Minimální hardware pro Adobe Inventor pro školáka

jfeg

Minimální hardware pro Adobe Inventor pro školáka
« kdy: 21. 04. 2026, 09:30:43 »
Zdravím, vím, že se neptám na ideálním místě, ale taky jsem tu někde zaznamenal téma Inventor, tak proto si troufám ;-)

Synátor známých je na průmyslovce kde je budou mj. učit i Autodesk Inventor a pro tyto účely budou muset pořídit pc/laptop.
Měl by někdo doporučení co staršího pro tyto školní potřeby pořídit (kluci hry na pc nehrají) resp. byl by odhad, o kolik níže se dá jít níže oproti oficiálním min. hw požadavkům?
https://www.autodesk.com/support/technical/article/caas/sfdcarticles/sfdcarticles/System-requirements-for-Autodesk-Inventor-2027.html

Děkuji.

Re:min. HW pro Inventor pro školáka
« Odpověď #1 kdy: 21. 04. 2026, 09:45:22 »
Je to hodně dlouho co jsem inventor používal, ale co tak vím, tak spolužáci měly cca 8 let zpět i tenký klienty(8GB ram a 4 jádra, integrovaná grafika) a celkem jim to šlo. Zkuste podobnou konfiguraci (jestli máte k takovýmu pc přístup) a vyzkoušejte to. Na průmce určitě obrovský sestavy dělat nebudou a do 50 komponent by to mohlo chodit OK..

Re:min. HW pro Inventor pro školáka
« Odpověď #2 kdy: 21. 04. 2026, 09:51:09 »
Je to hodně dlouho co jsem inventor používal, ale co tak vím, tak spolužáci měly cca 8 let zpět i tenký klienty(8GB ram a 4 jádra, integrovaná grafika) a celkem jim to šlo. Zkuste podobnou konfiguraci (jestli máte k takovýmu pc přístup) a vyzkoušejte to. Na průmce určitě obrovský sestavy dělat nebudou a do 50 komponent by to mohlo chodit OK..
měli

Karmelos

• 1 323
    • Zobrazit profil
Re:Minimální hardware pro Adobe Inventor pro školáka
« Odpověď #3 kdy: 21. 04. 2026, 10:22:33 »
Zdravím, vím, že se neptám na ideálním místě, ale taky jsem tu někde zaznamenal téma Inventor, tak proto si troufám ;-)

Synátor známých je na průmyslovce kde je budou mj. učit i Autodesk Inventor a pro tyto účely budou muset pořídit pc/laptop.
Měl by někdo doporučení co staršího pro tyto školní potřeby pořídit (kluci hry na pc nehrají) resp. byl by odhad, o kolik níže se dá jít níže oproti oficiálním min. hw požadavkům?
https://www.autodesk.com/support/technical/article/caas/sfdcarticles/sfdcarticles/System-requirements-for-Autodesk-Inventor-2027.html

Děkuji.

Za mě bych doporučil na 3D modelování dedigovanou grafiku s 8GB VRAM, pro konkrétní model vygooglit vhodnost pro inventor. Procesor s benchmarkem 10k+, 16 GB RAM minimum. Displej FullHD, co největší, na 14palcích se fakt špatně ve 3D dělá, a k tomu určitě externí monitor, 24, lépe 27", Full HD stačí. A nějakou trochu lepší myš s nastavitelným vyšším DPI 1600+.
Gréta je nejlepší.

« Odpověď #4 kdy: 21. 04. 2026, 12:00:50 »
Ještě bych měl postřeh: kolega doktorand, má asi 3 roky starý framework 13 (s nvidia grafikou, 32GB ram), a v solidu tam kreslí celkem složitý sestavy pro modelování proudění v CFD.
Pokud máte nějaký lepší komp, tak by to za zkoušku stálo, požadavky inventoru by neměly být o tolik větší než u solidworksu... a na kreslení na průmce, bych určitě nic nabušenýho nekupoval...

mhepp

• 217
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 21. 04. 2026, 12:38:07 »
Displej FullHD, co největší, na 14palcích se fakt špatně ve 3D dělá, a k tomu určitě externí monitor, 24, lépe 27", Full HD stačí.

