktulane maju nejaku varku "vlastnych" telefonov) za poplatok asi 50Eur.
Podpora android appiek nieje dokonala. Android appky napriklad nemaju pristup k bluetooth. Fungovali tam asi vsetky appky, co som potreboval ale nie dokonale. Push notfikacie nie vzdy fungovlai dokonale a tak ale dalo sa to.
Fungoval som na tom asi 4 roky a dokonca v korpoprate s roznymi appkami na na dvojfaktor. overovanie(nebol to ideal ale dalo sa) ale dal som si pauzu, lebo stary telefon koncil. Kupil somsi Xperiu 10 VI, ktora zatial nieje podprovana a uvidim do budcnosti. Dalo sa to pouzivat ale vyvoj dost zastal po napadnuti Ukrajiny Ruskom(Rusko malo svoj fork a prispievalo do vyvoja). Pred nedavnom ohlasili restart a novu verziu 5.0. Uvidime ale velky optimista by som nebol ak sa im nepodari zlepsit financovanie projektu.

LineageOS alebo /e/ by som videl asi ako lepsiu volbu.