Kde ako ajťák žiť?

Syu-

Kde ako ajťák žiť?
« kdy: Dnes v 02:40:23 »
Už je to nejaká doba, čo som sa presťahoval z SK do ČR, založil rodinu a našiel si prácu ako programátor. Život tu mi docela vyhovuje, má to však svoje ALE. V poslednej dobe so ženou riešime bývanie a rozhodli sme sa, že po rokoch živenia realitných pijavíc a nespoľahlivých majiteľov, si konečne kúpime niečo vlastné. Všetci určite viete, že trh s realitami je v ČR (a vlastne aj v SR) totálne predražený. To je tak nejak už všeobecne známy fakt. Ja som však živil nádej, že so svojou nadpriemernou ajťáckou mzdou to nejak dám. Predsa nejdem kupovať byt v Prahe a uspokojím sa aj s Brnom  :D Lenže ouha... ceny bytov v Brne sú v pomere k mzdám úplne nezmyselné a ešte nezmyselnejšie sú ceny v okolitých mestečkách, kde by kľudne mohli konkurovať bratislavskému Ružinovu. Dokonca som už aj zvažoval kvôli tomu, že by som proste dochádzal zo vzdialenejších miest ako Breclav alebo Olomouc. V každom prípade, keby som kupoval byt v ČR, tak veľmi pravdepobne by sa zo mňa stal hypo otrok s mizernym bytom na mizernom mieste, ale zato s prémiovou cenou, a teda mnohoročným odriekaním a život v striedmosti. Preto ma v posledných mesiacoch nahlodáva myšlienka kompletnej realokácie do úplne inej krajiny, kde by to mohlo vychádzať finančne lepšie (t.j., že po zaplatení hypo splátky a energii by mi neostalo iba na jedlo). Celkom fajn mi príde Dánsko, Fínsko, Španielsko, Rakúsko či Poľsko. Z ázijských krajín asi Malajzia. Zaujímal by ma váš názor, skúsenosti atď ako je to z vášho pohľadu výhodné, či sa tam dá v IT sektore zamestnať lepšie než v ČR/SR alebo akým smerom sa uberať.

PS: asi viacerí mi tu budete radiť chatu v lese a prácu remote, ale ja bohužiaľ nie som zálesák, ale mám rád mestský život - ideálne veľkých miest. Na dom, chaty a robenie taxikára pre členov rodiny tiež nemám čas.

Re:Kde ako ajťák žiť?
« Odpověď #1 kdy: Dnes v 05:41:11 »
Ja muzu doporucit tu Malajsii. Vlastni zkusenost, 8 let zivota tam. Prace v IT se sehnat da, ale v CR si vydelas vic. Za tu dobu co jsem tam bydlel mi z Evropy chybela jen zima. Jinak zivot tam je naprosta pecka. Jestli mas moznost, tak bych doporucil pracovat pro nekoho v CR a pracovat remotne z Malajsie. Oni na to maj specialni viza pro digitalni nomady (DE Rantau). Myslim, ze se ty viza vztahujou i na manzelku a decka. Je to ale jenom na rok s moznosti prodlouzeni o dalsi rok. Muze to byt dobry na vyzkouseni Malajsie a rozkoukani se, jestli se vubec libi zivot tam. Trochu opruz muse byt casovy posun, kdyz budes makat pro nekoho v CR, ale da se to.
Jako podobnou alternativu muzes zvazit Thajsko. Taky nabizi viza pro digitalni nomady (Destination Thailand Visa). Takhle funguju ted ja, ziju v Thajsku a pracuju pro firmu v CR. Ten casovej posun vychazi o malinko lip nez z ty Malajsie, takze je to lepsi pro zivot. Tyhle viza jsou na 5 let a vztahuje se to jak na manzelku tak na decka. Jak je to s IT v Thajsku ale nevim, ale nemyslim si ze plati lip nez v CR. Pro zivot s rodinou je ale lepsi se obloukem vyhnout Bangkoku a turistickym peklum u more. Super zivot pro rodinu je v okoli Chiang Mai.
« Poslední změna: Dnes v 05:46:14 od dotdotdot »

alex6bbc

• 1 708
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: Dnes v 06:42:29 »
nebudu ti radit uplnou samotu, co treba male mesto a okoli? na bruntalsku jsou nizsi ceny, co nejake levnejsi oblasti na slovensku, prece nemusis byt v blave 😀

chci dotlacit i manzelku do ridicaku, aspon na automat, aby si mohla objezdit zalezitosti, ackoliv se boji. no uvidime.