Nechci polemizovat s HW nároky, tam asi nemám patřičné zkušenosti, ale rozhodně bych doporučoval monitor větší jak FHD. Tátu práce s 3D nástroji živila prakticky od půlky devadesátek a vždy měl/má špičkový monitor co do rozlišení (v době, kdy spolužáci řešili 1024x768 jako úžasné rozlišení, já měl na svém PC vyřazený monitor 19" s rozlišením 1600x1200 - CRT kráva jak prase).

Nyní má 4K 32+" už docela dlouho a konečně je spokojený. A osobní zkušenost... Pracuji ve FreeCADu, dělám jen malé blbosti pro 3D tisk, ale musím říct, že 4K monitor je na práci rozhodně lepší - nahradil jsem FHD. 4K jsem kupoval primárně kvůli fotkám, ale benefity vidím všude. Nepodceňujte monitor. Asi není potřeba jej kupovat hned, s FHD se dá pracovat, ale pořídit 4K bude velmi vhodné.

« Odpověď #6 kdy: 21. 04. 2026, 13:29:14 »
Souhlasím, že FHD je na 3D CAD dost málo. Mám 32" QHD a to mi již přijde OK. Ad hardware - používám Fusion360 ve Win11 ve VMWare Playeru (kvůli HW 3D akceleraci, kterou Fusion vyžaduje) na linuxu (letitý 6-core Ryzen 5600X, 96GB RAM, stařičký RX550) a je to normálně použitelné. Divil bych se, kdyby Inventor vyžadoval víc. Sice mám hodně RAM, ale zase mi to běží ve virtuálu. Samozřejmě NVMe disk, to bych dnes bral jako samozřejmost i ve starším NTB.

« Odpověď #7 kdy: 21. 04. 2026, 14:29:55 »
Ještě bych měl postřeh: kolega doktorand, má asi 3 roky starý framework 13 (s nvidia grafikou, 32GB ram), a v solidu tam kreslí celkem složitý sestavy pro modelování proudění v CFD.
Pokud máte nějaký lepší komp, tak by to za zkoušku stálo, požadavky inventoru by neměly být o tolik větší než u solidworksu... a na kreslení na průmce, bych určitě nic nabušenýho nekupoval...

Solidworks velmi pravděpodobně nevyužíval výkon/vlastnosti té grafiky. Jede to na CPU a rozdíl mezi integrovanou grafikou a dedikovanou grafikou certifikovanou Solidworksem není měřitelný.
Zato Autodesk Inventor dedikovanou grafiku využívá a je to sakra znát při práci.

...o kolik níže se dá jít níže oproti oficiálním min. hw požadavkům?

Kam níž chceš jít oproti oficiálním HW požadavkům?
4 jádrový CPU rodiny Intel Haswell, AMD Excavator nebo AMD Zen. Dyť to jsou už vykopávky, zvládne to jakýkoliv normální aktuální CPU (ne Intel Celerony s Atom jádry) a 4 jádra jsou dnes úplný základ pro Windows. Koupíš to od 1300,- od AMD (Ryzen 3) nebo 2 tisíc od Intelu (Core 3).
16 GB RAM? No bóže, zase z těch cen nedělejte něco co to není, 16 GM RAM se koupí pod 5 tisíc Kč.
Dedikovanou grafiku v PRO verzi (jedno jestli AMD, Intel, nVidia) s nejméně 2GB RAM (nic pod 4 GB jsem neviděl) koupíš taky kolem 5 tisíc.

Zkrátka kup SFF nebo Tower HP Prodesk nebo alternativu od oblíbeného výrobce (Dell, Lenovo) a do toho strč kartu typu nVidia T400 (A400).

Jak psali nademnou, neodfláknul bych výběr monitoru, 27" QHD zpříjemní práci proti 24" FHD znatelně.

« Odpověď #8 kdy: 21. 04. 2026, 15:42:17 »
Ahoj, dodržel bych alespoň minimální požadavky, které požaduje Autodesk pro Inventor 2027. Každopádně potřebuješ větší externí monitor na seriozní práci určitě nebude stačit 14" notebook LCD, kup externí alespoň 32" LCD s alespoň 2K rozlišením - rozlišení se dá samozřejmě snížit např. na 1600x900, ideálně 4K. Notebook LCD alespoň 15,6" - nebo 17" jestli máš peníze. Grafická karta na úrovni alespoň na úrovni RTX 5050 8GB nebo RX 7600 8GB a určitě dedikovaná. Inventor 2027 je opravdu náročná hračka. Dělám v tom :) 

