Na začátku se objevily podezření, že jde o HR anketu. Já jsem strašně rád, že se tady ta otázka objevila, a dokud se debata nestrhla úplně jinam, byla pro mě hodně přínosná.
Strávil jsem třicet let v armádě - začal jsem jako ajťák, ale postupem času mě kariéra vedla spíš od IT pryč k obecnější spojařině a plánování podpory operací. Jenže když jsem si pak uvědomil, že už nechci bejt "víkendovej táta", co v pátek večer přijede a v noci z neděle na pondělí zmizí, zjistil jsem, že jediný způsob, jak toho dosáhnout, je s armádou seknout. (Ty máš domluvený místo nedaleko svého bydliště? Ale my tě nepustíme, jestli chceš odsud, jedině do civilu.) Jenže co teď? Co vlastně umím? Zbyly mi ještě nějaké znalosti/zkušenosti? V jaké oblasti na sobě zamakat (to naštěstí umím), abych slušně uživil rodinu?
A jak jsem si připravoval, jak se zeptat, objevil se tady tenhle dotaz. Za mě super, moc za něj děkuju, a děkuju i těm, kdo na něj odpovídali.
Co musí podle vás splňovat slušný programátor?
- https://roadmap.sh/
Super, tohle je přesně to, co jsem potřeboval! Strašně moc děkuju. Jasně, nejdřív musím dohnat ten vlak, co mi třicet let ujížděl - ale tahle roadmapa mi přesně popisuje nejen kam se dostat, ale i kudy.
A vím, že nejsem jediný, kdo vlastně na starý kolena mění obor. Vy, kdo jste celý život v oboru, znáte o něm všechno, a tak vás takovéhle dotazy vykolejí a hledáte podraz. Jenže pro mě je to o tom, jestli se někde zasekám jako "ten, co umí opravit pavrpojnt" nebo jestli budu dělat něco, co mě bude bavit i živit.
Vy víte, v čem jste dobří, kde vás tlačí bota - ale já jsem zvyklý na to, že vlastně se pořád učím nové věci a mám pocit, že nic neumím. Ale je to pravda? Potkal jsem spoustu lidí, kteří byli mistři světa - ale přesně do okamžiku, kdy měli něco udělat. A potkal jsem i lidi, kteří "o tom něco málo věděli" a všichni okolo stáli s otevřenejma pusama. I proto je pro mě tahle diskuse, nebo spíš její začátek, hodně užitečný. Vidět, co by vlastně měl znát někdo, kdo chce nějaký plat (nebo naopak - o jaký plat si můžu říct s tím, co umím).
Takže ještě jednou - díky moc za diskusi.