... (kromě toho, že AI z tohohle oboru dost odstraňuje to, co na něm bylo zábavné) ...
Souhlas, ale nejen v tomhle oboru. Ono to vypadá, že AI bude psát básně, skládat hudbu a my lidi budeme umývat podlahu.
Psaní kódu je zábavné a přiznejme si že i jednoduché. Těžké jsou ty věci okolo. Najít a doplnit díry ve vágním zadání. Code review nebo třeba louskání nějakého starého kódu. Ladění chyby, která nastává zásadně jen když je měsíc v úplňku. atd...
AI je jako nespolehlivý podřízený, na kterého nemám žádnou páku. Někdy dělá, co chci. Někdy to podělá. Někdy se na to vykašle. Nikdy sám nepřizná, že něco pokazil. Ještě jsem nezažil, aby mi řekl, že něco nezvládne. A nikdy za nic neponese zodpovědnost.
Pro darebacika :
Buď sakra opatrný, když používáš AI na něco, co neumíš. Protože ty to musíš zkontrolovat a ty za to poneseš zodpovědnost.
Ako som uz viac krat spomenul "
Nie som programator nezivim sa tym". Nieco som potreboval, to som zadaval do AI a ona postupne generovala kod, ja som to postupne skusal a fungovalo to. Neskor som pridaval dalsie, funkcie podmienky atd ...
Ak by som mal zacat od piki, isiel podla dokumentacie a kontrolovat ci to AI generuje spravne, trvalo by mi to tyzdne, mozno mesiace a popri tom by som sa aj naucil programovat. Zistil by som, ze je to OK a nemusel som to vobec kontrolovat (cize spusta casu a dosiel by som k rovnakemu koncu (mozno by som sa naucil programovat :-D )
Dnesny svet je tak trosku cely nahovno, pretoze uz na najvyssej urovni politikov vidime a vieme, ze nam rovno do oci klamu. Vo vacsine pripadov sa do vysokych funkcii dostavaju pravnici, advokati a pod. sebranka. Ulohou pravnika/advokata je okrem sudcu oklamat cely senad a verejnost. Potom sa toto klamstvo stava aj vo vacsine primitivneho ludu pravda a za svojimi politikmi si stoja, nech klamu akokolvek. Toto iste moze robit aj AI, moze ta klamat, ale ak tak nebola nastavena vyvojarmi, tak to robi nevedomky (zatial co politici to robia pri plnom vedomi).
S5 k problemu.
Program, ktory som si nechal napisat neni nic zloziteho (par funkcii, par podmienok v php, vkladanie a vytahovanie dat do/z DB, trochu javaskriptu). Html a css snad neni nebezpecne aj keby to bolo vystavene von.
V mojom pripade je to pouzivane v LAN, cize to nema moznost niekto z vonku napadnut. Ludia ktory to budu pouzivat si myslia, ze ten program v ktorom pracuju je nainstalovany na kazdom pocitaci (nemaju ani potuchy, ze je to webova aplikacia php a netusia co je apache a uz vobec nie rev. proxy atd.).
Je to jednoduchy program, ktory mozno AI zvlada bez problemov, lebo taketo programky riesi miliony ludi na svete. Ak je nejaky vacsi projekt, tak bezplatny gemini by sa v tom mozno sam zamotaval a ked nie on, tak by zamotaval tych co sa ho na to pytaju.
takze na male veci je to mozno OK.