čas od času stavím/adaptuju nějaký IBMPC HW a občas potřebuju nějaký nestandardní/málo_užívaný kablík, konektor, síťovku, monitor na 12V, atp..
Byl jsem dekády zvyklej občas chodit do pražských krámků/PC_bazarů: do Trojanovy, do Školský, do Růžovky, bývalo jich všude spousta. Člověk tam (pokud nebyla fronta) hodil řeč s prodavačem, vysvětlil mu co řeší, on prohrábl krabice s nahromaděnou kabelovou veteší (pravděpodobně bezcenné zbytky z upgradovaných firemních sítí) a občas našel co bylo třeba, nebo poradil řešení o které bych doma nezakopl.
Postupem času tahle oázy ubývaly, až mi zbyla vlastně jen ta Růzovka. Nedávno jsem tam byl, ale přeorientovali se na Lego a od počítačů už tam mají jen pár kousků, (nepříjemná) obsluha už o HW netuší zhola nic. Takže taky konec...
Znáte v praze ještě něco podobného? Udrželo se ještě někde něco takového?
BTW: Naprosto si uvědomuju ekonomické souvislosti věci, tohle rozhodně nikoho neuživí a všude to už dlouho bylo jen jako vedlejší věc, sloužící maximálně tak k udržení zákaznické báze. Nechodil jsem tam z nostalgie ani proto že to bylo levné, spíš že se o to zajímali, rozuměli tomu a když mohli, tak i poradili. Nezřídka jsem jim z vděčnosti dal víc než byla ofiko cena..