Btrfs ztratilo část volného místa

Re:Btrfs ztratilo část volného místa
« Odpověď #15 kdy: 06. 06. 2016, 10:10:16 »
Ale no tak. Nejenomže prodejci o tomhle chování neinformují
Mně tedy název disku „Archive“ připadá jako klíčová informace. Pokud bych ten disk chtěl použít jinak, než k archivaci, budu si pečlivě zjišťovat, čím je ta řada specifická. Že to používá SMR prodejci informují, že SMR zpomaluje zápis se dočtu i na Wikipedii.

Lol Phirae

« Odpověď #16 kdy: 06. 06. 2016, 10:31:01 »
Pokud bych ten disk chtěl použít jinak, než k archivaci, budu si pečlivě zjišťovat, čím je ta řada specifická. Že to používá SMR prodejci informují, že SMR zpomaluje zápis se dočtu i na Wikipedii.

A čo si predstavujete pod takým slovom archivácia, Kefalín?

Update June 2nd 2016 : I purchased two of these HDDs and housed them in a NAS. Last December 2015 one died. And yesterday June 1st 2016 the other died. That's a 100% failure ratio and incredibly disappointing.

::) ::) ::)

« Odpověď #17 kdy: 06. 06. 2016, 11:06:16 »
Pokud bych ten disk chtěl použít jinak, než k archivaci, budu si pečlivě zjišťovat, čím je ta řada specifická.
...a v datasheetu se to nedočtu. To je pointa.

« Odpověď #18 kdy: 06. 06. 2016, 11:26:36 »
Já tedy v tom vámi odkazovaném datasheetu vidím u všech třech disků SMR – Yes.

Lol Phirae

« Odpověď #19 kdy: 06. 06. 2016, 11:32:22 »
Já tedy v tom vámi odkazovaném datasheetu vidím u všech třech disků SMR – Yes.

Co přesně nechápeš na sdělení, že "you may experience lower performance in these environments" je naprosto klamavé tvrzení?

Sten

« Odpověď #20 kdy: 06. 06. 2016, 11:55:28 »
df s btrfs může dávat takovéto výsledky, pokud se hodně projevuje duplikace či RAID:

Velikost = součet velikostí všech jednotek, na kterých je btrfs
Užito = kolik dat je tam reálně nahráno
Volno = kolik dat btrfs odhaduje, že ještě zvládne zapsat

Problém je v tom, že Užito ukazuje, kolik reálných dat tam je, ne kolik to zabírá na jednotkách, tedy nenásobí to koeficienty pro RAID či duplikaci. Pokud metadata používají 1,05 GiB duplikovaně, pak z Velikosti ukousnou 2,10 GiB, ale do Užito zanesou jen 1,05 GiB.

btrfs používám už tři roky. Nemám ho ale na desítkách TiB, „jen“ na 12 TiB (8×2 TiB MD RAID-6). A funguje dobře.

karlik

« Odpověď #21 kdy: 06. 06. 2016, 16:34:14 »
U toho bezproblémového užívání po tři roky bych uvítal zmínku o distribuci a kernelu v průběhu těchto tří let. Díky.

j

« Odpověď #22 kdy: 06. 06. 2016, 16:50:16 »
Pouzivam, gentoo, prubezne aktualizovano, 4x6 v R5 (= ne uplne "stable" konfigurace), krome nesmyslu kolem volnyho mista ... to funguje.

Ono to totiz ukazuje ptakoviny z naprosto libovolnyho uhlu pohledu, ale naprosto nejhorsi je, ze to volny misto je "mozna", pricemz by to melo byt "nejmene". A samo, na R5 nerespektuje konfiguraci, takze pocita jako 24 - ulozeno, coz je hovadina totalni. Je tudiz treba brat v potaz, ze kdyz ukazuje 20 volno, tak ve skutecnosti je to +- 12.

ByCzech

• 1 870
    • Zobrazit profil
« Odpověď #23 kdy: 07. 06. 2016, 00:04:56 »
Ale no tak. Nejenomže prodejci o tomhle chování neinformují
Mně tedy název disku „Archive“ připadá jako klíčová informace. Pokud bych ten disk chtěl použít jinak, než k archivaci, budu si pečlivě zjišťovat, čím je ta řada specifická. Že to používá SMR prodejci informují, že SMR zpomaluje zápis se dočtu i na Wikipedii.

Archive neznamená, že nemůžu zapisovat náhodně. To že to používá k archivaci, neznamená, že při náhodném zápisu to zkolabuje. Nepleťte si disk s kazetopáskovou jednotkou, kde je sekvenční zápis součástí technologie. Tohle je risk s náhodným přístupem.

j

« Odpověď #24 kdy: 07. 06. 2016, 09:31:05 »
Jenze ten disk se uvnitr chova jako ta paska ...

