Rozchození plotteru HP DesignJet 510ps 42 palců

Rozchození plotteru HP DesignJet 510ps 42 palců
« kdy: 09. 11. 2024, 19:03:00 »
Zdravím,
v práci máme starší plotter HP DesignJet 510ps 42 palců. Koupil jsem do něj nové náplně, vše se zdá OK (testovací tisk, kalibrace apod.. proběhne v pořádku), ale nedaří se mi na něm tisknout (ubuntu 24.04 najde ovladače, ale pak mě to začne bombardovat hláškama na plotteru).
Bohužel jsem nenašel žádný návod jak na to, ovladače na MacOS na stránkách HP nefachají. Nevíte někdo jak na to, případně nevíte kde sehnat ovladače pro XP nebo 7? Šlo by to pak rozchodit ve virtuálce pomocí těchto ovladačů? Když ne tak můžu nainstalovat na nějaký starší stroj i ty 7 nebo XP, ale nesehnal jsem ty ovladače.
Máte prosím někdo nějaký tip ?
Děkuji za případné podněty.

Brumla

• 102
    • Zobrazit profil
Re:Rozchození plotteru HP DesignJet 510ps 42 palců
« Odpověď #1 kdy: 09. 11. 2024, 19:41:19 »
Zkoušel jsi "Snappy Driver Installer Origin"? Už mi našel spoustu driverů (na windows).

« Odpověď #2 kdy: 09. 11. 2024, 20:04:57 »
Podle datasheetu to vypadá, že 510 a 510 PS se liší jenom tím, že PS model má navíc podporu Postscriptu.
https://www.hpplotter.co.uk/sites/default/files/printers/documentation/designjet_510ps_0.pdf
Tzn. přes HP/GL a PCL by ten PS model měl tisknout taky.
Zkusil bych případně do Windows ovladač pro standardní 510, jak se to bude chovat.
https://support.hp.com/sk-en/drivers/hp-designjet-510-printer-series/3737526
Vypadá to, že tam ovladače jsou i pro Windows 10.

Jinak v Linuxu to vypadá taky, že by to mělo chodit. Možná bude stačit jen trochu zalaborovat s nastavením a snažit se  vybrat přes který modul to bude tisknout (vestavěný PCL3 vs hplip, což je přímo ovladač od HP)
https://www.openprinting.org/printer/HP/HP-DeskJet_510
Nevím jak je to nastavené v Ubuntu, ale většinou se s funkčním tisk. serverem CUPS dá připojit na http://localhost:631 a ručně přidávat, nastavovat tiskárny.

« Odpověď #3 kdy: 09. 11. 2024, 20:18:22 »
V práci tisknu na většího bratra 810PS.
Používám program HP Instant Printing.
Tedy tuším, ony existují ty programy dva.
Jeden pro novější plotry, který umí i rozmístit víc tisků na roli pro lepší využití plochy, ale ten tu 510/810 neumí. Ten druhý, starší, si sám najde plotr na síti s posílá na něj tisky. Myslím, že ani nevyužívá ovladače z win, protože ty tisky přes ovladač vypadají odlišně.
Tiskl jsem i z Ubuntu, ale detaily zjistím až v pondělí.
Blbé je, že na tyhle plotry se už nevyrábí tiskové hlavy...

« Odpověď #4 kdy: 09. 11. 2024, 21:12:32 »
V práci tisknu na většího bratra 810PS.
Používám program HP Instant Printing.
Tedy tuším, ony existují ty programy dva.
Jeden pro novější plotry, který umí i rozmístit víc tisků na roli pro lepší využití plochy, ale ten tu 510/810 neumí. Ten druhý, starší, si sám najde plotr na síti s posílá na něj tisky. Myslím, že ani nevyužívá ovladače z win, protože ty tisky přes ovladač vypadají odlišně.
Tiskl jsem i z Ubuntu, ale detaily zjistím až v pondělí.
Blbé je, že na tyhle plotry se už nevyrábí tiskové hlavy...
Dík všem za info, v pondělí to vyzkouším. Jinak ofikohlavy se nevyrábí, ale číňan to jistí https://www.aliexpress.com/item/1005007570087094.html?spm=a2g0o.productlist.main.3.480f6092BaUM5K&algo_pvid=a8659026-b3fc-455d-b511-cdba21b91e12&aem_p4p_detail=2024110912112112486877410800002853857&utparam-url=scene%3Asearch%7Cquery_from%3A&search_p4p_id=2024110912112112486877410800002853857_2

Mě to pomohlo, neboť ta origo cyan byla zaschlá...

« Odpověď #5 kdy: 09. 11. 2024, 21:35:21 »
Jinak klasicky na support.hp.com vidím ovladače od XP po Win10.

« Odpověď #6 kdy: 12. 11. 2024, 11:04:47 »
Děkuji všem za odpovědi. Zkoušel jsem to pod win 10 na celkem výkoným stroji. Instalace HP print centra proběhla dobře, počítač ten plotter najde, připojí se (připojení přes USB), ale zamrzne to ve třech čtvrtinách při renderování výkresu. Nikde není žádná konzole, abych viděl kde se to seká nebo padá.
Nevěděl by prosím někdo jak to debugovat?

