Plat programátora

Re:Plat programátora
« Odpověď #60 kdy: 28. 04. 2023, 19:32:03 »
[

A je fakt taka zivotna nutnost byvat v prahe? Inde snad neni kyslik vo vzduchu ci preco sa inym miestam tak vela ludi vyhyba?

Nie je to zivotna nutnost, ale ked chces hrat prvu ligu tak musis byvat v hlavnom meste tak to proste je, ci si pred tym zakryvas oci alebo nie. Ano prezit sa da aj inde, ale preco by si prezival ked mozes zit nadstandard a okrem bytu v Prahe mat aj chalupu, dobre auto, deti pojdu do dobrej skoly a ty budes na dobrej pozicii.  V zapadakove toto proste nedas.

Pěkný nesmysl. Uvažujete třicet let pozadu. Dnes je ten poslední problém žít v  zapadákově (a tím fakt nemyslím vesnici u Říčan) a v Praze dva tři dny v týdnu pracovat. Nebo ani to ne.

A to, co vy nazýváte "přežíváním" já nazývám žitím. A že jsem z města a v Praze jsem strávil dost dlouho a žena celý život. A mám ji plně zuby. Mimo jiné i kvůli lidem s přístupem podobným tomu vašemu. Tady na vesnici u hranic je svoboda, klid a prostor udělat si život jaký chci.

Dobré auto je akorát fetiš, jezdím s autem za deset tisíc a vůbec netuším, proč bych měl chtít něco jiného. A na dobrou střední školu mohou děti klidně na internát. Doma to ostatně není žádný mamahotel.

Jo a dům i s pozemkem jsme tu před pár lety kupovali za třičtvrtě milionu. Teď už by stál víc a bude třeba do něj milion dva dát. Ale bydlet se v něm dá i teď. Srovnejte si to i s nic moc bytem kdekoliv v tom pražském blázinci.

Ja si myslim, ze nie som pozadu , praveze som pocas svojho zivota uz stretol dost vela ludi ktori z toho zapadakova dochadzali za klientmi na sluzobky. Preco? No preto, lebo vsetko sa podstatne v (IT svete specialne) sa aj tak deje v Prahe/Bratislave. Ako som povedal, mozte pred tym zatvarat oci ale to je asi tak vsetko. Vsetky velke projekty a peniaze sa robia v Prahe/Bratislave. Ze pracujete remote zo zapadakova neznamena ze je to optimalne a ani ze naplnate svoj potencial.. Taktiez mam znameho v Hamburgu ktory je v rovnakej situacii, chodil po pohovoroch  a zistil ze v tom zapadakove nezarobi ani polku z toho co v Hamburgu. Vsade je to rovnake ;) Ano vela z tych penazi ti zhltne nehnutelnost, ale konieckoncov je to vyhoda pretoze ta nehnutelnost ma stale velku hodnotu a ked inflacia pokroci, s nou aj Vasa vyplata tak draha nehnutelnost ostane a plat narastie tak, ze kludne si v tom zapadakove kupite chalupu alebo starsi dom k tomu bytu v prahe. Tak preco by som robil v zapadakove ked mozem svoj zivot zorganizovat tak ze budem mat zazemie aj v Prahe a aj v tom zapadakove. Ale len ked budem  pracovat v tej Prahe. Jasne, kazdy si musi zvazit ale to co sa javi ako nevyhoda je s odstupom casu prave najvacsia vyhoda.
« Poslední změna: 28. 04. 2023, 19:36:24 od snuff1987 »

« Odpověď #61 kdy: 28. 04. 2023, 19:44:37 »
Uz sem par takovych blazinku potkal - nekteri se aspon zvladli ozenit a mit deti... leta promrhal trajdanim po horach... Sorry jako :)
Hele tohle je individualni. Ne kazdej si mesto, divadla a tyhle veci uziva. Jsou lidi, ktery ty davy lidi vyslovene serou. Kvalita zivota neni rovna velikosti mesta. Kazdej ma svoje osobni zivotni stesti a "prvni ligu" polozeny nekde jinde.
Děkuji za možnost editace příspěvku.

« Odpověď #62 kdy: 28. 04. 2023, 19:47:58 »
Ako som povedal, mozte pred tym zatvarat oci ale to je asi tak vsetko. Vsetky velke projekty a peniaze sa robia v Prahe/Bratislave. Ze pracujete remote zo zapadakova neznamena ze je to optimalne a ani ze naplnate svoj potencial..
LOL tvl. "velke penize". To fakt Praha v kontextu IT sveta neni, to bys musel zvednout kotvy uplne jinam. A jeste nam rekni co je to ten "svoj potencial". Protoze nekdo to ma v tom prozit kvalitni osobni zivot a nejaka pracovni kariera je mu burt.
Fakt, kvalita zivota neni linearne primo umerna prijmu.
Děkuji za možnost editace příspěvku.

