Zkušenosti s notebooky Dell Rugged

Zkušenosti s notebooky Dell Rugged
« kdy: 07. 01. 2025, 19:09:04 »
Zdravím,

už nějakou dobu pokukuji po notebooku od Dellu z řady Rugged. Vždycky se mi líbili, s notebooky Dell mám dobré zkušenosti a prostě bych chtěl mít odolný notebook. Vzhledem k tomu, že nepotřebuji nějaký super výkon, tak bych šel spíš do nějakého repasu.

Chtěl bych se proto zeptat lidí, co mají s Dell Rugged zkušenosti, o radu na co si dát pozor a vlastně bych obecně uvítal nějaké zkušenosti s těmito stroji. Případně pokud má někdo tip na alternativu.

Rád bych se vyhnul diskuzi na téma, zda takový notebook vůbec potřebuji apod - v tomto jsem už jsem rozhodnut.

Díky moc :)

RDa

• 2 810
    • Zobrazit profil
Re:Dell Rugged - zkušenosti
« Odpověď #1 kdy: 07. 01. 2025, 19:36:50 »
Pokud normalni notasy (napr. HP Elitebook) preziji v autoservisu diagnostiku.. tak je tezke si predstavit realny duvod potreby rugged notebooku mezi obyc lidi.

Chovejte se k tomu stroji normalne a nepotrebujete zadnej rugged.

A pokud si ho chcete poridit ze se vam libi - tak si ho poridte - a klady/zapory si zjistite sam - evidentne nejste cilovka toho notebooku, kdyz odmitate vest diskuzi na tema proc to potrebujete, a jdete jen po vzhledu. To vam pak jsou realne vyhody a nevyhody jaksi.. k nicemu.

Alternativa jsou Panasonic Toughbook, ale kdyz jste neschopnej si takovou zakladni vec zjistit... mame vas vubec brat vazne?

xyz

• 248
    • Zobrazit profil
Re:Zkušenosti s notebooky Dell Rugged
« Odpověď #2 kdy: 07. 01. 2025, 19:54:17 »
Zdravím,

už nějakou dobu pokukuji po notebooku od Dellu z řady Rugged. Vždycky se mi líbili, s notebooky Dell mám dobré zkušenosti a prostě bych chtěl mít odolný notebook. Vzhledem k tomu, že nepotřebuji nějaký super výkon, tak bych šel spíš do nějakého repasu.

Chtěl bych se proto zeptat lidí, co mají s Dell Rugged zkušenosti, o radu na co si dát pozor a vlastně bych obecně uvítal nějaké zkušenosti s těmito stroji. Případně pokud má někdo tip na alternativu.

Rád bych se vyhnul diskuzi na téma, zda takový notebook vůbec potřebuji apod - v tomto jsem už jsem rozhodnut.

Jak to myslis, na co si dat pozor? Je to proste notebook, ktery se pouziva v prumyslu. Treba monteri nekde v pousti, kdyz kontroluji plynomery. Nedovedu si predstavit, k cemu by ho normalni uzivatel potreboval. Ale pokud se ti libi, tak proti gustu zadny disputat. Jen budes platit za neco, co nepotrebujes.

Brumla

• 107
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 07. 01. 2025, 21:59:47 »
Zdravím,

Dělal jsem v automotive sysadmina, nadnárodní korporát. Naši mechanici používají Getac, například Getac S410. Jsou hardwarově odolné a funkční. HW Problémy jen vyjímečně, třeba 1-2x za rok z 200ks. Sw si tam dáš jakej chceš, my měli speciálně upravený okna 10. Jednou jsem objednal ten Dell Rugged, ale není tak domyšlenej ani tak odolnej. Například krytka usb portu se odklápěla dolů = musíš nadzvednout ntbk, abys krytku odklopil. Takových nedomyšleností bylo víc. Jinak celej korporát jel na Dellech, aly ne ty rugged, jen kancelářský a optiplexy sff do dílen. Předtím měli mechoši Panasoniky. Za mně buď Getac nebo Panasonic.

« Odpověď #4 kdy: Dnes v 12:52:26 »

Přímou zkušenost s typem Dell Rugged sice nemám, již téměř deset let používám k práci nejodolnější řadu Panasonic Toughbook a neměnil bych. Ač to může znít jako reklama, mohu vřele doporučit obchod PC Outlet, kde mi velmi ochodný prodavač ukázal modely od Panasonicu, Getacu a Dellu a mohl jsem si je "osahat". Už zde jsem viděl, že Panasonic je v odolnosti asi nejdále, v každém případě doporučuji udělat si čas na podobnou zkušenost (zde je k dispozici srovnání jednotlivých řad: "https://www.pcoutlet.cz/faq/skupiny-odolnych-notebooku/").

Proč bych neměnil?

Prvním důvodem je odolnost, která je zde i přes vyšší váhu opravdu vidět - rád pracuji venku a pád na tvrdou zem, déšť či jiskry od otevřeného ohně nepředstavují žádný problém (jen bacha na displej, naštěstí stroj vždy spadne tak šikovně, že se mu nic nestane). TN zobrazovadlo také není žádná moderna, má však velmi vysokou svítivost a na plném slunci je výborně čitelný (jen bacha na oči, takto se déle pracovat opravdu nedá). Můj první stroj byl CF-30 a momentálně běžím na CF-31, první je i přes vyšší věk stále zcela funkční. Jediný problém představuje touchpad, který se rád porouchá u obou modelů, jiné potíže jsem nezaznamenal (krytky i po letech parádně sedí). Prodejce mi také doporučil nebrat stroje po vojácích operujících v pouštních oblastech, tam si stroj opravdu užije své. Mimochodem CF-30 je chlazen pasivně, CF-31 už aktivně, větrák se ale zapíná jen při vyšší zátěži. Celkově jsou oba stroje velmi tiché.

Druhý důvod je spolehlivost, výrobce tyto stroje osazuje serverovými komponentami, které jsou přeci jen dimenzovány na delší použití, proto deseti, patnácti nebo dvacetiletý stroj není problém plnohodnotně využívat. Vhodná linuxová distribuce a mírně odlehčené grafické prostředí jim otevírají cestu i do roku 2025. Podpora linuxu je bezproblémová (Arch Linux, Debian i Ubuntu plnohodnotně fungují). Je však nutné si uvědomit, že tato řada nevyniká vysokým výkonem, zvláště s integrovanou grafickou kartou, s tím je nutné počítat.

Na co časem přejdu? Nejspíše na Toughbook 40, až vyjde nový model, protože na nový stroj tohoto typu nemám a to asi většina z nás. Spíše tabletový typ CF-33 mi zrovna odolný nepřijde, právě pro takové případy vyšla čtyřicítka. Repasy okolo 20 000 Kč však již reálné jsou a to je cena, kterou již jsem ochoten zaplatit.

Další možnost je menší řada CF-19 nebo CF-20, tyto spíše tablety jsou jen o něco méně odolné, než stroje uvedené výše a rozhodně lehčí na přenášení.

Co říci závěrem? Tento stroj má své specifické využití a ano, pro většinu z nás je zbytečný. Osobně jsem si našel výhody, které opravdu využiji, nikomu bych však tento stroj nenutil, spíše naopak, zde se jedná opravdu o velmi individuální volbu. Pro mnoho uživatelů bude vhodnější poohlédnout se po střední řadě typu CF, která má zodolněnou konstrukci např. proti vodě, ale nikoliv tak odolné tělo, poloviční váha a přeci jen vyšší odolnost, než klasické stroje, může být velmi zajímavá kombinace.