« Odpověď #7 kdy: 12. 11. 2024, 12:15:29 »
Na jakémkoliv výkresu (včetně výkresu obsahujícího jednu čáru)? Nebo na jednom konkrétním výkresu.

« Odpověď #8 kdy: 12. 11. 2024, 12:30:32 »
Nevím, co je HP Print Centrum, nic takového google nenajde.

Já tisknu z Win10 na docela dýchavičném stroji přes tohle:

https://hp-instant-printing.software.informer.com/3.6/

Jak jsem psal již dříve, nepotřebuje to driver, samo to najde plotr na síti.
( Já ho mám na chodbě, tak je dokonce připojen přes nějaký wifi router přepnutý do režimu klienta. )

Vyberu velikost založeného papíru ( role ), přetáhnu nebo vyberu soubory k tisku a hned vidím, jak budou na papíru rozložené.
Pustím tisk.
Existuje i varinata HP Instant Printing Pro, která toho má umět víc - tisk pouze výřezu, skládat víc výkresů vedle sebe na roli, pokud se vejdou atd.
Ale to jsem nezkoušel.
Pro novější plotry je lepší použít sw. HP Click, ale ten ty staré neumí.
Mám  plotr 800PS

« Odpověď #9 kdy: 12. 11. 2024, 17:00:23 »
Nevím, co je HP Print Centrum, nic takového google nenajde.

Já tisknu z Win10 na docela dýchavičném stroji přes tohle:

https://hp-instant-printing.software.informer.com/3.6/

Jak jsem psal již dříve, nepotřebuje to driver, samo to najde plotr na síti.
( Já ho mám na chodbě, tak je dokonce připojen přes nějaký wifi router přepnutý do režimu klienta. )

Vyberu velikost založeného papíru ( role ), přetáhnu nebo vyberu soubory k tisku a hned vidím, jak budou na papíru rozložené.
Pustím tisk.
Existuje i varinata HP Instant Printing Pro, která toho má umět víc - tisk pouze výřezu, skládat víc výkresů vedle sebe na roli, pokud se vejdou atd.
Ale to jsem nezkoušel.
Pro novější plotry je lepší použít sw. HP Click, ale ten ty staré neumí.
Mám  plotr 800PS
Tak nakonec hlavně díky pomoci všech vyřešeno. Tisk přes usb nešel, i když tiskárna měla HP Printing centrum a pak i ty ovladače pro win. Po připojení k síti se to s ovladačema rozběhlo. Zkoušel jsem to i zreprodukovat pod ubuntu, ale tam jsem narazil na hlášku "Filter failed" což jsem googloval, i nějaký návody našel, ale zatím se to nepodařilo odstranit. 
Děkuji moc.

k3dAR

• 3 032
  • porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    • Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 12. 11. 2024, 17:56:14 »
Na tom Ubuntu zkoukni /var/log/cups/error.log

« Odpověď #11 kdy: 12. 11. 2024, 22:57:38 »
Jestli ta věc umí PostScript, velmi pravděpodobně umí taky HPGL a asi i PCL (verzi někde mezi 3 a 5) a možná by na základní ověření životních funkcí fungovalo i plain ASCII.
USB rozhraní by mělo být pod Linuxem vidět jako /dev/usb/lp0 nebo tak něco. Tisk přes USB má vlastní device class, měl by fungovat generický ovladač usblp.
Na tenhle device stačí nakopírovat job = soubor v patřičném formátu. (Napřed ale stopnout cups, třeba pomocí systemctl.)

systemctl stop cupsd
cp muj_soubor.ps /dev/usb/lp0

Nebo po síti poslat přes LPR nebo na raw socket 9100 (známý též jako JetDirect).
LPR vyžaduje určitou minimální "znalou konfiguraci". Kdyžtak se ptejte.
Na raw socket stačí NetCat nebo SoCat, na LPR je bohužel potřeba LPD nebo LPRng (nebo cups) a trochu konfigurace.

# Plain ASCII:
printf "Ahoj :-)\r\n\f" >> /dev/usb/lp0

# Plain ASCII, zformátováno do PostScriptu:
echo "Ahoj :-)" | mpage -1F -bA3 >> /dev/usb/lp0

A nebo třeba nakreslit pár čar v InkScape - umí uložit PS nebo HPGL (nejsnáz asi na povel Save a Copy). Následně zkopírovat.

Posílat svoje joby na LPR umí třeba taky Windows.

Z mého pohledu jsou tyhle "přízemní postupy" na základní test funkce tiskárny jednodušší, než se snažit uklikat CUPS, který je sice geniální, ale taky pěkně složitý pod kapotou a třeba nemá správný "ovladač".

Filter je v kontextu CUPS takový víceznačný termit. Může znamenat "prográmek pro konverzi formátu" nebo taky HW-specifický driver pro konkrétní tiskárnu.