« Odpověď #63 kdy: 28. 04. 2023, 20:03:29 »
Zopakuju to po treti … chtelo by to se trosku vratit do reality.

Prazske IT penize jsou na urovni zapadni evropy. U junioru jeste ne, ale od seniornich devíků uz to vyjde skoro stejne (v absolutnich cislech) a lepe (po prepoctu na zivotni naklady).

Ten pohled “na zapade maji hooodne, my v cr nic” uz nejakou dobu neplati.

« Odpověď #64 kdy: 28. 04. 2023, 20:24:47 »
Zopakuju to po treti … chtelo by to se trosku vratit do reality.

Prazske IT penize jsou na urovni zapadni evropy. U junioru jeste ne, ale od seniornich devíků uz to vyjde skoro stejne (v absolutnich cislech) a lepe (po prepoctu na zivotni naklady).

Abyste se nemusel opakovat, potvrzuju to za sebe taky. Oni by si to někteří lidé měli jet vyzkoušet aby pochopili. Minimálně v našem oboru doba, kdy bylo třeba Západ dohánět už před pár lety skončila. Dnes v ČR děláme na lepších a zajímavějších projektech, leckdy modernějším způsobem a za stejné nebo i lepší peníze než většina Evropy.

_Jenda

• 1 605
    • Zobrazit profil
    • https://jenda.hrach.eu/
« Odpověď #65 kdy: 29. 04. 2023, 14:17:14 »

Ano, jsou. Jenže jestli to není pro změnu tím, že IT mzdy v západní Evropě zaostaly za USA :D. A to i u kámoše co dělá full-remote z ČR pro USA firmu na docela medium pozici a má tolik co by v ČR obtížně někde dostal, tak pak člověk čte jak na místě má kdejaký hejhula $150k/y, a senioři $300k+.

« Odpověď #66 kdy: 29. 04. 2023, 15:04:51 »

Ano, jsou. Jenže jestli to není pro změnu tím, že IT mzdy v západní Evropě zaostaly za USA :D. A to i u kámoše co dělá full-remote z ČR pro USA firmu na docela medium pozici a má tolik co by v ČR obtížně někde dostal, tak pak člověk čte jak na místě má kdejaký hejhula $150k/y, a senioři $300k+.
Ovsem tam kde jsou take penize jsou ceny nemovitosti a najmu tak vysoke, ze z $300k/y mas zivotni uroven jako nekdo v CR s 7k/manday. Je treba se na to divat i takhle, nemluve, ze v takovem SanFran bych zit nechtel protoze tam uz je to tak progresivni, ze kdyz nekdo vykrade obchod a ma spravni etnicky puvod, tak se policie ani neobtezuje neco delat a kdyz ti nekdo vykrade byt, vykrade auto nebo ho ukrade cele, tak to stejne. Taky pocet vrazd na 100k lidi neni moc povzbuzujici. Radsi bych zil nekde v NY (lepsi casti, coz znamena...vsak vite co), Delaware a podobne staty, ktere jeste nemaji tu uplnou diverzitu a rozmanitost.
« Poslední změna: 29. 04. 2023, 15:08:07 od quali_BR »

« Odpověď #67 kdy: 29. 04. 2023, 15:06:17 »
Myslím si, že je fér řešit platy v ČR, protože existuje spousta validních důvodů, proč člověk nechce pracovat v zahraničí - jako rodina, kultura a jiné. Samozřejmě existuje remote a jiné možnosti, ale vše má svá úskalí.

Samozřejmě platy v západní Evropě nejsou benchmark toho, co by měl být dobrý plat v IT. A podobné problémy s bydlením, jako v Praze (která ale pořád vede v rámci zdražení ku průměrnému platu před celou Evropou, a tím pádem zde máte specifickou situaci rozevřených nůžek, kde se v jedné lokalitě setkají naprosto rozdílné společenské vrstvy), se samozřejmě objevují i v Německu a jinde. A samozřejmě ani v těch USA to není zalité sluncem na venice beach. Zrovna Kalifornie se rozkládá.

Ona totiž ta Evropa, co se týče IT, hrála vždy druhé housle. Čest vyjímkám.

