Koupit teď Mac mini M4, nebo čekat na M5?

Koupit teď Mac mini M4, nebo čekat na M5?
« kdy: Dnes v 13:00:39 »
Zdravím, řeším dilema zda koupit teď Mac mini M4, nebo počkat na novou M5 verzi.

Účel: sdílený PC na doma jako "pracovní stanice" pro běžnou činnost, občasné hraní, zpracování fotek a videí, client pro připojovaní na pracovní dev stroj, plus nějaké to domácí programování a spíše testování local LLM.

Co jsem zjistil: M5 Mac mini je víceméně potvrzený, Mark Gurman ho v listopadu zařadil do roadmapy 2026 a v prosinci se v uniklých Apple souborech objevily identifikátory M5 a M5 Pro Mac mini. Apple právě (4. března) představil MacBook Air M5 a MacBook Pro M5 Pro/Max, Mac mini ale stále chybí. Nejoptimističtější odhady říkají jaro 2026, ale může to být klidně i WWDC v červnu, nebo později. Takže to čekání je s nějakou mírou nejistoty.

Rychlejší GPU (benchmarky z MacBook Pro ukazují +45 %), vyšší paměťová propustnost (120 GB/s u M4 vs 153 GB/s u M5, tedy +28 %) a pravděpodobně 512 GB SSD v základu místo současných 256 GB. Jenže základní cena taky nejspíš půjde nahoru – minimálně o 100 dolarů, a to ještě před započtením inflace a aktuálních tarifních turbulencí.

Hodně se mluví o Neural Acceleratorech, pochopil jsem to zhruba takto: U M4 funguje AI akcelerace přes samostatný Neural Engine (NPU) – separátní blok na čipu, ke kterému data musí cestovat z GPU. M5 to dělá jinak: Neural Accelerator je zabudovaný přímo do každého GPU jádra, takže maticové operace (základ většiny ML výpočtů) probíhají přímo tam, kde GPU pracuje s daty. Díky tomu Apple hlásá 4× rychlejší AI výkon – ale to platí hlavně pro M5 Pro/Max oproti M4 Pro/Max, a navíc jde o peak compute čísla. Pro reálné lokální LLM je situace střízlivější: generování tokenů je z velké části omezeno paměťovou propustností, takže tam se projeví hlavně těch +28 % bandwidth. Apple sám na svém ML blogu publikoval benchmarky (MLX framework) a výsledek je +19–27 % oproti M4 – prostě rychlejší, ale ne dramaticky. Jestli čekat 42 nebo 52 sekund, rozdíl to je, ale odskočíte si od počítače v obou případech.

Síťový čip N1 (Wi-Fi 7, Bluetooth 6), který je nově v MacBook Air M5, by u Mac mini měl být asi jen v Pro variantě, ne v základu – aspoň podle dosavadních úniků.

Takže jak to vidíte vy? Má smysl čekat na M5 za nejistých podmínek a nejistého data vydání, nebo prostě vzít současný M4 za dobrou cenu? Bral bych základní variantu  + 24 GB ram, 256 GB SSD (další storage přes TB a síť) za 21.5k..

Uvítám názory, případně zákulisní info, které jsem přehlédl. Díky

Re:Koupit teď Mac mini M4, nebo čekat na M5?
« Odpověď #1 kdy: Dnes v 14:04:05 »
Zapomněl si napsat, proč si chceš koupit nový počítač - současnou situaci.

Bugsa

• 152
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: Dnes v 14:15:17 »
Jasný flame. Nejlepší je samozřejmě koupit normální ntb s Ryzenem 7840HS nebo lepším HX a nahodit tam Arch.

« Odpověď #3 kdy: Dnes v 14:48:13 »

Účel jsem popsal. Současná situace s tím podle mě nesouvisí. Zkrátka jsem se rozhodl pro nový počítač a to konkrétně Mac mini. Dotaz je jen na výběr mezi současnou a novou variantou. Víceméně ani ten účel není podstatný, ten jsem si vyhodnotil sám a počítač dostačuje/je ideální. Zajímá mě spíš názor na samotnou koupi. Možná někdo přemýšlí nad stejnou věcí. Zda čekat neznámo dlouho na o trochu lepší verzi, nebo naopak zlepšení považovat za neopodstatněné a vzhledem k ostatním rizikům koupit hned současnou.