« Odpověď #25 kdy: 07. 06. 2016, 10:32:02 »
FreeBSD LUKS nepodporuje a Solaris nejspíš taky ne. Ledaže bys tam připojil rozšifrovanou partitionu :)

Bohužel nepodporuje. Ano, tu partitionu jsem do VirtualBoxu připojoval rozšifrovanou. Zřejmě jediná možnost.

Neexistuje nějaké multiplatformní šifrování napříč Linux, FreeBSD a příp. Solaris (kromě TrueCrypt/VeraCrypt)?

« Odpověď #26 kdy: 07. 06. 2016, 10:33:28 »
Neexistuje nějaké multiplatformní šifrování napříč Linux, FreeBSD a příp. Solaris (kromě TrueCrypt/VeraCrypt)?
Existuje encfs, ale to je spíš na menší množství dat a má nic moc výkon, protože je nad FUSE.

« Odpověď #27 kdy: 07. 06. 2016, 10:45:49 »
Pak pustíš toto a mělo by se to zlepšit. Eventuálně dát do cronu.
Kód: [Vybrat]
btrfs balance start -musage=99 /
btrfs balance start -dusage=99 /

Díky za tip, zkusil jsem se 75 a možná to pomohlo tak o 200 MB. Vypsalo to:

root@web6:~# time btrfs balance start -musage=75 / ; time btrfs balance start -dusage=75 /
Done, had to relocate 5 out of 18 chunks
Done, had to relocate 1 out of 18 chunks

S 99 mám trochu problémy, nejspíš budu muset napřed obětovat nějaký snapshot, aby se uvolnila trocha místa:

ERROR: error during balancing '/' - No space left on device

« Odpověď #28 kdy: 07. 06. 2016, 11:04:05 »
Zkoušel jsi btrfs fi df? Ukáže podrobnější informace o tom co kolik žere. Například metadata jsou defaultně dokonce duplikována, pokud máš hodně malých souborů a tedy hodně metadat, tak se to podle mě může projevit.

Už to asi chápu. Klasické df do "Used" z nějakého důvodu nezapočítává duplikovaná metadata, která u mne dle "btrfs fi df" zabírají 940 MB:

root@web6:~# btrfs filesystem df /
Data, single: total=9.95GiB, used=9.72GiB
System, DUP: total=32.00MiB, used=16.00KiB
Metadata, DUP: total=1.35GiB, used=940.31MiB
GlobalReserve, single: total=240.00MiB, used=0.00B

A jelikož záhadně chybějící volné místo dle df je cca 720 MB, tak by to mohla být nezapočítaná metadata.

root@web6:~# df /
Filesystem     1K-blocks     Used Available Use% Mounted on
/dev/vda1       13619200 12367364    531612  96% /

Jenže 940 MB a 720 MB jsou trochu odlišné hodnoty a navíc to nevysvětluje tu neopravitelnou chybu z výpisu "btrfs check" a zmatená čísla ve výpisu "btrfs qgroup show".

btw: Tu ZFS partitionu na tom 8 TB SMR disku jsem včera opět zkusil připojit přes zfsonlinux read-write. Asi tak 15 hodin se prováděl příkaz "zpool import" a zuřivě to pracovalo a pak práce disku přestala a stroj přestal reagovat. Do syslogu se problém, ať už je jakýkoliv, nestihne zaznamenat. Včera jsem to zkusil ve virtuálce, ale totéž to dělá i nativně. Asi opravdu jedině data evakuovat na ne-SMR disk. Proto řeším, zda na ZFS nebo zda je již Btrfs dostatečně zralé.

trubicoid2

« Odpověď #29 kdy: 07. 06. 2016, 11:49:30 »
tak zmatena cisla dela jenom stary kernel, ne? ja bych btrfs radeji provozoval na 4.6 nez na kernelu rady 3...

navic na zacatku jsi mel metadata jak DUP tak single, to neni asi dobre

root@web6:~# btrfs filesystem df /
Data, single: total=9.70GiB, used=9.53GiB
System, DUP: total=40.00MiB, used=16.00KiB
System, single: total=4.00MiB, used=0.00B
Metadata, DUP: total=1.60GiB, used=1.05GiB
Metadata, single: total=8.00MiB, used=0.00B
GlobalReserve, single: total=240.00MiB, used=0.00B

vono myslim mkfs.btrfs detekuje SSD, nebo HDD a na SSD dela system/metadata single a na HDD DUP, toto jako by bylo v polovine convertu nebo co

asi bych udelal, nebo mkfst.btrfs znova

btrfs balance start -mconvert=single /