Výkon elektrárny je 10KWp a mám baterii 10KWh.
V létě to často vyrábí spíše tak 7-8KW, vlastní spotřeba je max tak 10% v létě. 100% v zimě a ještě by mohlo být více.
Topit ve sklepě by bylo jednodušší, ale nelíbí se mi moc mít vedro i ve sklepě. Navíc by to tam mohlo vysychat více než je zdrávo, což by mohlo způsobit nerovnoměrné sedání domu.
Ohřívání vody je v plánu, ale je to relativně zanedbatelná spotřeba.
Kdyby někdo přišel na to jak levně zužitkovat třeba jen 20% takové energie, mohla by to být fakt bomba.
Je hrozná škoda, že veřejnost nemůže běžně nakupovat za spotové ceny, protože Fialova vláda to zakázala, když byla ta krize. Já jsem za spotové ceny přečkal celou krizi a nakonec to vyšlo lépe než se v nevhodnou dobu upsat na 2 roky.
Spotové ceny mají dovolené jen ti se speciálním elektroměrem, který měří spotřebu v 1/4 hodinových intervalech a posílá to online. Ten elektroměr mají všichni co mají fotovoltaiku, ale pokud je někdo jen spotřebitel je těžké se k tomu dostat - je to nesmyslně předražené.
O tom, že za výkup solární elektřiny téměř nic neplatí je článek např. zde
https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/centropol-cez-mnd-ceny-vykup-solarni-fotovoltaiky.A240610_135514_ekonomika_hyk?zdroj=sph_hp