Zamrzající Linux

Zamrzající Linux
« kdy: 15. 02. 2017, 20:04:27 »
Ahoj, mám jeden laptop a na něm dualboot Win 7 a Ubuntu 16.10. Pokud nabootuji do Linuxu tak mi systém někdy během bootu, někdy v GDM, někdy až v Unity zamrzne. A to tak, že pomůže jen tvrdé vypnutí přes power tlačítko. Občas se stane i divná věc, že systém přimrzne a třeba za 1/2 minuty zase odmrzne. Laptop má starší grafiku Mobile Intel GMA X3100. V logách nic zvláštního nevidím.

Při nabootování do Win 7 funguje vše v pořádku.

Před Ubuntu 16.10 jsem měl jako druhý systém Debian testing a ten mi také zamrzal. Vzhledem k tomu, že jsem to nechtěl řešit a již delší dobu jsem pokukoval po Ubuntu, tak jsem to přeinstaloval, ale jak píši výše, tak to nepomohlo.

Díky

kozzi

Re:Zamrzající Linux
« Odpověď #1 kdy: 15. 02. 2017, 20:14:05 »
Ahoj, mám jeden laptop a na něm dualboot Win 7 a Ubuntu 16.10. Pokud nabootuji do Linuxu tak mi systém někdy během bootu, někdy v GDM, někdy až v Unity zamrzne. A to tak, že pomůže jen tvrdé vypnutí přes power tlačítko. Občas se stane i divná věc, že systém přimrzne a třeba za 1/2 minuty zase odmrzne. Laptop má starší grafiku Mobile Intel GMA X3100. V logách nic zvláštního nevidím.

Při nabootování do Win 7 funguje vše v pořádku.

Před Ubuntu 16.10 jsem měl jako druhý systém Debian testing a ten mi také zamrzal. Vzhledem k tomu, že jsem to nechtěl řešit a již delší dobu jsem pokukoval po Ubuntu, tak jsem to přeinstaloval, ale jak píši výše, tak to nepomohlo.

Díky

Tak ja mam taky laptop a nic mi n nem nemrzne, bylo by fajn napsat presny model. Chyba muze byt i v HW, to ze to na windows nedela jeste neznamena ze je HW zcela v poradku. Uz se mi nekolikrat stalo ze ruzne chyby a zamrzavani v linuxu poukazali na vadny HW a pritom ve windows vse jelo ok. Ale je pravda ze vetsinou se to dalo dohledat v logu.

« Odpověď #2 kdy: 15. 02. 2017, 20:33:13 »
Skoro bych řekl, že je jedno jaký je to přesně model, ale jestli to něčemu pomůže. Je to Dell Latitude D630.

V kterém logu bych měl problém hledat primárně?

Jenda

« Odpověď #3 kdy: 15. 02. 2017, 20:36:58 »
Mně třeba na starších kernelech (<=3.6) na úplně jiném notebooku způsobovaly zamrzávání následující parametry, bez kterých zase nefungoval power management:

pcie_aspm=force i915.i915_enable_rc6=1 i915.i915_enable_fbc=1 i915.lvds_downclock=1

Zkusil bych použít jejich inverzi, tedy něco jako

pcie_aspm=off i915.i915_enable_rc6=0 i915.i915_enable_fbc=0 i915.lvds_downclock=0

jestli se to opraví.

Jenda

« Odpověď #4 kdy: 15. 02. 2017, 20:38:08 »
Problém byl, že to zamrznutí bylo tak totální, že to nezvládlo nic zalogovat. Ale pokud se ti podaří vyvolat ten stav, kdy to zase odmrzne, mohl bys to najít v dmesg, případně /var/log/messages a /var/log/syslog.

TiB

« Odpověď #5 kdy: 15. 02. 2017, 20:50:30 »
Mel jsem mozna podobny problem. System se dal pak restarovat jen natrvrdo power/reset tlacitkem. Problem jsem vyresil zakazanim C stavu a extended C stavu CPU (C-States Power Saving Modes), coz se tyka power managementu. Zakazal jsem v biosu a od te doby zadne zamrznuti. Nicmene jedna se o desktop, takze mi tam vypnuti teto veci nevadi.

https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/linux/+bug/1255531

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 15. 02. 2017, 20:57:36 »
Bych to zkusil pripojit do site pres drat a pokusil bych se tam probourat pres ssh. Je mozne, ze aspon v nekterych pripadech to neni mrtve uplne a jeste by se v tom slo hrabat na dalku.

Jinak jak jiz uvedeno, chyba muze byt v HW. To, ze to ve Widlich nepada, nemusi znamenat, ze je to v poradku. Obcas HW ve Widlich chodi jen proto, ze ovladace maji vselijake workaroundy okolo HW bugu, zatimco Linux pouzije treba ovladac genericky, ktery predpoklada, ze veci funguji, jak maji.

