Platový posun - junior

Platový posun - junior
« kdy: 07. 06. 2023, 12:10:33 »
Zdravím, zas a znova příspěvek o platech, snad tím všechny neurazím.

Rád bych poprosil o radu, jelikož o ohodnocení programátorů toho moc nevím a chtěl bych se do toho více dostat. Trochu můj background…
Mám bc v oboru, které se IT dotýká, ale úplně jim není. Bylo chybou, že jsem si nevybral obor bližší IT dříve, ale už to tak prostě je. Nicméně dostal jsem se do firmy na junior pozici webdevu. Je to středně velká firma, ve větším městě, ale mimo Prahu. Při nástupu jsem byl jsem téměř bez skillu a zkušeností, uměl jsem na pokročilejší úrovni Python jelikož jsem přes covid strávil spoustu času samostudiem, scrapováním apod., setkal jsem se ve škole trochu s SQL, html, css, js, víc nic.  Například o gitu jsem věděl, ale doposud jsem ho nepoužil.
Teď jsem ve firmě něco přes půl roku, setkal jsem se se spoustou technologií, subjektivně jsem udělal obrovský posun, ale pořád beru to málo s čím mě vzali. A to opravdu ukrutně málo. ~31000 HPP  v hrubém, nicméně to vnímám jako školu, investici s vizí do budoucna. Teď za to alespoň dostanu na chleba. Nicméně myslím si, že je na čase otevřít debatu o přidání.
Když tomu přidám trochu nadsázky, tak slýchávám, že i vystudovaní jsou pro vývoj absolutně neschopní, tudíž si moc nezaslouží, ale potom čtu tady na fóru, že i junior nepůjde např. pod 50000.  Já vím, že po půl roce jsem pořád na začátku cesty, nežiju v iluzi, že si zasloužím bůhvíco, ale sám nevím o kolik si teď reálně říct abych neurazil ani firmu, ani sebe.

alex6bbc

• 1 670
    • Zobrazit profil
Re:Platový posun - junior
« Odpověď #1 kdy: 07. 06. 2023, 13:16:21 »
muzes zkusit prijit za sefem se zadosti o zvyseni, ze jsi se vsecko naucil, ze pracujes samostatne atd.
spis pochybuju, ze ti prida navic 50% ani 30%, ale pod 20% navrch by ti pridat mohl.
i kdyz vime jaka je ted situace s platy, ze firmy maji obavy jak se bude vyvijet trh a nechteji zvedat platy.
kdyz nic, tak jeste rok, dva vydrz, mezitim se posun az na seniorskou pozici a kdyz nic, tak jdi jinam za lepsim platem.

Bugsa

• 128
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 07. 06. 2023, 13:20:40 »
Tohle si musíš vyřešit sám. Pohybuješ se 11k pod průměrnou mzdou a v IT jsou běžné mzdy nadprůměrné.

« Odpověď #3 kdy: 07. 06. 2023, 13:21:56 »
Když tomu přidám trochu nadsázky, tak slýchávám, že i vystudovaní jsou pro vývoj absolutně neschopní, tudíž si moc nezaslouží, ale potom čtu tady na fóru, že i junior nepůjde např. pod 50000.  Já vím, že po půl roce jsem pořád na začátku cesty, nežiju v iluzi, že si zasloužím bůhvíco, ale sám nevím o kolik si teď reálně říct abych neurazil ani firmu, ani sebe.
Když to taky taky trochu preženu, tak nejdřív je člověk mladej a nezkušenej, pak to taky nejde a potom je starej a nikoho nezajímá.

Z hlediska reality mezd je nejlepší obejít pohovory.

V ČR je obecně nejlepší varianta si najít jiné, lépe placené místo.

Tolik muj subjektivní na názor.

« Odpověď #4 kdy: 07. 06. 2023, 13:25:34 »
muzes zkusit prijit za sefem se zadosti o zvyseni, ze jsi se vsecko naucil, ze pracujes samostatne atd.
spis pochybuju, ze ti prida navic 50% ani 30%, ale pod 20% navrch by ti pridat mohl.
i kdyz vime jaka je ted situace s platy, ze firmy maji obavy jak se bude vyvijet trh a nechteji zvedat platy.
kdyz nic, tak jeste rok, dva vydrz, mezitim se posun az na seniorskou pozici a kdyz nic, tak jdi jinam za lepsim platem.

s prvni casti souhlas, ale pokud to necinkne, tak bych tedy rok-dva necekal. Tech 30k je hodne hodne malo. Jako dobry je mit v CV rekneme ten 1 rok a mezitim do sebe natlacit co nejvic info jde. Ale nekde tvrdnout 2 roky s 30k je IMHO spatna taktika.

« Odpověď #5 kdy: 07. 06. 2023, 16:19:45 »
V dnešní době je to opravdu málo. Neboj se říct o víc, zrovna nedavno jsem obíhal pohovory a opravdu jsme se bavili o částkách pro mě nepředstavitelných. Firmy nemají problém zaplatit, na druhou stranu, pokud se neozveš, nemají důvod ti lepší mzdu nabízet, jim se hodí, pokud nemusí platit moc. :)

jjrsk

• 528
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 07. 06. 2023, 16:33:11 »
...

