Redukce USB-C na USB-A

Karmelos

• 1 071
    • Zobrazit profil
Redukce USB-C na USB-A
« kdy: Dnes v 09:35:58 »
Mám čtečku které má na konci kabelu usb c konektor a k němu páskem přidělanou sundávací redukci na usb a. Jsou tam i šipky naznačující správnou orientaci - což úplně nechápu, protože jsem si myslel, že u usb c je orientace jedno.

Můžu použít tuhle redukci k jinému usb c kabelu (jiné čtečce) bez obav, nebo tím můžu něco odpálit?

Něco takového mám:
https://www.alza.cz/axagon-eem2-sg2-m-2-nvme-sata-screwless-raw-box-gray-superspeed-usb-c-10-gbps-d6894271.htm
« Poslední změna: Dnes v 09:38:02 od Karmelos »
Gréta je nejlepší.

Re:redukce usb c na usb a
« Odpověď #1 kdy: Dnes v 09:50:16 »
Mám čtečku které má na konci kabelu usb c konektor a k němu páskem přidělanou sundávací redukci na usb a. Jsou tam i šipky naznačující správnou orientaci - což úplně nechápu, protože jsem si myslel, že u usb c je orientace jedno.
Pasivní redukce se zásuvkou typu C jsou specifikací USB zakázané, protože umožňují uživatelům sestavit nebezpečné kombinace, například konektor A - zásuvka C - kabel C - C - zásuvka C - konektor A. Navíc tu i problém funkčnosti, vzhledem k tomu, že konektor typu C má 4 SuperSpeed linky, zatímco konektor typu A má jen dvě, funguje rychlost SuperSpeed jen v jedné orientaci konektoru. Něco málo jsem k tomu psal v článku o přenosných monitorech.

Můžu použít tuhle redukci k jinému usb c kabelu (jiné čtečce) bez obav, nebo tím můžu něco odpálit?
Velice pravděpodobně ano. Pravděpodobně neexistuje víc způsobů, jak redukci A-C zapojit, takže redukce bude nejspíš fungovat univerzálně. Jen bych pro jistotu nezkoušel výše uvedená nebezpečná zapojení.

Re:redukce usb c na usb a
« Odpověď #2 kdy: Dnes v 09:58:32 »
Pasivní redukce se zásuvkou typu C jsou specifikací USB zakázané, protože umožňují uživatelům sestavit nebezpečné kombinace, například konektor A - zásuvka C - kabel C - C - zásuvka C - konektor A. Navíc tu i problém funkčnosti, vzhledem k tomu, že konektor typu C má 4 SuperSpeed linky, zatímco konektor typu A má jen dvě, funguje rychlost SuperSpeed jen v jedné orientaci konektoru. Něco málo jsem k tomu psal v článku o přenosných monitorech.

Díky za užitečné info!

Karmelos

• 1 071
    • Zobrazit profil
Re:Redukce USB-C na USB-A
« Odpověď #3 kdy: Dnes v 13:26:57 »
Ok díky moc za odpověď.
Takže, jestli to dobře chápu, když to zapojím "špatně", tak to pojede pomalu, ale nic by nemělo shořet.
To je dobrá zpráva :)
Gréta je nejlepší.