Momentálně se dostáváme do situace, kdy podnikání v Evropě začíná více a více drhnout, a náklady na developery se zvyšují. Evropa se tedy pomalu ale jistě stává nelukrativním místem pro zahraniční IT kapitál.
« Poslední změna: 29. 04. 2023, 15:13:07 od LambdaLover »

« Odpověď #68 kdy: 29. 04. 2023, 15:19:11 »
Myslím si, že je fér řešit platy v ČR, protože existuje spousta validních důvodů, proč člověk nechce pracovat v zahraničí - jako rodina, kultura a jiné. Samozřejmě existuje remote a jiné možnosti, ale vše má svá úskalí.

Samozřejmě platy v západní Evropě nejsou benchmark toho, co by měl být dobrý plat v IT. A podobné problémy s bydlením, jako v Praze (která ale pořád vede v rámci zdražení ku průměrnému platu před celou Evropou, a tím pádem zde máte specifickou situaci rozevřených nůžek, kde se v jedné lokalitě setkají naprosto rozdílné společenské vrstvy), se samozřejmě objevují i v Německu a jinde.

Ona totiž ta Evropa, co se týče IT, hrála vždy druhé housle. Čest vyjímkám.

Momentálně se dostáváme do situace, kdy podnikání v Evropě začíná více a více drhnout, a náklady na developery se zvyšují. Evropa se tedy pomalu ale jistě stává nelukrativním místem pro zahraniční IT kapitál.
Evropa si zas drtivou vetsinu problemu muze uplne, ale uplne sama naprostym levicackym silenstvim. Ve vedeni EU jsou doslova sileni lide, dusevne nemocni kteri nemaji kontakt s realitou a odmitaji se lecit a neni nikdo kdo by je klidne i nasilne odstranil z toho vedeni, namisto toho se zdravi lide nechaji ridit silenci tak se pak nedivme, ze jaderne elektrarny se ve jmenu ochrany zivotniho prostredi nahrazuji uhelnyma, v hlave silence je proste jaderna elektrarna naproste zlo. A soucasne silenec bude narizovat zavirat elektrarny a v zapeti zakazovat spalovaci motory ktere se na CO2 podileji naprosto minimalne a nahrazovat je elektromotory, pro ktere nemame kde tu elektrinu vzit. Vysoke ceny energii silenec chce resit zdaneni vytapeni a dalsich veci. K tomu je jeste takove CR specifikum, ze taky vsechno zdrazilo temer nejvic, nebo naprosto nejvic ze vsech EU statu a inflace je snad v top 3. pro jistotu se lidem budou zvedat dane aby toho nebylo malo, pravicova vlada no :) K te EU jsem ochoten minimalne se zamyslet nad jinou moznosti, nez ze to vedou silenci a treba je to tim, ze pres vsechny ty keci o solidarite EU je rizena par nejbohatsima statama a ti delaji vsechno jen ve svuj prospech a maji to spoctene, ze se jim to vyplati, kdo vi.

« Odpověď #69 kdy: 29. 04. 2023, 16:34:46 »

Ano, jsou. Jenže jestli to není pro změnu tím, že IT mzdy v západní Evropě zaostaly za USA :D. A to i u kámoše co dělá full-remote z ČR [...]

Jenomže to je pro změnu tím, že tyhle peníze tam v metropolitních oblastech jsou prakticky nižší reálný příjem než v ČR. USA se v tomhle ohledu vyplatí prakticky jenom jako remote.

To je právě to. Že spoustě lidí nedochází, že absolutní výše příjmu je bez dalšího kontextu prakticky nepodstatná. Znal jsem dokonce člověka, co tam s vidinou velkých peněz dokonce i odjel a nedocházelo mu to a po dvou letech se vrátil zpět protože tam ke svému překvapení žil prakticky z ruky do huby.

_Jenda

• 1 605
    • Zobrazit profil
    • https://jenda.hrach.eu/
« Odpověď #70 kdy: 29. 04. 2023, 17:16:08 »
a v zapeti zakazovat spalovaci motory ktere se na CO2 podileji naprosto minimalne
Jednak ne a jednak to není jen kvůli CO2, ale kvůli lokálním jedovatým emisím ve městech. (se zbytkem tvého komentáře, zejm. naprosto absurdním zavíráním jaderných elektráren, souhlasím)

