Tak si to rozebereme bod po bodu
Jsi veliky naivista a dalo by se rict i trouba. Zamestnanec je ten, kdo zpusobi zamestnavateli radove vetsi potize, nez on jemu.
Skody jsou velmi relativni. Vyhazov mi jako zamestnanci muze zpusobit opravdu vazne (existencni) problemy pokud
nemam zadne financni rezervy,
mam nejake rezervy, ale mam napr. hypotekou,
jsem z jakehokoli duvodu obtizne zamestnatelny (3 roky do duchodu, zavazne onemocneni (treba umela ledvina), matka samozivitelka se dvema detma, nemocni rodice...) nebo
jsem z regionu, kde prace neni.
Pokud nekoho nelegalne smirujes, tak ti hrozi desitky milionu az odebrani ZL/likvidace firmy. Cast z toho zaplatis na pokutach, cast klidne jako odskodneni poskozenym zamestnancum a dalsi cast klidne poskozenym tretim osobam, jejiz komunikaci si nelegalne smiroval. A bohate na to staci, aby si jeden jediny postezoval, klidne zcela anonymne.
Jiste, ze mi to v teoreticke rovine hrozi, ono mi to hrozi dokonce i kdyz nikoho nesmiruju. Ale je opravdu natolik najivni si myslet, ze 99% zamestnancu se se mnou soudit nebude, protoze na to proste nemaji
zaludek,
dost penez,
dost casu a
dost dukazu?
A i kdyz se nahodou nejake to smirovani prokaze, tak bude velmi obtizne dokazat, ze smiroval opravdu zamestnavatel.
Veskera komunikace je ve 100% pripadu soukroma. Na tom nic nezmeni ani 150 podpisu. Nemluve o tom, ze te uplne vklidu muze zalovat zcela kdokoli zvenku, protoze ty si nemas co cist kuprikladu mail, ktery ja nekomu do tvy firmy poslu (a v nem trebas napisu, ze si mamlas).
Pokud se jedna o korespondenci z firemniho mailu, tak se o soukromou komunikaci jednat nemuze. Pokud zamestnanec pouzije soukromy mail, pak je situace jina.
Ale opet plati to co v predchozim bode, pripadne smirovani mi ho musi zamestnanec dokazat a pokud nebudu uplny idiot, tak se mu to bude prokazovat velmi tezko. A i kdyz by prvni soud opravdu nahodou vyhral, tak myslim, ze trocha toho odvolavani a obstrukci dokaze pripadny soudni spor natahovat na roky. Pokud by ani to nepomohlo, tak si proste v mezicase zalozim jine s.r.o.cko a bude po ptakach.
Jina situace je u opravdu velkych firem tam opravdu v pripade vyhraneho soudu muzete dojit k postihu, ale je tam ta podminka vyhraneho soudu. A opravdu si nedokazu predstavit vytykaci dopis, ve kterem bude napsano: ,,na zaklade naseho interniho smirovaciho programu...'''. Navic si lze tezko predstavit ze soud kvuli smirovani zavre firmu, ktera zamestnava treba i jen 100lidi (znamena to poslat tech 100lidi na dlazbu) a par milionu pokuty je sice neprijemnych, ale myslim, ze se to da vydrzet.
Zasadni otazka je, koho budu chtit smirovat. Sveho nejlepsiho programatora, ktery denne dostava tri nabidky jit pracovat jinam, nebo napr. babu z uctarny. Druha zasadni otazka je na co to smirovani budu chtit pouzit. Varianty jsou myslim tri
1) vyhodit nekoho pro nadbytecnost - to mi prijde celkem jako svinarna
2) vhodit nekoho kdo na praci nestaci nebo je liny - tam je to jenom jak podpurny argument a duvodu k vyhazovu se jiste najde vice.
3) vyhodit nekoho s kym mam osobni problem - tam je lepsi si zamestnance nechat a dat mu poradnou sodu
P.S. Vase osloveni se me opravdu dotklo (muzete si pripsat 5 bodu za zasah do cerneho)