Za sebe musím říct, že sice o rodinných financích přehled mám, ale detailně je neřeším, jen průběžně sleduju stav na rodinném běžném účtu a případné přebytky odlévám na spořící účet z kterého občas udělám větší investici (= cca částka 100+). Já i manželka máme slušný příjem, nejsme nijak moc rozhazovační, takže poměr příjmy/výdaje je vyhovující.
Rozhazovačným stylem, kdy týden před výplatou bude na účtu 0, bych žít nedokázal, takový stres by mně nestál za to.
Jsem ohledně investic stará konzerva a sledování trhů mě ani nijak nebaví (manželka je na tom podobně), k riziku mám hodně averzi, takže v akciích ani podobných produktech nemám nic, volné úspory v předchozích letech šly do nemovitostí.
Už dlouho bydlíme ve vlastním (bytě, barák jsem nikdy nechtěl), další dva byty v Praze mám pro děti (zatím pronajímám), nějaká pole ve středních Čechách (třeba se jednou zhodnotí změnou územního plánu, už se to s jedním půlhektarem stalo) a na jihu Čech chatu. K tomu nějaké důchodové spoření.
V minulosti jsem si půjčoval 2x na bydlení (úvěr ze SS, hypotéka), ale vše splaceno.
Nemůžu říct, že bysme si na to všechno vydělali vlastní prací a spořením, část bylo dědictví, ale máme to a budoucnost naší ani našich dětí nevidím špatně.