podla mna hovorite vsetci o inom . mirek ma asi na mysli, a s tym sa stoznujem aj ja, ze blokovat IP spoofing by sa mal uz na najnizsej urovni pripojenia - koncovy zakaznik. kazde pripojenie musi (?) ist cez nejaky router. a prave tam by sa to malo filtrovat, nie? nieviem ako to je pri velkych poskytovateloch, ale lokany provideri maju vacsinou nejaky rozsah. takze tam by nemal byt problem to odkontrolovat na koncovych (vzhladom k zdrojovej IP) routroch. alebo sa mylim?
Mylis se ... docela dost ... sem koncovej zakaznik a mam dve linky ruznych ISP ... jedna linka ma dobrej down, ale mizerne up, u druhy je to naopak. => odesilam pozadavky pres jednu a prijimam data pres druhou. Staci posilat pozadavky se src te druhe linky.
Nehlede na to, ze kvuli nedostatku IPv4 adres ma dneska kazdej 5+ zcela ruznych neagregovatelnych rozsahu, a IPcka presunuje doslova po kuse podle potreby. kdyby mel jeste navrch resit, kde ma co filtrovat, tak mu z toho jebne uplne.
2Rhinox: viz vejs. Zcela legalne muzou chodit pakety se src mimo tvoji sit. Je to zcela legitimni vyuziti site.
Spis otazka, jestli je nebo muze byt nejaka paka, ktera by ISPs donutila, aby ten egress filtering fakt delali.
No a sme zase u toho, procpak se asi tak RFC jmenujou prave RFC ... A procpak i v tech RFC je v 99% velmi peclive eliminovano cokoli, co by smrdelo "musi".
Uplne stejne bys prece moh v zajmu obecnyho blaha naridit vsem, ze musi vzajemne peerovat, protoze je to tak prece nejlepsi. A to by byl krok zcela objektivne mnohem potrebnejsi a zajimavejsi nez resit ty tisiciny promile provozu, kde chodi pakety s podvrzenou src IP.