BTW, neskodilo by otestovat pamet. I ta muze zpusobit pady pod Linuxem a ve Widlich ne - nebo nekdy naopak.

kozzi

« Odpověď #7 kdy: 15. 02. 2017, 20:59:03 »
Skoro bych řekl, že je jedno jaký je to přesně model, ale jestli to něčemu pomůže. Je to Dell Latitude D630.

V kterém logu bych měl problém hledat primárně?

Tak jedno to uplne neni, a i toto neni dostatecne info, dell latitude d630 se delal ve vice variantach, takze by stalo zminit podrobnejsi info. Jinak dle vseho by s podporou nemel byt problem, ale otazka je jak je to s aktualnimi verzemi linuxu. Zkousel se nejaky postarsi linux se starsim jadrem?

kozzi

« Odpověď #8 kdy: 15. 02. 2017, 21:02:44 »
Jinak zminka ohledne biosu stoji za prozkoumani, zkusil bych si pohrat s volbama okolo powermanagmentu a mozna i zkusil zjistit zda je tam nejnovejsi verze biosu, pokud ne tak zkusit nahrat nejnovejsi. Jinak jak psal Jarda i vadna RAM dokaze nekdy potrapit

« Odpověď #9 kdy: 15. 02. 2017, 21:25:08 »
Paměť RAM jsem testoval a je OK. BIOS je tam také poslední, ale je to už starší kousek.

Pokud nabootuji do CLI režimu, tak problém nenastane. Při standardním bootu do GUI je poměr dost žalostný. 7x mi to zamrzne a pak se to chytí. Občas to zůstane běžet poměrně dlouho. Někdy se zaloguji, něco spustím a konec.

Na tomto laptopu jsem léta používal Debian testing, takže jádra se tam střídala furt pryč. Už nevím jak dlouho to blbne, ale od Vánoc určitě. Mám ještě jeden počítač, takže jsem to neřešil a používal jiný.

nobody(ten pravej)

« Odpověď #10 kdy: 15. 02. 2017, 22:05:37 »
naopak krome obecnejch rad je dulezite presne co je to za model, ja mam(a urcite nejsem sam) GNU/Linux na hromade notasu a nezamrzaj.. podle tebe by tedy byl zaver ze mas rozbitej NB protoze me to chodi na "nejakejch jinejch" ok ;)
ale poloobecne... zkus na to nainstalovat "Xubuntu 14.04.5 LTS" a pak pokud mas D630 verzi s Nvidia tak zkus svobodnej nebo nesvobodnej ovladac, podle toho kterej prave pouzivas, tedy ten druhej... nakliknes do v Nastaveni/DodatecneOvladace...

#

« Odpověď #11 kdy: 15. 02. 2017, 22:47:39 »
Paměť RAM jsem testoval a je OK. BIOS je tam také poslední, ale je to už starší kousek.

Pokud nabootuji do CLI režimu, tak problém nenastane. Při standardním bootu do GUI je poměr dost žalostný. 7x mi to zamrzne a pak se to chytí. Občas to zůstane běžet poměrně dlouho. Někdy se zaloguji, něco spustím a konec.

Na tomto laptopu jsem léta používal Debian testing, takže jádra se tam střídala furt pryč. Už nevím jak dlouho to blbne, ale od Vánoc určitě. Mám ještě jeden počítač, takže jsem to neřešil a používal jiný.
Tak pokud to do cli jede, tak po tom freezu normalne bootni do cli a hod sem obsah veci jako log xorgu, kernelu etc ... ty soubory tam samozrejme budou jen trebe s priponou .0 .1 a podobne ... bez toho ti nikdo krome vestce nepomuze.

R

« Odpověď #12 kdy: 15. 02. 2017, 23:36:22 »
Dělá to určitě ta grafika. Mám Acer 5620 s tuším stejnou intel. grafikou a dělalo mi to v Ubuntu také. Mám pocit že i ve Fedoře. Kde mi to nedělá je PCLinuxOS a proto jej teď používám. Mám pocit, že jedu na jádru 4.4.12 a dobrý. Ubuntu tuším má novější. A jsem si jistý na 90% tím že to dělá grafika, protože mám polofunkcni notebook 5620g s Radeon grafikou a na té Ubuntu jede bez zamrzání.
Standartní BFU používající OS na bázi Linuxu :)

Stalin

« Odpověď #13 kdy: 16. 02. 2017, 00:17:02 »
Zvykej si. Uzivatelska privetivost Linuxu v praxi.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #14 kdy: 16. 02. 2017, 10:00:58 »
Zvykej si. Uzivatelska privetivost Linuxu v praxi.

Jo, to u vas v Sovetskem svazu, s Мицрософт Виндовс, to je jina melta. Tak si to tam uzijte a neopruzujte o vecech, o kterych hovno vite.