CETIN - připojení bytu

Re:CETIN - připojení bytu
« Odpověď #45 kdy: 17. 02. 2025, 10:45:06 »
Co presne si mam predstavit pod "hrozbou investicni akce"?

Statická neznamená veřejná  ;)

Jó s Cetinem je občas srandy kopec, ačkoliv ten se aspoň nějak snaží když se správně donakopne v dané věci... u známého byla kdysi linka, pak zrušena a převěsový kábl namotali po odpojení z domu zpět na telekomácký sloup. Po letech znovu žádost o internet, nejde. Tvrzení jak od TM tak přímo Cetinu. Po zaslání fotky že je to jen věc toho aby někdo ten smotaný kabel znovu natáhl 8 metrů na dům a zapojil se věci nějak hnuly. Pod hrozbou možné investiční akce dojel Cetin maník, kábl rozmotal, navedl na dům, udělal zásuvku, do 14 dnů dojel další a dovezl Terminátor, zapojil a tím bylo hotovo. Cena 0kč. Na 1,45km krásné 100/25Mbit.

Podobný scénář o asi 100m bokem, jen se dělal přípojka úplne nanovo. Opět hrozba investiční akce, naváděl se úplně nový kabel z telecom sloupku na sloup elektriky, z něj převěs na dům cca. 15 metrů, na půdě zakončeno zásuvkou. Poté asi do týdne Cetiňák s Terminátorem, vlastní router a jede se. Cena 0kč. Spokojený uživatel 50/10Mbit.

Snažím se z shit wifi přípojek odvést pokud možno na VDSL koho jen jde... Stabilita a 90-100% max. rychlosti po celý den je k nezaplacení. Když není zbytí, tak Nordic v nouzi.

Jen se toho prostě nebát  8)

« Odpověď #46 kdy: 17. 02. 2025, 10:46:17 »
No tak jsem se konecne dockal.
Vybral jsem t-mobile na 12m za 299, modem jsem nechtel, takze prijel pan z CETINu, za hodinku nainstaloval a dal "terminatora" opticky prevodnik, hned jsem vytocil PPPoE a vse fungovalo naprosto bez problemu. A co jsem ani necekal tak T-mobile mi dal statickou IP.
Nejspíš tam funguje i IPv6, na rozdíl od vlastní optiky T-Mobile.

« Odpověď #47 kdy: 17. 02. 2025, 11:16:55 »
Snažím se z shit wifi přípojek odvést pokud možno na VDSL koho jen jde... Stabilita a 90-100% max. rychlosti po celý den je k nezaplacení.

Před cca 4 měsíci jsem z VDSL utekl, po dvou letech, zpět k místnímu wifináři... Stabilita sice není jak VDSL, ale zato mám dvounásobné rychlosti a hlavně symetriku (VDSL mi dal max 50/10mbps). Ano Rychlost kolísá, ale ve chvíli kdy maximální rychlost určuje jen síla signálu to není až takový problém. Pod 50mbps to nejde nikdy a maximálky:  (vše +- symetricky) za 250 měsíčně.
1.přes den: +- 90mbps
2.večer: +- 60mbps
3.v noci: +- 150mbps

Takže je to spíš závislé na tom kdo v konkrétní oblasti dělá místního wifináře...

« Odpověď #48 kdy: 17. 02. 2025, 19:03:27 »
Taky jsem v bytě na Wifi 5GHz (na uplinku cca 250m je uquibiti nanostation 5ac loco), dělám i retranslaci dál, mám k tomu pevnou veřejnou IPv4 v ceně, rychlost teď aktuálně změřená 260/290 MBit.
A cena je zdarma za umístění a napájení síťových zařízení (asi 6 ks mikrotiků a wifin).
Zpomaluje to jedině, když je hodně hnusné počasí (prudká letní bouřka nebo husté sněžení) 

Já si na Wifi nestěžuju.  :)

« Odpověď #49 kdy: 17. 02. 2025, 19:25:05 »
@pruzkumbojem - To je takové to hudry hudry že to může stát korunky pokud to bude moc práce a moc složité neboli víc jak tuším 10 tis. bez DPH, klasika by Cetin  :D Zatím jsem na to narazil jen jednou, to bylo nacenění snad pajda a jen protože kabel ze sloupu EONu už byl sveden do země a do sloupku a musel by se vyvádět znovu na sloup a převěsem na další 2 a až z něj do cílového domu... tak chudák ona osoba trpí na wifi prozatím, která je zadarmo drahá.

@JanBenicek - asi ano, bohužel v mém okolí je to patlal vedle patlala, v 10 dopo 50M tedy papírové maximum, v 5 večer steží půlka a v 8 večer... chudák kdo má IPTV na takovém netu. Mávat stovkama Mbit na optice umí každej... ale procpat se zajetelenou 5G, to už chce um a nepomáhá moc ani oroštování na výkonu co dá HW.

@Tomas-T - To jsi ten víc happy, tak ať to vydrží...

« Odpověď #50 kdy: 17. 02. 2025, 19:44:23 »
tak to jo. ono to vypadalo ze hrozba investicni akce prinutila technika prijet . Jsem doufal ze treba existuje nejaka paka..