Jasný flame. Nejlepší je samozřejmě koupit normální ntb s Ryzenem 7840HS nebo lepším HX a nahodit tam Arch.

Vy se běžte někam nadýchat čerstvého vzduchu  ;)

a6b

• 234
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: Dnes v 15:30:07 »
asi zalezina na penezich. m4 bude levnejsi, pokud chces vetsi vykon s m5 tak si priplatis.
takze jestli mas penize tak pockej na m5.

« Odpověď #5 kdy: Dnes v 16:06:38 »
duvody proc muze nekdo koupit hned M4 muze byt ze nechce (zatim nebo vubec) macos 26 nebo ze ceka ze pro M4 bude driv Asahi Linux, jinak vykon bude jedine lepsi a cena porad stejne vysoka +- v teto cenove relaci nepodstatny rozdil.

Mozna bych jeste pockal na nejake benchmarky nebo prakticke zkusenosti s 16" M5 Max macbooky co zrovna vychazeji. Treba jsem zvedavy jak se ta nova AI akcelerace v GPU projevi v llama.cpp. Co se tyce procesoru tak tam by me nejaky mirny narust vykonu oproti M4 az tak nezajimal.

« Odpověď #6 kdy: Dnes v 16:58:09 »
Bral bych základní variantu  + 24 GB ram, 256 GB SSD (další storage přes TB a síť) za 21.5k..
aha, to jsem si nevsiml, takze zadne pro nebo max, tak to neni na co cekat, M5 macbooky uz jsou nejakou dobu v prodeji

https://browser.geekbench.com/search?q=macbook+pro+apple+M4
https://browser.geekbench.com/search?q=apple+M5

vpravo lze prekliknout mezi cpu,gpu a AI vysledky

co se tyce ceny tak na hladine kolem 20tisic asi fakt muze byt vetsi rozdil. treba nove macbooky pro a max sice jsou trochu drazsi ale maji v zakladu 2x vetsi ssd a i konfigurace RAM se trochu zvedla - treba M5 max s 40 gpu cores zacina na 48GB RAM a 2TB disk, tam za ten priplatek oproti podobnemu M4 max modelu (36GB RAM, 1TB disk) clovek aspon neco dostane navic

« Odpověď #7 kdy: Dnes v 20:54:41 »

Ne, nenapsal. Chceš řešit, zda se ekonomicky něco vyplatí koupit hned, nebo něco jiného koupit později, ale vůbec si neuvedl, jaký ekonomický dopad má to čekání.

To je jako řešit, zda si mám si mám koupit nové auto, nebo počkat na vynalezení teleportů, aniž bych uvedl, zda aktuálně chodím pěšky, jezdím na kole, nebo mám zánovný elektromobil, který mi vlastně úplně dostačuje.

« Odpověď #8 kdy: Dnes v 21:15:40 »
Podle me na sdílený PC na doma jako "pracovní stanice" pro běžnou činnost, občasné hraní, zpracování fotek a videí, client pro připojovaní na pracovní dev stroj, plus nějaké to domácí programování staci M4. Sam pouzivam M1 Pro z 2022 a s vyjimkou hrani (hry nehraju) mi zatim staci (delam presne takovou domaci beznou cinnost, vc. programovani).

Na testování local LLM bych se rozhodoval mezi (min) M4 Pro a M5 Pro. M5 Pro je nove ohlasene, ale za chvilku uz budou na netu vykonova srovnani obou dvou a pujde z toho poznat o kolik moc je M5 Pro vykonnejsi - podle toho se rozhodni. Apple nema moc ve zvyku zdrazovat existujici modely, spis zdrazuje uvedenim novych, takze bych byl klidny ze az do ohlaseni dalsiho eventu budes moct M4 Mini koupit za stavajici ceny - a to ti da cas pockat na benchmarky a rozhodnout se.

a6b

• 234
    • Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: Dnes v 21:25:12 »

Ne, nenapsal. Chceš řešit, zda se ekonomicky něco vyplatí koupit hned, nebo něco jiného koupit později, ale vůbec si neuvedl, jaký ekonomický dopad má to čekání.

