PC sestava pro Linux

Zrzka

Re:PC sestava pro Linux
« Odpověď #15 kdy: 06. 11. 2025, 13:02:20 »
P.S. Jestli budete hrát hry a zůstanete u Ryzen 9 9950X3D, doporučuji:

• Steam - vybrat hru
  • Pravé tlačítko - Properties
  • General - Launch options

Kód: [Vybrat]
WINE_CPU_TOPOLOGY=16:0,1,2,3,4,5,6,7,16,17,18,19,20,21,22,23 %command%
Pořád jsem si lámal hlavu proč mi to FPS tak skáče (20 - 120). S výše uvedeným mám stabilních 120 FPS (např. World of Tanks - High - nativní 5120x2160).

« Odpověď #16 kdy: 06. 11. 2025, 18:19:14 »
Kód: [Vybrat]
WINE_CPU_TOPOLOGY=16:0,1,2,3,4,5,6,7,16,17,18,19,20,21,22,23 %command%

Pokud správně chápu, tím Vaším nastavením jste hře dal 16 konkrétních logických jader, z celkových 32 co má Váš procesor. Nevím jistě, kterých 16. Zda jste vyřadil HT, nebo jste dal hře jádra z pouze jednoho čipletu (Váš CPU má čiplety dva). Tzn. je otázka, jestli jste se tím vyhnul nežádoucí konkurenci mezi logickými jádry o jedno jádro fyzické v rámci HT, nebo mezi-čipletové latenci (cache coherency protocol). Nebo jestli má jeden čiplet rychlejší přístup k řadiči RAM (té skutečné v DIMMech), nebo jestli jste nechal část volného pásma pro DMA mezi hlavní DRAM a GPU VRAM... (jestli třeba jeden čiplet nemá blíž k PCI-e root bridgi a tedy ke grafice).

Každopádně to nastavení WINE_CPU_TOPOLOGY je podle všeho specifické pro konkrétní hru. Některé hry nemají rády příliš vysoký počet dostupných CPU apod.

Zrzka

« Odpověď #17 kdy: 06. 11. 2025, 20:23:52 »
Jeden čiplet kde je 3D V-Cache, ten druhý to komplet ignoruje. Jj, neplatí to obecně pro všechny hry. Byť to tak vyznělo, moje chyba.

« Odpověď #18 kdy: Dnes v 00:00:46 »
Aha! on je ten procík asymetrický uvnitř pouzdra... to jsou věci.

« Odpověď #19 kdy: Dnes v 03:42:16 »
Kdysi platilo, že X3D jsou lepší pro hry, ale horší pro kompilaci.

Zopper

• 950
    • Zobrazit profil
« Odpověď #20 kdy: Dnes v 09:57:22 »
A o jakých procentech výkonu celé sestavy pro takové to domácí kompilování a hraní se tady bavíme? Takovéhle zdlouhavé párování a výběr, versus prostě naházet něco do košíku na Alze podle papírových parametrů? Za předpokladu, že to jako celek nastartuje a ten HW stojí stejně, tak se bavíme o rozdílu jednotek procent? Nižších desítek? Poloviční výkon? 

Eventuálně mě bude čekat podobné rozhodování, ale váhám, jak moc dává smysl strávit měsíc nebo dva večerním studováním aktuálního HW a sbíráním zkušeností na fórech a diskuzích, versus odfláknout to za jednu sobotu.

« Odpověď #21 kdy: Dnes v 10:14:46 »
Z hlavy nevím, ale minimálně u starší generace (Zen 3) znamenalo X3D pro mé použití horší výsledek za více peněz. A zvlášť pokud bych to srovnával s modelem ve stejné cenové hladině (tzn. vyšší model, ale bez X3D), rozdíl už může být značný.

Kolik s tím strávit času – otázka preferencí. Dneska bych asi sestavu naházel do Perplexity, popsal svoje použití a požadavky, zapnul režim Labs, a dostal bych nějaký feedback i se zdroji. Nebude to dokonalé a nevěřil bych tomu bezmezně, ale na poměr cena (tzn. strávený čas) / výkon (tzn. dobrý výběr) to může být celkem dobré.

« Odpověď #22 kdy: Dnes v 11:34:40 »
A o jakých procentech výkonu celé sestavy pro takové to domácí kompilování a hraní se tady bavíme?

Pokud jde o X3D vs. ne-X3D, tak to myslím již zmíněný Phoronix dost pečlivě obenchmarkoval... konkrétně na 9950X3D a jemu podobných.

Pokud jde o možnost, třeba nějak omezit build environment, aby měl afinitu jenom k jednomu čipletu - tak nevím, jak bych toho dosáhl :-) Je to jeden z důvodů, proč jsem pro své potřeby krotil své choutky a zůstal u jednočipletového X3D.

Jinak... než nějaké esoterické efekty kolem latencí cache a mezi-čipletových a cache invalidation a kdesi cosi, u starého X3D bych se bál přehřívání jader na CPU die, pokud jim dáte za uši paralelní kompilací (což je jedna z tepelně nejúčinnějších zátěží). Že to taky mohlo throttlovat, pokud si člověk nedal extra záležet na chlazení. Praktické pozorování: 5700X3D (AM4), kvalitní pastou přivážete nehorázný měděný chladič, který podle palce má nějakých 35-40*C (jeho pata je vlažná), dáte kouř CPU jádrům, a pozorujete teploty kolem 90*C... V idle jste na 45.
Toto je vyřešeno už v následné generaci (první v socketu AM5). Prostě v tom sendviči začali dávat CPU die blíž k heat-spreaderu, a SRAM cache die až za něj.
Svou roli může hrát taky indiová pájka mezi IHS a křemíkem, která nemá zdaleka tak dobrou tepelnou vodivost jako měď, a té pájky tam může být klidně skoro milimetr...