Chjo ... podle tvyho popisu vykonavas neco, cemu se rika staz, a to lidi delaji typicky zadarmo a jsou radi ze to vubec muzou delat (to v nasich luzich legalne nelze).

Se skolou to naprosto nijak nesouvisi. Znam treba vystudovaneho hnojare, ktery se zivi jako vyvojar. Odjakziva. Jenze on programoval uz na zakladni skole.

Takze zapremejslej nad tim, kolik tvoje prace vydela tvemu zamestnavateli. A kolik ho prozmenu stoji na tebe dohlizet.

Orientace muzes uvazovat tak, ze ty firmu stojis cca dvojnasobek tveho hrubeho prijmu. Takze +- 60k. Aby ti tohle firma mohla realne platit, tak pokud pomineme ze to vezme jako investici do budoucna, potrebuje, aby tvuj prinos byl minimalne opet dvojasobek = ty musis firme vydelat 120 000Kc.

Pokud ses schopen uargumentovat, ze tvoji praci firma mesicne vydela alespon 1/4M, tak ti zcela jiste a rada prida.

Ale po 1/2 roce ... nevim nevim ...

« Odpověď #7 kdy: 07. 06. 2023, 17:40:34 »
...

Chjo ... podle tvyho popisu vykonavas neco, cemu se rika staz, a to lidi delaji typicky zadarmo a jsou radi ze to vubec muzou delat (to v nasich luzich legalne nelze).

Se skolou to naprosto nijak nesouvisi. Znam treba vystudovaneho hnojare, ktery se zivi jako vyvojar. Odjakziva. Jenze on programoval uz na zakladni skole.

Takze zapremejslej nad tim, kolik tvoje prace vydela tvemu zamestnavateli. A kolik ho prozmenu stoji na tebe dohlizet.

Orientace muzes uvazovat tak, ze ty firmu stojis cca dvojnasobek tveho hrubeho prijmu. Takze +- 60k. Aby ti tohle firma mohla realne platit, tak pokud pomineme ze to vezme jako investici do budoucna, potrebuje, aby tvuj prinos byl minimalne opet dvojasobek = ty musis firme vydelat 120 000Kc.

Pokud ses schopen uargumentovat, ze tvoji praci firma mesicne vydela alespon 1/4M, tak ti zcela jiste a rada prida.

Ale po 1/2 roce ... nevim nevim ...

S tou školou to bylo jen pro malé přiblížení toho jak jsem na tom se zkušenostma. Jinak ptám se tu protože opravdu nevím jak jsou naceněné projekty. K čemu mi pak je vědět, že zaměstnance stojím x, když nevím kolik mu ta moje práce vrátí. Faktem ale je, že ty peníze nepotřebuju. Děti nemám, hypotéku taky ne a něco bokem odložené mám. Žádat o přidáno rozhodně budu, ale chci být připravenej se o tom lidsky a pobavit a nebýt podhodnocenej. Nicméně díky za info, jsem rád za každý názor.

alex6bbc

• 1 670
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 07. 06. 2023, 18:38:37 »
zkusil bych si rict o 20% nebo aspon 10% navrch, minimalne jako testovaci balonek at vis s kzm mas tu cest.

mikrom

• 370
    • Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 07. 06. 2023, 18:55:21 »
...
Teď jsem ve firmě něco přes půl roku, setkal jsem se se spoustou technologií, subjektivně jsem udělal obrovský posun, ale pořád beru to málo s čím mě vzali. Nicméně myslím si, že je na čase otevřít debatu o přidání.
...
sám nevím o kolik si teď reálně říct abych neurazil ani firmu, ani sebe.
Podla mna 1/2 roku je trochu malo. Ked chces vediet aka je tvoja realna hodnota na trhu prace, chod na nejake pohovory a tam zistis kolko by ti dali s tvojimi skusenostami v inych firmach.
Potom si na zaklade ponuky v inych firmach mozes pytat zvysenie vo firme kde pracujes.

« Odpověď #10 kdy: 07. 06. 2023, 20:29:18 »
Neřeknu ti o kolik si máš říci.
Ale spíše ti poradím, aby jsi zvážil žádost o zvýšení mzdy.
Prostě si polož otázku a najdi na ni odpověď "čím jsem pro toho zaměstnavatele nenahraditelný?"

Musíš pochopit i postavení druhé strany, pakliže by do tebe vrazili dost peněz za školení, za naučení nějaké jejich technologie, pakliže jsi byl nějakou klíčovou postavou v nějakém konkrétním probíhajícím projektu, máš osobní vazby na firemní zákazníky a jsi bez konfliktní a je u tebe vidět snaha o loajálnost a "dýchání za firmu", tak to zkus.
Ale jinak jsi pouze černá němota která se konečně naučila pracovat. To bez urážky, myslím to pouze v dobrém. Prostě programátor = dělník. Nikdo na světě mi nevysvětlí že programátor není dělnická profese. To ale neznamená že to má vliv na plat. Vyšší zodpovědnost = vyšší plat, to je jediné správné. Astronaut který opravuje raketoplán ve vesmíru je taky takový zámečník, a jejich plat byl před nějakými deseti lety cca. 9-10 tis USD - tzn. nic moc.

