V akom stave je Windows 11?

Minty

Re:V akom stave je Windows 11?
« Odpověď #195 kdy: 16. 10. 2025, 12:17:59 »
Už dlouho jsem nepotkala, tak nekritického milovníka Windows, pokud ovšem nepočítám zaměstnance Microsoftu, ale možná Marek Staněk mezi ně patří  :D

Kit

• 897
    • Zobrazit profil
« Odpověď #196 kdy: 16. 10. 2025, 14:45:45 »
Už dlouho jsem nepotkala, tak nekritického milovníka Windows, pokud ovšem nepočítám zaměstnance Microsoftu, ale možná Marek Staněk mezi ně patří  :D

Také mám rád své Ubuntu a nevidím na tom nic špatného.

« Odpověď #197 kdy: 16. 10. 2025, 17:19:15 »
Prosím, diskutujte slušně a s úctou k ostatním. Argumentujte, rozebírejte téma a nenadávejte ostatním. Zvlášť dva uživatelé tu s tím mají problém.

Pokud nejste dost dospělí a nedokážete to, pak nediskutujte. Jděte místo toho třeba na procházku.

« Odpověď #198 kdy: 16. 10. 2025, 18:00:52 »
Pokud nejste dost dospělí a nedokážete to, pak nediskutujte. Jděte místo toho třeba na procházku.

Tohle je problém technických škol. Lidé z nich vycházející nejsou vzdělaní (universitas = všeobecnost), nýbrž jsou "vysoce učení" v nějakém oboru, prostě takovej lepší učňák

Pochybuji, že se by třeba na ČVUT učilo umění diskuse...

« Odpověď #199 kdy: Dnes v 09:29:12 »

Tohle je problém technických škol. Lidé z nich vycházející nejsou vzdělaní (universitas = všeobecnost), nýbrž jsou "vysoce učení" v nějakém oboru, prostě takovej lepší učňák

Já myslím, že panu Krčmářovi šlo spíš o slušné chování, které se učí kapku dřív.

Váš příspěvěk taky není úplně pěkný.

« Odpověď #200 kdy: Dnes v 10:13:45 »

Já myslím, že panu Krčmářovi šlo spíš o slušné chování, které se učí kapku dřív.

Váš příspěvěk taky není úplně pěkný.

Nezaměňoval bych slušnost a zdvořilost, to jsou dvě různé věci.

Co se týče mého příspěvku, je možné že "není hezký" (ve smyslu nelíbí se vám jeho obsah) ale myslím že nikoho nenapadá ano neuráží. Napsal jsem ho nejen jako reakci na tento thread, nýbrž hlavně z osobní celoživotní zkušeností s mnoha techniky kolem sebe. Je tam velmi často zřetelně vidět ta čistá orientace na matiku a logiku a to i v případech, kdy je třeba použít jiné mentální techniky. Z toho pak vycházejí zvláštní, někdy až dětinské, názory na svět a lidi kolem sebe. Nejde pochopitelně o všechny absolventy exaktních škol, viditelnou vyjímkou byla například nedávno zesnulá Dana Drábová, ale moje zkušenost je, že značná část jich tímto neduhem trpí.

« Odpověď #201 kdy: Dnes v 10:49:32 »
Popravdě MMX/SSE v malíčku nemám, a ano vrtá mi hlavou, zda se nějak liší jeho "výtěžnost" v 32b vs. 64b režimu. Nedivil bych se, pokud nikoli. Čili pro nějaké chroupání videa souhlas, mohlo by to být jedno. Obecně pro úlohy, na které buldozer MMX/SSE dobře pasuje / kde stojí za to se do něj ponořit.

Fakt je, že 64b OS by teoreticky měl k dispozici větší výpočetní výkon v konkrétních druzích úloh díky dvojnásobně dlouhým registrům...

Tak to zkraťme a uvedu ti to na příkladu že tvá věta je blbost.

1)   Pokud do 32bit registru uložíš celočíselnou hodnotu (2^32 = cca 4 miliardy) a tu hodnotu využiješ pro pole byte pak zde vidíme limit 32bit systémů pro operační pamět tvz. 4GB limit.

2)   Pokud do 64bit registru uložíš celočíselnou hodnotu (2^64 = cca 1,84 x19), a tu hodnotu využiješ pro pole byte pak zde vidíme limit 64bit systémů pro operační pamět tvz. 16  exabajtu(EB) neboli 18 446 744 073 GB limit což mimochodem cca 4e9 krát 4x9(neboli 2^32 krát 2^32 ).