Takže něco v tomhle smyslu: 
https://www.alza.cz/asus-tuf-gaming-a16-fa608pm-qt014w-jaeger-gray-kovovy-d12937024.htm
https://www.alza.cz/lenovo-legion-pro-7-16afr10h-eclipse-black-celokovovy-d13114507.htm

při dnešních cenách pamětí a grafik se asi dost prohneš :)

Monitor něco v tomhle smyslu:

https://www.alza.cz/32-samsung-odyssey-g5-g50f-d13232269.htm

Karmelos

• 1 323
    • Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 21. 04. 2026, 15:49:41 »
Co se týče 3d cadu tak dělám 15 let v proe/Creo. Fullhd navic na dvou monitorech (ntb/monitor) naprosto dostačuje. Velikost displeje je důležitější než rozlišení. Externí 24 nebo lépe 27 jsou takový minimální standard. Na školní projekty naprosto dostačující. Mrdlaní na 14" ntb je masochismus i kdyby měl 8k. U té 32 je už fullhd málo. A hodně důležitá je ta dobrá myš. Asi tak. Krom toho myslím, že utáhnout externí 4k ze starý ntb grafiky taky nebude úplný žůžo.
« Poslední změna: 21. 04. 2026, 15:52:09 od Karmelos »
Gréta je nejlepší.

« Odpověď #10 kdy: 21. 04. 2026, 16:36:53 »
Ahoj, dodržel bych alespoň minimální požadavky, které požaduje Autodesk pro Inventor 2027. Každopádně potřebuješ větší externí monitor na seriozní práci určitě nebude stačit 14" notebook LCD, kup externí alespoň 32" LCD s alespoň 2K rozlišením - rozlišení se dá samozřejmě snížit např. na 1600x900, ideálně 4K. Notebook LCD alespoň 15,6" - nebo 17" jestli máš peníze. Grafická karta na úrovni alespoň na úrovni RTX 5050 8GB nebo RX 7600 8GB a určitě dedikovaná. Inventor 2027 je opravdu náročná hračka. Dělám v tom :) 

https://www.alza.cz/asus-tuf-gaming-a16-fa608pm-qt014w-jaeger-gray-kovovy-d12937024.htm
https://www.alza.cz/lenovo-legion-pro-7-16afr10h-eclipse-black-celokovovy-d13114507.htm

Nechci hanit, ale fakt myslíte, že má smysl kupovat pro 15 letého kluka na školní úlohy typu "Navrhněte upínací přípravek pro obrobek na frézovací multicentrum" kompa za +20k (tyto konkrétně 40+) ? Sám jsem si v roce 2009-10 zažil, že jsme ve třeťáku dostali přesně to samé zadání v inventoru nakreslit a bohužel tehdy mi na athlonu 3200+ (32bit) nešel inventor 2010 dát, 2009 tam šlapala, tak jsem to vyřešil skrze zápujčku tetina Aceru ntb (který určitě nebyl drahý, i tehdy lowend). Monitor bych koupil určitě (ergonomie práce je pak úplně jinde), FullHD (24") mně osobně stačí, ale kupovat teď kompa specifický pro jeden předmět, mi přijde jako nesmysl.(Názor mimo téma :-) : To bych kluka za ty peníze poslal raději na lyžák, koupil mu kolo, motorku apod :-) )
Jak jsem psal, pán za zkoušku nic nedá, a troufnu si říct, že jestli mu tam pojede menší sestava, tak ve škole se určitě s velkýma sestavama nesetká.

« Odpověď #11 kdy: 21. 04. 2026, 17:22:13 »

Nechci hanit, ale fakt myslíte, že má smysl kupovat pro 15 letého kluka na školní úlohy typu "Navrhněte upínací přípravek pro obrobek na frézovací multicentrum" kompa za +20k (tyto konkrétně 40+) ? Sám jsem si v roce 2009-10 zažil, že jsme ve třeťáku dostali přesně to samé zadání v inventoru nakreslit a bohužel tehdy mi na athlonu 3200+ (32bit) nešel inventor 2010 dát, 2009 tam šlapala, tak jsem to vyřešil skrze zápujčku tetina Aceru ntb (který určitě nebyl drahý, i tehdy lowend). Monitor bych koupil určitě (ergonomie práce je pak úplně jinde), FullHD (24") mně osobně stačí, ale kupovat teď kompa specifický pro jeden předmět, mi přijde jako nesmysl.(Názor mimo téma :-) : To bych kluka za ty peníze poslal raději na lyžák, koupil mu kolo, motorku apod :-) )
Jak jsem psal, pán za zkoušku nic nedá, a troufnu si říct, že jestli mu tam pojede menší sestava, tak ve škole se určitě s velkýma sestavama nesetká.
Ještě dodám, asi bych měl i problém poslat svého kluka do školy s kompem za 40+, i z toho důvodu, že by se ten komp mohl někomu líbit, a kluk by mohl mít o moncla víc a o kompa míň :-)