« Odpověď #3 kdy: Dnes v 07:43:51 »
Někdejší kolega sehnal práci pro polskou firmu, která dodává IT služby pro Němce, a jelikož je to full-remote, je doma v Bruntálu za tamní ceny s německým platem. Až na výjimky nine-to-five, ráno před začátkem práce půlhodinová konference u kafe, a pak si dělá jak mu to vyhovuje a rozhodující kritérium je plnění úkolů v termínu. Velmi nárazově (za rok co tam je celkem 1x) trošku honička při nápravě toho, co si zákazník pokazil (říkal vyhořelý datacentrum a asap zprovozňování serverů podle toho, jak je montážní četa strkala do racků).

Tom5

• 108
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: Dnes v 09:44:50 »
Mohu jen upozornit na zvážení odlišné mentality obyvatel, kulturní rozdíly, zdravotní systém, školský systém, sociální systém, řešení věcí na úřadech, kriminalita. Ale zhodnotit si to asi budeš muset sám. Každý to bude mít nastavené jinak (i s ohledem na případné děti).

Já mám pracovní zkušenosti z NL, SE, IL a AE. V rámci EU mi změna státu přijde zbytečná. Problémy se najdou všude, i když nejsou zpočátku vidět. Asie je pro mne velké NE (mentalita, zdravotnictví, úřady). Déle než 5 let jsem to nedal. Ale opět - někdo to jako problém nevidí. Je to individuální.

Jako řešení nákladů na bydlení mi přijde změna státu neřku-li kultury zbytečně radikální. Uvažoval bych o tom jen případě hledání řešení vzdělávacího systému (pro děti) s ohledem na zdravotní systém a možná sociální systém, pokud hlavním problémem jsou aktuálně finance. Ale přijde mi divné, že by si IT pracovník s manželkou nemohli dovolit hypotéku na aktuální nemovitosti.

V poslední době se mi nezdá špané nájemní bydlení a zbylé finance investovat. Peníze v nemovitosti mi přijdou zabité. Z nich nemohu financovat vzdělání dětí, cestování atd. Ano, až to zabalím, tak děti dostanou balík, ale to bude v době, kdy už asi budou mít vlastní bydlení vyřešené. Takže co z toho... A to nemluvím o tom, že zatím se mi i konzervativním způsobem daří zhodnocovat finance lépe, než růst cen nemovitostí.

Práce na dálku je asi v daném případě nejzajímavější varianta, zvlášť když je vyvážena reálným(!) častým sociálním kontaktem mimo IT bublinu. Ale i to má svá negativa (jako vše :-)). Hodně štěstí.

« Odpověď #5 kdy: Dnes v 10:19:46 »
Remote do Singapuru. (plat jako v SF vicemene) na moji firmu mimo CZ, s vyhodnou danovou politikou. (nechci tu odvadet vic nez je nutno)
Zit v CZ. (vyhody: zbranova politika, velmi nizka kriminalita)
Pro me je to win, win.
« Poslední změna: Dnes v 10:27:15 od XXX_Sam_XXX »

« Odpověď #6 kdy: Dnes v 10:30:52 »
Mohu jen upozornit na zvážení odlišné mentality obyvatel, kulturní rozdíly, zdravotní systém, školský systém, sociální systém, řešení věcí na úřadech, kriminalita. Ale zhodnotit si to asi budeš muset sám. Každý to bude mít nastavené jinak (i s ohledem na případné děti).

Já mám pracovní zkušenosti z NL, SE, IL a AE. V rámci EU mi změna státu přijde zbytečná. Problémy se najdou všude, i když nejsou zpočátku vidět. Asie je pro mne velké NE (mentalita, zdravotnictví, úřady). Déle než 5 let jsem to nedal. Ale opět - někdo to jako problém nevidí. Je to individuální.

Jako řešení nákladů na bydlení mi přijde změna státu neřku-li kultury zbytečně radikální. Uvažoval bych o tom jen případě hledání řešení vzdělávacího systému (pro děti) s ohledem na zdravotní systém a možná sociální systém, pokud hlavním problémem jsou aktuálně finance. Ale přijde mi divné, že by si IT pracovník s manželkou nemohli dovolit hypotéku na aktuální nemovitosti.

V poslední době se mi nezdá špané nájemní bydlení a zbylé finance investovat. Peníze v nemovitosti mi přijdou zabité. Z nich nemohu financovat vzdělání dětí, cestování atd. Ano, až to zabalím, tak děti dostanou balík, ale to bude v době, kdy už asi budou mít vlastní bydlení vyřešené. Takže co z toho... A to nemluvím o tom, že zatím se mi i konzervativním způsobem daří zhodnocovat finance lépe, než růst cen nemovitostí.

