Smart zásuvka a věci okolo inteligentní instalace

Re:Smart zásuvka a věci okolo inteligentní instalace
« Odpověď #105 kdy: 27. 01. 2026, 23:15:15 »
Tak jestli v posteli přemejšlíš jestli si v místnosti zhasnul, tak to pak chápu, že se bez dálkáče na lustr neobejdeš  :) a jestli přemejšlíš jestli jsi vypnul troubu, sporák, nevíš jestli ti doprala pračka, tak to je taky spíš na zamyšlení se nad sebou a případnou kontrolou na alzhajmra a pokud je ti těžký se tam dojít podívat tak i parkinsona..  ;D

Ne každý žije v 1+kk a single k tomu. Tam je asi fakt nouze najít něco k automatizování. Že vám ale chybí představivost a akceptace, že situace jsou různé, je spíše váš problém a vašeho zaměstnavatele.

Jsou lidi, co mají dům o více patrech, mají malé děti, co zapomínají zhasínat a fakt jeden termostat v obýváku dobře neovládá teplotu o 2 patra níže. Ale je to jako házet perly ... na stěnu. Nejste cílovka, tak nechápu vaši přítomnost tady, krom toho, že chcete prudit.

« Odpověď #106 kdy: 28. 01. 2026, 13:01:56 »
Ne každý žije v 1+kk a single k tomu.
V single 1+kk se naopak musí automatizovat naprosto úžasně. V rodiném baráku to naopak komplikujou ostatní, kteří mívají jiné koníčky a deformace. Je zajímavé, jak diametrálně odlišný může být poměr přínosu a opruzu z pohledu drahé polovičky. :)

« Odpověď #107 kdy: 28. 01. 2026, 14:40:50 »
Ne každý žije v 1+kk a single k tomu.
V single 1+kk se naopak musí automatizovat naprosto úžasně. V rodiném baráku to naopak komplikujou ostatní, kteří mívají jiné koníčky a deformace. Je zajímavé, jak diametrálně odlišný může být poměr přínosu a opruzu z pohledu drahé polovičky. :)
Přesně. Říct ženě, že teď na všechno budou chytré krabičky a všechno se bude dít "automaticky" a co se jí nebude líbit, bude matlat někde na tabletu/ve smartphonu, tak mě s jistotou (což vím protože dřív jsem tyhle automatizační tendence měl taky akorát jsem si už přestal namlouvat, že je to potřeba) vyžene i s celou automatizací z celého dvoupatrového domu a od pěti dětí :D

A já se jí teda vůbec nedivím.
« Poslední změna: 28. 01. 2026, 14:46:17 od Martin Poljak »

« Odpověď #108 kdy: 28. 01. 2026, 15:02:58 »
Jsou lidi, co mají dům o více patrech, mají malé děti, co zapomínají zhasínat a fakt jeden termostat v obýváku dobře neovládá teplotu o 2 patra níže. Ale je to jako házet perly ... na stěnu. Nejste cílovka, tak nechápu vaši přítomnost tady, krom toho, že chcete prudit.
Mně teda přijde trochu legrační vaše představa, že kdo má malé děti a bydlí v domě (a má termostat v obýváku), určitě je cílovka. No, není. Reálně je cílovka málokdo, pro velkou část lidí je to hlavně a především koníček. Jen to často nechtějí přiznat ani sami sobě, natož partnerce. A není to špatně, že je. Lidé mají různé koníčky. Ostatně mně to téma taky zajímá i když nic podobného doma už nechci (mimochodem s pěti malými dětmi co zapomínají zhasínát a termostatem v obýváku ve velkém domě). Atokonto ale nechápu takovéhle vaše s prominutím výlevy.