« Odpověď #12 kdy: 21. 04. 2026, 19:50:25 »
Tak jestli je to pro pro kluka 15let starýho na 1 rok ... tak bych vybral něco použitýho se socketem AM4 :)

https://pc.bazos.cz/inzerat/217152868/herni-victus-16rtx-4060-120wr7-7gen-prislusenstvi-top.php

https://pc.bazos.cz/inzerat/216886537/hp-zbook-power-156-g9.php

Buldr

• 184
    • Zobrazit profil
« Odpověď #13 kdy: 21. 04. 2026, 23:45:01 »

Děkuji.

Bude stačit naprosto cokoliv se čtveřicí jader, integrovanou grafickou (DirectX) a 16GB RAM ... protože na průmyslovce bude hlavně kreslit (2D), sem tam si "ozubené kolečko" v sestavě, která bude mít maximálně desítky komponent. Na tohle opravdu nepotřebuje výkonnou pracovní stanici. Pro jakýkoliv CAD potřebuješ 2. monitory, nebo jeden velký, který poskytne stejný pracovní prostor, jako 2, nebo 3 panely. Klíčový je výkon 1-2 jader, čím vyšší výkon, tím měně času zaberou přepočty (např.: volné plochy, struktura, ... s paralelizací už z principu nepočítej), nicméně to nepřeháněj, protože jde o školní použítí, tak se prosímtě vůbec nezabývej "Assembly" s velkých sestav (jak dobře jsou optimalizované Quadra/RTX v Catia/Solid poznáš rychle) = tisíce, statisíce až miliony komponent v subsestavách, neřeš ani analýzu koncových prvků (FEM/FEA), nebo simulace (Simulia/Ansys), které vyrvou z disku, jader, ram i GPU veškerý výkon.

Spíš bych ti doporučil (klidně bazarové) Spacepilot od 3D Connexion ... strašně návyková a produktivní věc. Osobně si bez Spacepilot Pro, CAD Mouse Pro a klávesnice s odděleným numerickým blokem snad ani nechci Solidworks (klíčový je právě plně integrovaný SW, který k tomu je ...).

I kdybys mu koupil bazarový kancelářský notebook (např.: Thinkpad/Elitebook s Ryzen 5/Core i5, 2x SODIM, SSD) s dokovací stanicí a dvěma monitory, k tomu výše zmíněné "pomůcky", bude to pro něj lepší, pohodlnější a produktivnější, než přestřelené "dělo".

Carpe diem

« Odpověď #14 kdy: 22. 04. 2026, 10:28:16 »
Já jen k věci monitorů.
FullHD bych dneska vnímal jako velmi nekomfortní, když 1440p už jsou levné a oproti fullHD to vzhledem k přerostlosti toolbarů moderních CADů užitnou plochu téměř zdvojnásobí. Kdyby se doma válelo 1920x1200, tak už to hraničí s použitelností, ale 1920x1080 bych určitě nahradil.

Mladý oči určitě nepotřebují při 1440p víc než 27'', leda že by to člověk s oční vadou chtěl používat bez brejlí, ale menší bych taky nebral, 24'' 1440p už se nedá rozumně provozovat na 100% scaling.
U 4K se člověk frakcionálnímu scalingu nevyhne, takže výpočetní výkon a cena se plýtvá "jen" na hezčí jemnější zobrazení, ale na pracovním prostoru to nepřidá, pokud nemá jako monitor televizi. U starších strojů může být problém, aby to vůbec umělo 4K60p výstup - práce na 30Hz LCD je masochismus nejhoršího kalibru.
« Poslední změna: 22. 04. 2026, 10:30:23 od Things Repairer »