V pondělí jsem platil instalatéra a za protažení 16m potrubí, které bylo na jednom místě ucpané, a celá práce sakumprásk trvala necelou hodinu jsem zacáloval 3500 Kč. Dle jeho zdůvodnění 200 Kč za metr + doprava!
A když by jsi byl na pozici instalatéra, a konečně ses to naučil, jako ses ty naučil programovat, tak by to znamenalo pouze to, že to uděláš rychleji, ale nedostaneš za to více peněz, ale můžeš toho udělat více. Až teprve pak dostaneš více peněz.

A uděláš toho ty sám za stejnou dobu více než ostatní?!

« Odpověď #11 kdy: 07. 06. 2023, 21:23:46 »
Jako vždy

1) Zjistit, jaký je business model firmy, a dle toho zjistit cenu své práce
2) Zjistit, jak konkrétně je vaše pracovní role pro business model firmy důležitá
3) Zjistit, jak jste na tom v týmu v porovnání s ostatními
4) Zjistit, jak jste na tom v porovnání s trhem

Pokud vám vyjde, že jste lepší, tak si tu práci nacenítě podle market ratu, s tím požadavkem a argumenty přijdete za šéfem, a on vám to typicky nedá, a následují dva scénáře.

a) kompromis - nějak se dohodnete podobně jako na tržnici
b) nedohodnete se - vy půjdete jinam, a protože 31 hrubého je dnes směšně málo, tak vám to tam dají

Je pravda, že je spousta juniorů nic neumí, ale také je pravda, že 31 hrubého je plat prodavačky v supermarketu, tedy pardon, ten je v Praze vyšší.

Rozhodně nikde dva roky netvrdněte, to je to nejhorší co můžete na začátku kariéry udělat - leda, že by vám ta firma hodně dávala z pohledu učení, případně byla dobrá do CV (v CV je dnes standard mít ve firmě zářez 2 roky plus mínus).

Jinak konkrétně v ČR je spousta firem a kindrmanažerů, kteří vás radši nechají odejít i jako klíčového člověka na projektu, co má výkon za 3 lidi, než aby mu přidali adekvátně k market ratu. Důvody jsou většinou 3 následující.

1) Je to firemní politika, která má za cíl udržovat level nákladů (děje se v korporátech často) - to může dávat někdy smysl

2) Majitel má osobnostní poruchu, kde považuje každého, kdo mu zvýší o jednu korunu náklady, za loupežníka a on mu přece tu korunu, jeho korunu, dávat nebude. Toto je specifické pro ČR / východní blok. Není to osobní, bere tak každého.

3) Majitel nebo nadřízený manažer má s vámi osobní iracionální problém. Děje se všude.
a) Přece nebude developer vydělávat tolik jako já
b) je o 10 let mladší
c) já jsem víc chlap a líp vypadám
d) on neumí líp programovat a dělat moji práci
« Poslední změna: 07. 06. 2023, 21:32:10 od LambdaLover »

jjrsk

• 528
    • Zobrazit profil
« Odpověď #12 kdy: 07. 06. 2023, 23:16:50 »
... že 31 hrubého je plat prodavačky v supermarketu, tedy pardon, ten je v Praze vyšší.
Jenze prodavacku vyskolis za 5 minut a pak uz dela samostatne rekneme 90% toho co ta, co ji tam mas 10 let.

« Odpověď #13 kdy: 08. 06. 2023, 00:54:18 »
porad stejny pindy o prodavackach, co hned umeji vracet drobny.

jakou to ma korelaci s clovekem s tisickrat vetsim potencialem?

... že 31 hrubého je plat prodavačky v supermarketu, tedy pardon, ten je v Praze vyšší.
Jenze prodavacku vyskolis za 5 minut a pak uz dela samostatne rekneme 90% toho co ta, co ji tam mas 10 let.

« Odpověď #14 kdy: 08. 06. 2023, 09:21:14 »
1) obvykle byva hodnoceni v rocni periode
2) i 30k muze byt pro tu firmu za nekoho moc, ale naopak 50k malo (ten druhy pripad rozhodne nejsi, to by ses takhle neptal)
3) je uplne jedno kolik za tebe firma uctuje, zalezi jen na tom jak se dokazes prodat sefovi
4) schopnost resit ukoly samostatne a kvalitne je to oč tu bezi
5) jestli se rika, ze prumer v IT je treba 70k tak bys musel sakra dobre argumentovat proc mas byt po roce vyrazne blize tomuto. tech 50k ti asi korporat v Praze umi dat, ale hrajes proste s kartama, ktery mas v ruce (velikost firmy, geolokace...)

Ocekavej, ze nedostanes pridano hned po vyzadanem pohovoru. Mnohem spis z nej vyjdou nejaky "ukoly" a navyseni bude ve chvili kdy je vyhodnotite jako splnene.
Děkuji za možnost editace příspěvku.