« Odpověď #109 kdy: 28. 01. 2026, 21:26:44 »
Mně teda přijde trochu legrační vaše představa, že kdo má malé děti a bydlí v domě (a má termostat v obýváku), určitě je cílovka. No, není. Reálně je cílovka málokdo, pro velkou část lidí je to hlavně a především koníček. Jen to často nechtějí přiznat ani sami sobě, natož partnerce. A není to špatně, že je. Lidé mají různé koníčky. Ostatně mně to téma taky zajímá i když nic podobného doma už nechci (mimochodem s pěti malými dětmi co zapomínají zhasínát a termostatem v obýváku ve velkém domě). Atokonto ale nechápu takovéhle vaše s prominutím výlevy.

Tak zatím to bude vždycky o koníčku.
Ale lze to udělat i rozumně, aby s tím ostatní vůbec nepřišli do styku a nějaká ta automatizace tam byla.

A gratuluji k přestěhování do většího domu.
Ještě nedávno jste tu totiž psal:
"Na druhou stranu, my máme půlmetrové kamenné stěny, a i když dům je mrňavý..."
Děti také přibyly? :o)

« Odpověď #110 kdy: 28. 01. 2026, 21:45:16 »
smazáno, přehlédl jsem kdo odpovídal, nevidím možnost zprávu smazat.
« Poslední změna: 28. 01. 2026, 21:48:27 od cz6ace »

« Odpověď #111 kdy: 28. 01. 2026, 21:50:39 »

A to píšu prosím pěkně kde?

Atokonto ale nechápu takovéhle vaše s prominutím výlevy.
Reagoval jsem na Karmelose, kde psal o alzhaimrech a parkinsnech. Moje omluva, že jste sem přišel číst moje výlevy.

« Odpověď #112 kdy: 29. 01. 2026, 08:00:35 »

Citace
Tak zatím to bude vždycky o koníčku.
Ale lze to udělat i rozumně, aby s tím ostatní vůbec nepřišli do styku a nějaká ta automatizace tam byla.

řekněme, že ani chodit na ryby není zrovna levný koníček a občas z toho má rodina i večeři. U nás se docela osvědčilo, že jsou na jednom displeji vidět teploty jinak žádné moc ovládání na něj stažené není. Vše ostatní běží spíš někde na pozadí. A hlavně, manželka vyžaduje aby k tomu byla dokumentace včetně toho co které zařízení ovládá a jak to lze odstranit, nahradit když to přestane fungovat, což se tedy tak nějak snažím dodržovat.

« Odpověď #113 kdy: 29. 01. 2026, 08:42:05 »
Pokud máš kotel, tak jo, tam se to dá zjednodušit. Pokud máš jen ty radiátory na dálkovém topení, tak smolík - buď si pořídíš chytré hlavice, nebo ty hloupé musíš pořád otvírat a zavírat, i když jsou termostatické.

To myslíš vážně nebo si děláš srandu ????

Tvz. hloupé hlavice známé jako termostatické nemusíš cituji "pořád otvírat a zavírat" . Toto platí u ventilu, a pokud to musíš dělat pak jsi nepochopil jak fungují nebo jsou vadné. K termostatické hlavici máš dostat prospekt(manuál) nebo dokonce to bývá někdy na té hlavici barevně napsáno. Každé číslo přestavuje interiérovou teplotu. Např. č.3 je 20°C(nebo 18°C .. zavisí na výrobci a historii). V okamžiku kdy je v interiéru teplota nižší pak mechanika otevře přívod do otopného tělesa a pokud je vyšší tak opět sama mechanika zavře.

Summa sumárum : Termostatické hlavice dokáží sami regulovat interiérovou teplotu v jednotlivých místnostech bez toho abys měl termostatický ventil na elektřinu v každé místnosti jenž by byl napojen termostatický ventil se servopohonem.

« Odpověď #114 kdy: 29. 01. 2026, 09:04:25 »
Ale obycejna termostaticka hlavice nedokaze vypnout topeni, kdyz jsou otevrena okna. A nedokaze sama zatopit, kdyz se vracite z vikendu (a podobne).
Jako neni to must-have, ale hodi se.

Karmelos

• 1 265
    • Zobrazit profil
« Odpověď #115 kdy: 29. 01. 2026, 09:17:13 »

Atokonto ale nechápu takovéhle vaše s prominutím výlevy.
Reagoval jsem na Karmelose, kde psal o alzhaimrech a parkinsnech. Moje omluva, že jste sem přišel číst moje výlevy.