Práce na dálku je asi v daném případě nejzajímavější varianta, zvlášť když je vyvážena reálným(!) častým sociálním kontaktem mimo IT bublinu. Ale i to má svá negativa (jako vše :-)). Hodně štěstí.

ve v4 bych mohl zit asi kdekoliv, ale do nemecka a na zapad bych nechtel presidlovat, ta islamizace se mi tam nelibi.
ale pracovat pro ne remote to zas jo :-)

hknmtt

• 178
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: Dnes v 10:41:51 »
Ides na to zle.

Ak riesis stahovanie, musis si zadat jasne poziadavky co chces ale hlavne aj co nechces - a tiez co mozes a co nemozes(tzn. ake su limitacie tvojej aktualnej situacie).

To sa tyka vsetkeho, uplne od podlahy - ceny, demografia, politika, socialny system, pocasie, geografia, geologia(hory/more), jazyk, kultura, hodnoty... milion veci na ktore si musis len ty sam odpovedat a stanovit si kriteria.

Potom z toho mozes zacat filtrovat krajiny jednu za druhou. Od ITckara by som cakal teda logickejsi pristup nez "kde sa vam paci?". Hodis sem noridcke krajiny, potom spanielsko a na koniec este malajziu. To si nasiel na internete nejaky generator nahodnych krajin? Absolutne nic nemaju spolocne, takze ocividne si nad tym moc casu nestravil.

Preto radim brat otazku stahovania vaznejsie, lebo to naozaj to nie je tak, ze sa prestahuejs z Prahy do Brna a ked sa ti tam nebude pacit pojdes do Olomouca a podobne. Navyse vobec sa nezda ze si do tejto otazky zatiahol manzelku(pises o rodine) ktora ti do toho teda urcite bude mat co povedat. Lebo ako pisem, nie je to ze sa prestahujes z jednej mestskej casti do vedlajsej. A na deti si tiez akosy pozabudol, ze bdu vyrastat v uplne inom prostredi a ake to bude mat na ne dlhodobe nasledky a ako to ovplyvni ich moznosti a smerovanie v zivote.

« Odpověď #8 kdy: Dnes v 10:53:44 »
Rozvojové země se často jeví jako ráj na zemi kvůli tomu, že trh není přeregulovaný a životní náklady jsou nízké. Problém nastane ve chvíli, kdy člověk potřebuje čerpat něco, co daná země nemá zrovna rozvituté - sociální systém, právní systém, zdravotnictví,...

V asii vás mohou trápit pro nás exotické nemoci a paraziti, a četné přírodní katastrofy. A cesta do evropy, byť třeba jen jednou za rok, třeba za rodiči, se také prodraží a protáhne. A pokud máš už ženu, tak je toho příbuzenstva hned víc...

Zůstal bych minimálně v evropě, pokud máš rád teplo, tak ve středomoří.

Všude dobře, doma nejlíp. Ale když jsou peníze, je dobře všude.

alex6bbc

• 1 708
    • Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: Dnes v 11:23:27 »
byl uz starsi blog jak mela rodina male deticky a s obytnym autem jezdili po evrope.

ja kdybych si mel vybrat tak jdu na slovensko, treba zemplinska sirava, madarsko se mi taky moc libi a madarstina je pekny a logicky jazyk,
ale clovek se to musi naucit.

Karmelos

• 1 080
    • Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: Dnes v 11:39:29 »
byl uz starsi blog jak mela rodina male deticky a s obytnym autem jezdili po evrope.

ja kdybych si mel vybrat tak jdu na slovensko, treba zemplinska sirava, madarsko se mi taky moc libi a madarstina je pekny a logicky jazyk,
ale clovek se to musi naucit.

Hmm, tak to by sis podle mě dost naběh. Východní slováci jsou největší nacionalisti a k tomu poměrně početná národnostní menšina v těch místech, o dostupnosti služeb a civilizace nemluvě... 
Gréta je nejlepší.

« Odpověď #11 kdy: Dnes v 11:58:59 »
Odpověď na otázku by spíše měla znít v kontextu kde chceš trávit důchod a s kým?

ZAJDAN

• 2 088
    • Zobrazit profil
« Odpověď #12 kdy: Dnes v 12:02:58 »
Volil bych Rakousko. Služby tam fungují, lidé dodržují pravidla, jsou ohleduplní, nezávidí.
Je tam prostě cítit ten řád oproti CZ, kde každej na všechno prdí.
Vesele, vesele do továrny dělník běží...vesele, vesele do továrny jde. Vesele se usmívá když mu soustruh zazpívá...vesele, vesele do továrny jde. Vesele si poskočí když se soustruh roztočí ...vesele, vesele do továrny jde.