To je jako řešit, zda si mám si mám koupit nové auto, nebo počkat na vynalezení teleportů, aniž bych uvedl, zda aktuálně chodím pěšky, jezdím na kole, nebo mám zánovný elektromobil, který mi vlastně úplně dostačuje.

to je blbe prirovnani, ja si radeji koupim co nejstarsi funkcni diesel auto a vim, ze mi vydrzi vsecko a ma lepsi vykon nez dnesni elektromobilni sracky.

za to pocitac je lepsi mit co nejlepsi, co se tyka vykonu i spotreby.

kazdopadne je zajimave, ze to jsou zalezitozti, ktere jdou uplne opacnym smerem.

pravdepodobne politika.

a6b

• 234
    • Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: Dnes v 21:28:03 »
nechcu kazit tohle vlakno a sam jsem uvazoval o mac pro, abych si vyzkousel svet mac os.
ale jako linuxak bych si asi koupil notas s ryzenem co ma v sobe i npu.
zajimave mi pripada i planovany cpu/gpu/npu n1x od nvidia, jsem zvedav jake to bude.

« Odpověď #11 kdy: Dnes v 21:50:32 »
Na testování local LLM bych se rozhodoval mezi (min) M4 Pro a M5 Pro
To sice z pohledu vykonu dava smysl ale pri pohledu na cenu uz mene. nejlevnejsi M4 pro mac mini stoji dvojnasobek zminovane verze za 20 tisic a M4 pro s 20 GPU cores stoji skoro 50 (v Alze vidim 47500)

takze co se tyce 'testovani' LLM tak obycejny M4 porad toto umozni skoro stejne - do 24G sdilene ram se vejdou stejne modely jenom to zvladne min tokenu/s

jeste comment k
Citace
Hodně se mluví o Neural Acceleratorech, pochopil jsem to zhruba takto: U M4 funguje AI akcelerace přes samostatný Neural Engine (NPU) – separátní blok na čipu, ke kterému data musí cestovat z GPU. M5 to dělá jinak: Neural Accelerator je zabudovaný přímo do každého GPU jádra, takže maticové operace (základ většiny ML výpočtů) probíhají přímo tam, kde GPU pracuje s daty.
jestli tomu dobre rozumim tak NPU na apple silicon je pro LLM nepouzitelne jak vykonove tak ani Apple nenabizi zadne rozumne API takze softwary typu llama.cpp NPU nepouzivaji. na M4 to jede na GPU pres Metal API. Pokud ty nove AI funkce noveho M5 GPU jsou dostupne pres stejne API mohlo by to jet 4x rychleji nez M4 jak rikaji, ale zadne benchmarky nebo potvrzeni ze je to takto pouzitelne jsem zatim nevidel (ale ani nehledal)

« Odpověď #12 kdy: Dnes v 22:05:43 »
za to pocitac je lepsi mit co nejlepsi, co se tyka vykonu i spotreby.
Co znamená "lepší"? Kdybych měl na tomhle deset let starém stroji, ze kterého píšu desetinásobný výkon, přínos by byl možná 10 %. A pro nějakého běžného uživatele skoro čistá nula. Kdyby spotřebovával desetinu energie, přínos by nebyl doslova žádný (kromě té trošky spotřebované elektřiny). Takže by mě zajímalo, co tím "nejlepší" myslíte. Mezní užitek je mezní užitek a nehledí na dojmologie. Pro vás to tak možná je. Ale generalizovat to lze dost těžko.

« Odpověď #13 kdy: Dnes v 22:09:47 »
nechcu kazit tohle vlakno a sam jsem uvazoval o mac pro, abych si vyzkousel svet mac os.
ale jako linuxak bych si asi koupil notas s ryzenem co ma v sobe i npu.
a jak velky model do toho nahrajes? kolik RAM to NPU umi pouzit a jaky je vykon? treba gpt-oss-20b model muze byt na M4 mac mini s 24GB ram jeste docela dobre pouzitelny a zustane ti jeste cca 10GB na OS a aplikace.
nejake benchmarky na apple silicon tady https://github.com/ggml-org/llama.cpp/discussions/15396 (viz sekce "Devices with less than 96GB RAM", M5 tam nevidim)
« Poslední změna: Dnes v 22:16:50 od fanoush »