Já jsem to taky níž vysvětlil proč to píšu jak to píšu. navíc dávám všude smajly, nemusíš to brát doslova, dělám si z toho legraci, bavím s tím. Ale i v tom fun kontextu dávám svoje relevantní názory na který jsem letama přišel. Taky jsem byl nadšenec do chytrých domů, maximální automatizace, iot, dokonce jsem v tom připravoval před lety i firmu. Při tom jsme zjistili, že to v podstatě téměř nikdo nepotřebuje, nechce a už téměř vůbec nikdo za to není ochoten platit :-)  Takže přesně to co píše Martin. Tohle je zatím jenom záležitost lidí co maj hodně peněz (a ti si zaplatí třeba jablotron) nebo nadšenců co to dělají jako koníček. Firmy to používají jenom pokud jim to něco ušetří a musíš to nejdřív dokázat včetně návratnosti, a státní instituce to v podstatě nechtěj (případně malý pilotní projektíky v rámci nějakýho green grantu na pár let, než se změní garnitůra, seškrtávaj výdaje a finančně to odstřihnou z rozpočtu).
Gréta je nejlepší.

Karmelos

• 1 265
    • Zobrazit profil
« Odpověď #116 kdy: 29. 01. 2026, 09:31:32 »
Ale obycejna termostaticka hlavice nedokaze vypnout topeni, kdyz jsou otevrena okna. A nedokaze sama zatopit, kdyz se vracite z vikendu (a podobne).

JJ výhody jsou jasný, ale všechno padá s nevýhodama - hlavní je, že tomu třikrát do roka dojde baterka. oukej, můžeš mít nabíjecí, ale ty snad odcházej ještě rychlejc. noa když se ti to zblázní tak to buď netopí nebo to pořád topí. Plus to dělá bordel, jelikož se to každou chvíli kalibruje nebo co, a vrčí to klidně o půlnoci, což některý polovičky probudí a nelibě to snášej. Takhle nastavíš hloupou hlavici na měsíček a máš na spaní i přes den v místnosti 19 a nemusíš na to několik let šáhnout  ;D
Gréta je nejlepší.

cznarg

• 130
    • Zobrazit profil
« Odpověď #117 kdy: 29. 01. 2026, 10:24:54 »

JJ výhody jsou jasný, ale všechno padá s nevýhodama - hlavní je, že tomu třikrát do roka dojde baterka. oukej, můžeš mít nabíjecí, ale ty snad odcházej ještě rychlejc. noa když se ti to zblázní tak to buď netopí nebo to pořád topí. Plus to dělá bordel, jelikož se to každou chvíli kalibruje nebo co, a vrčí to klidně o půlnoci, což některý polovičky probudí a nelibě to snášej. Takhle nastavíš hloupou hlavici na měsíček a máš na spaní i přes den v místnosti 19 a nemusíš na to několik let šáhnout  ;D

Tak pokud Vám stačí 19 a permanentně na to nešaháte, tak to nebude produkt pro Vás. Já třeba mám přes noc a když nikdo není doma vypnuto (resp. na 5) a přes den pokud je někdo doma na 24, resp. 25 (protože ten termosenzor je ovlivněný teplotou u topení).

« Odpověď #118 kdy: 29. 01. 2026, 10:29:47 »
A gratuluji k přestěhování do většího domu.
Ještě nedávno jste tu totiž psal:
"Na druhou stranu, my máme půlmetrové kamenné stěny, a i když dům je mrňavý..."
Děti také přibyly? :o)

Dětí máme pět už pár let a nemovitostí spravujeme několik. Ale jsme teď už asi trochu off-topic.

« Odpověď #119 kdy: 29. 01. 2026, 11:26:31 »
Klasické termostatické hlavice jsou nejvýhodnější pro dodavetele energií, protože topí furt, bez ohledu na denní dobu, aktuální obsazenost, předpověď počasí, či plánovanou obsazenost.