Syu-

« Odpověď #13 kdy: Dnes v 12:12:18 »
nebudu ti radit uplnou samotu, co treba male mesto a okoli? na bruntalsku jsou nizsi ceny, co nejake levnejsi oblasti na slovensku, prece nemusis byt v blave 😀

chci dotlacit i manzelku do ridicaku, aspon na automat, aby si mohla objezdit zalezitosti, ackoliv se boji. no uvidime.

zrovna bruntálsko a ten smer na Ostravu zrovna asi moc nee.. tam práveže chýba IT biznis.. možno niečo málo je v Ostrave, ale inak nič moc a dojazd odtiaľ niekam za prácou je nezmysel. Remote moc neriešim.. s rodinou s deckami je to dosť naprd pracovať z dvojizbáku. Navyše, v ČR sú v zásade iba dve IT lokality - Praha a Brno. Jedna drahšia ako druhá a blízke okolie s cenami nezaostáva. Preto riešim buď vzdialenešie lokality ako Breclav alebo úplnú zmenu krajiny, kde to ekonomicky môže dávať väčší zmysel.

Paradoxne sme zvažovali aj Bratislavu.. je tam viac práce než v Brne, je o chlp lepšie platená a ceny bytov sú tam nižšie v Brne.. hypo vyjde na úrokoch lacnejšie, je to bližšie do Viedne, je tam väčšie letisko.. blbé je, že na SK vládnu blbci a mafia, takže kupovať tam čokoľvek je veľmi neisté.

Syu-

« Odpověď #14 kdy: Dnes v 12:36:00 »
Ides na to zle.

Ak riesis stahovanie, musis si zadat jasne poziadavky co chces ale hlavne aj co nechces - a tiez co mozes a co nemozes(tzn. ake su limitacie tvojej aktualnej situacie).

To sa tyka vsetkeho, uplne od podlahy - ceny, demografia, politika, socialny system, pocasie, geografia, geologia(hory/more), jazyk, kultura, hodnoty... milion veci na ktore si musis len ty sam odpovedat a stanovit si kriteria.

Potom z toho mozes zacat filtrovat krajiny jednu za druhou. Od ITckara by som cakal teda logickejsi pristup nez "kde sa vam paci?". Hodis sem noridcke krajiny, potom spanielsko a na koniec este malajziu. To si nasiel na internete nejaky generator nahodnych krajin? Absolutne nic nemaju spolocne, takze ocividne si nad tym moc casu nestravil.

Preto radim brat otazku stahovania vaznejsie, lebo to naozaj to nie je tak, ze sa prestahuejs z Prahy do Brna a ked sa ti tam nebude pacit pojdes do Olomouca a podobne. Navyse vobec sa nezda ze si do tejto otazky zatiahol manzelku(pises o rodine) ktora ti do toho teda urcite bude mat co povedat. Lebo ako pisem, nie je to ze sa prestahujes z jednej mestskej casti do vedlajsej. A na deti si tiez akosy pozabudol, ze bdu vyrastat v uplne inom prostredi a ake to bude mat na ne dlhodobe nasledky a ako to ovplyvni ich moznosti a smerovanie v zivote.

Ano, to je všetko pravda, presťahovať celý svoj život napr. do Španielska bude problematickejšie než presťahovať sa z Brna do Prahy. Zvlášť s rodinou. Ale netvrdím, že by to malo byť hrr a hneď zajtra kúpim byt pri mori a o týždeň všetci balíme kufre.. ten proces je dlhodobý.. vytipovať krajinu, sledovať situáciu v spoločnosti, na trhu práce, ako to tam vlastne funguje, aká je mentalita a v neposlednom rade si to tam aspoň vyskúšať na vlastnej koži, či by mi tam život vyhovoval. Ja som v tej fáze, že sondujem potenciálne príležitosti a selektujem.. i keď, samozrejme, je ďaleko pravdepodobnejšie, že nakoniec zostaneme niekde v tomto stredoeurópskom priestore, kde to poznáme, než že by sme odišli niekam do Ázie.
Ono tie lokality môžu vyzerať chaoticky, ale majú predovšetkým niečo spoločné - dostupné bývanie vo väčšom meste, relatívne vysoký štandard života atď. Podnebie, mentalita a ďalšie veci by som riešil až v ďalšej fáze selekcie, ťažko sa to takto strieľa od stola, pretože ja neviem či by mi vyhovovali temná severská zima alebo celoročný hic pri mori. Nikdy som to reálne nezažil a nejaký poznávací zájazd alebo týždeň dovolenky sa nemôžu zase brať ako nejaka relevantná skúsenosť. Pred samotným usadením sa by sme tam museli nejakú dobu žiť v nájme a vyskúšať si to.
Navyše, ja som už raz nohami hlasoval, nebol by pre mňa problém spraviť to znova. Ako rodina sme stále mladí, dieťa máme ešte malé, takže s adaptáciou na nové prostredie by nemal byť veľký problém.