K předchozím:
Pokud vím, OS Mikrotik je komplikovaný, placený (když ho někde nekoupíte použitý), uzavřenězdrojový, hardware drahý. Takže myslím, že jsou lepší varianty.
Osobně to řeším doma starými Wrapy - jsou za pár šlupek(!), díky kartě CF na ně jde nacpat Openwrt s kdečím (mraky místa), instalace je primitivní, nehrozí bricknutí, záloha jednoduchá, má to 2 sloty na karty wifi, celé zařízení je spolehlivé. Pro 2 drátem připojené počítače lze použít Wrap (nebo Alix) s 3 dírami (mimoto je k dispozici to wifi). Univerzálním řešením je Wrap s switchem (pro 2děrový Wrap stačí switch bez VLAN - z jedné strany modem, z druhé switch; k jednoděrovému Wrapu to chce switch s VLAN, kdy modem má svou podsíť, ale asi by to šlo i s hloupým switchem).
Do Alixů a Wrapů jde údajně taky Monowall (klikací, nezkoušel jsem, ale vypadá to dobře) a další.
Když použijete hotový, kupovaný router, musíte počítat s pouze 4 MB flash, to je pro některé OS natěsno.
Na Openwrt jsou obecně dobré Tp-Linky, ale kupovat kvůli tomu model 1043 za 2000 (či kolik) a hled oflashovat, mi přijde jako kravina.
Já používal doma s Openwrt i D-Link, ten měl 4 MB, takže webová administrace se tam např. nevešla a další věci taky ne - bylo to plné. Ale fungovalo to.