Pasivní redukce se zásuvkou typu C jsou specifikací USB zakázané, protože umožňují uživatelům sestavit nebezpečné kombinace, například konektor A - zásuvka C - kabel C - C - zásuvka C - konektor A.
A jak se pozná pasivní vs aktivní redukce?
Já koupil dvě A/C redukce, takové ty miniaturní, co jsou v podstatě jen dva konektory, jen s prohozeným male/female u každé redukce. Zapojil jsem je do sebe a udělal si 3 cm krátkou "prodlužku" s C-A-A-C. Protože standardy možná říkají C, jenže výrobci zařízení bezostyšně nacpou C konektor bez doprovodné elektroniky. Na krabičku dají "nabíjení přes USB-C," které ale funguje, jen když je na druhém konci Ačková nabíječka. Protože to je jen Cčkový konektor, ale nabíjecí "protokol" je tam nejspíš jen rezistor v Ačkovém stylu, nebo možná ani to ne, a jakákoliv USB-C nabíječka to odmítne nabíjet.
Naštěstí když se mezi takový Cčkový konektor a Cčkovou nabíječku vrazí redukce na A a zase zpátky, tak nemusím s sebou tahat Ačkovou nabíječku a C-A kabel, stačí přibalit navíc jen tuhle bastard redukci. Horší, než kdyby tam nechali to mikro usb, co tam měli předtím - to by mi stačila jedna c-mikro redukce.
A nejde jen o věci z Alíka, dělá to třeba i LG (BT repro), nebo Lidl (aku šroubovák).