« Odpověď #71 kdy: 29. 04. 2023, 17:24:30 »
Na začátku se objevily podezření, že jde o HR anketu. Já jsem strašně rád, že se tady ta otázka objevila, a dokud se debata nestrhla úplně jinam, byla pro mě hodně přínosná.
Strávil jsem třicet let v armádě - začal jsem jako ajťák, ale postupem času mě kariéra vedla spíš od IT pryč k obecnější spojařině a plánování podpory operací. Jenže když jsem si pak uvědomil, že už nechci bejt "víkendovej táta", co v pátek večer přijede a v noci z neděle na pondělí zmizí, zjistil jsem, že jediný způsob, jak toho dosáhnout, je s armádou seknout. (Ty máš domluvený místo nedaleko svého bydliště? Ale my tě nepustíme, jestli chceš odsud, jedině do civilu.) Jenže co teď? Co vlastně umím? Zbyly mi ještě nějaké znalosti/zkušenosti? V jaké oblasti na sobě zamakat (to naštěstí umím), abych slušně uživil rodinu?
A jak jsem si připravoval, jak se zeptat, objevil se tady tenhle dotaz. Za mě super, moc za něj děkuju, a děkuju i těm, kdo na něj odpovídali.

Co musí podle vás splňovat slušný programátor?
- https://roadmap.sh/

Super, tohle je přesně to, co jsem potřeboval! Strašně moc děkuju. Jasně, nejdřív musím dohnat ten vlak, co mi třicet let ujížděl - ale tahle roadmapa mi přesně popisuje nejen kam se dostat, ale i kudy.

A vím, že nejsem jediný, kdo vlastně na starý kolena mění obor. Vy, kdo jste celý život v oboru, znáte o něm všechno, a tak vás takovéhle dotazy vykolejí a hledáte podraz. Jenže pro mě je to o tom, jestli se někde zasekám jako "ten, co umí opravit pavrpojnt" nebo jestli budu dělat něco, co mě bude bavit i živit.
Vy víte, v čem jste dobří, kde vás tlačí bota - ale já jsem zvyklý na to, že vlastně se pořád učím nové věci a mám pocit, že nic neumím. Ale je to pravda? Potkal jsem spoustu lidí, kteří byli mistři světa - ale přesně do okamžiku, kdy měli něco udělat. A potkal jsem i lidi, kteří "o tom něco málo věděli" a všichni okolo stáli s otevřenejma pusama. I proto je pro mě tahle diskuse, nebo spíš její začátek, hodně užitečný. Vidět, co by vlastně měl znát někdo, kdo chce nějaký plat (nebo naopak - o jaký plat si můžu říct s tím, co umím).

Takže ještě jednou - díky moc za diskusi.

« Odpověď #72 kdy: 29. 04. 2023, 19:01:13 »
V jakém světě žijete, že vám v Praze nestačí 160 pro rodinu? :-D

Nie je to zivotna nutnost, ale ked chces hrat prvu ligu tak musis byvat v hlavnom meste tak to proste je, ci si pred tym zakryvas oci alebo nie. Ano prezit sa da aj inde, ale preco by si prezival ked mozes zit nadstandard a okrem bytu v Prahe mat aj chalupu, dobre auto, deti pojdu do dobrej skoly a ty budes na dobrej pozicii.  V zapadakove toto proste nedas.

Extremni fixace na Prahu, je vetsinou problem zamindrakovanych naplavenin. Nejvyssi Index kvality zivota v ceskych mestech je v Ricanech, coz je dle tvych meritek ZAPADAKOV ;)

« Odpověď #73 kdy: 29. 04. 2023, 19:11:38 »
Ja nevim, co mate s temi soukromymi skolami/skolkami. Ok, kdyz ve statni skolce neni misto, chapu, ze jako nouzuvku vezmou rodice soukromou (i za tu raketu co tam za to chteji).

Taky tohle nechapu. Dite superdevelopera ma snad na vyberove skole prospechove stipendium.

« Odpověď #74 kdy: 30. 04. 2023, 05:40:28 »
V jakém světě žijete, že vám v Praze nestačí 160 pro rodinu? :-D

Extremni fixace na Prahu, je vetsinou problem zamindrakovanych naplavenin. Nejvyssi Index kvality zivota v ceskych mestech je v Ricanech, coz je dle tvych meritek ZAPADAKOV ;)
Vole ricany jsou pro mne totez jako Praha. Ono vetsinou je kolobeh takovyhle: Prijedes do Prahy jako naplavenina koupis si byt, makas, koupis si druhej byt makas, pride zenska deti koupis si dom v Ricanech , makas a zistis ze mas 40 na krku a uz si vlastne na tom celkom dobre , par bytov v Prahe prenajimas naplaveninam, byvas v Ricanech a stale mas dobry prijem , no tak si jeste koupis chalupu kdesi na Šumavě. Pohoda ne.