* Dvojnásobný je 2x, v tomto případě je zvýšení výpočetního výkonu pro operační pamět cca 4e9(2^32) neboli 4 miliard krát. Doufám že nemusít vysvětlovat rozdíl 2 krát vs 4 milard krát.

Minty

« Odpověď #202 kdy: Dnes v 11:27:50 »

Také mám rád své Ubuntu a nevidím na tom nic špatného.

Také mám ráda své Linux Mint, ale ne tolik, že bych se tu do krve hádala, že je to naprosto dokonalý OS a za všechny případné chyby může výrobce HW...

« Odpověď #203 kdy: Dnes v 11:39:01 »
Protože?

Když to spočítá za jednotku času více výpočtů, tak se ten výpočetní výkon prostě zvedl.
Ono se opravdu nedá jednoduše říct, že se výpočetní výkon zvedl. Je tam pár věci, které jdou proti sobě.

Sice roste počet instrukcí, které je procesor teoreticky schopný vykonat, ale není vůbec sranda toho dosáhnout. Ukrmit efektivně superskalární zpipelinovaný procesor je docela kumšt.
Ty větší registry ve spoustě případů ani nevyužijeme, protože se pracuje s čísly co se v pohodě vlezou i do 32b (floaty neřeším, ty jely jinudy už v 16b dobách).  Máme těch registrů i víc, ale je to za cenu větších instrukcí. V kombinaci s dvojnásobně velkými ukazateli to znamená daleko větší tlak na propustnost paměti, která roste podstatně pomaleji než rychlost procesorů.

Počet instrukcí je hrubě matoucí číslo. Ty instrukce se můžou efektivně zpipelinovat tak, že i výpočet s podstatně více instrukcemi může trvat +- stejně nebo dokonce kratší dobu.

Ve výsledku se bez profilování neobejdeme.

« Odpověď #204 kdy: Dnes v 14:20:53 »
Prosím, diskutujte slušně a s úctou k ostatním. Argumentujte, rozebírejte téma a nenadávejte ostatním. Zvlášť dva uživatelé tu s tím mají problém.

Dokud se tu budou tolerovat útoky ad hominem (ano,m mám na mysli jjrsk a Minty), budou se na ně vracet ostré reakce. A je věcí moderátorů, aby si uživatele srovnali do latě.
Já už tady na to kašlu, až se v listopadu vrátím z Paříže, ruším účet a nebudu sem vůbec chodit, vyvinulo se to tu hodně podobně jako Lopuch.

« Odpověď #205 kdy: Dnes v 15:09:04 »

Dokud se tu budou tolerovat útoky ad hominem (ano,m mám na mysli jjrsk a Minty), budou se na ně vracet ostré reakce. A je věcí moderátorů, aby si uživatele srovnali do latě.
Já už tady na to kašlu, až se v listopadu vrátím z Paříže, ruším účet a nebudu sem vůbec chodit, vyvinulo se to tu hodně podobně jako Lopuch.
Jirska beru, ten tu předvádí zajímavé věci. Ale Minty? :o

Minty

« Odpověď #206 kdy: Dnes v 15:18:58 »

Jirska beru, ten tu předvádí zajímavé věci. Ale Minty? :o

Taky tomu nerozumím... Možná bere jako útok, že ho považuji za "nekritického milovníka Windows" nebo snad, že jsem spekulovala, zda není zaměstnanec Microsoftu? Prostě mě to napadlo, když na seriózní otázku od kotelgg odpověděl, že si nemá kupovat šrot z vietnamský večerky...

Myslíte, že Microsoft někdy opraví chybu, kde po koupení nového notebooku se nedá napojit na wifi a tím pádem ani dokončit instalaci? Stává se mi to u většiny notebooků. A když už náhodou tam jsou nainstalované ovladače na wifi a dá se na ni připojit, tak stejně nejde pokračovat v instalaci. Já si dokážu poradit, ale běžný uživatel podle mě nemá šanci si nějak upravovat instalačku a pak něco zadávat přes konzoli...

to není chyba ani problém MS, nýbrž prasečina výrobce noťase. kromě toho za funkčnost mašiny s OEM licencí zodpovídá její výrobce a technická podpora je taky jeho problém.
doporučil bych začít tím, že nebudeš kupovat šrot z vietnamský večerky.
« Poslední změna: Dnes v 15:23:51 od Minty »