Způsob sdílení obsahu mezi aplikacemi

Způsob sdílení obsahu mezi aplikacemi
« kdy: 14. 11. 2025, 14:07:41 »
Zdravím.

Dnešní dotaz se týká funkcionalit, které souvisí s používáním myši, klávesnice i dotykového ovládání.

Již dlouhodobě používám Linux. Je v něm jedna zajímavá vychytávka, a to kopírování přes prostřední tlačítko myši (někde něco označíte, a prostředním tlačítkem myši to rovnou vložíte jinam).

Další vychytávka, kterou používají i další systémy, je kopírování a vkládání přes tzv. schránku, neboli clipboard (s klávesovými zkratkami Ctrl+c, Ctrl+v, anebo s myší). V Linuxu tato funkcionalita šla ještě dál, a to historií schránky. Ta si pamatuje určitý počet zkopírovaných/vyjmutých dat, která lze pak někam vkládat. Existuje tuším i v jiných systémech.

Nejstarší vychytávka, již z dob Apple Macintoshe (a hlavně z Xerox Palo Alto Research Center) je přetažením myší něčeho někam. Např. obrázku z webového prohlížeče do dokumentu office (nebo přetažením ikony dokumentu na ikonu tiskárny, což daný dokument vytiskne).

Nejposlednější (nebo MOŽNÁ nejposlednější) vychytávka je známá hlavně z prostředí macOS a mobilních zařízení, jako jsou smartfouny, tablety atd. Jde o vychytávku známou jako "Share" (sdílení). Jde o to, že označíte nějaký druh dat (text, obrázek, prostě cokoliv) a stisknete někde tlačítko SHARE, které ukáže menu aplikací, do kterých můžete obsah inteligentně vložit.

A můj dotaz zní:

Které z těchto funkcionalit používáte a jak často?
Ve kterých případech je používáte a s jakým obsahem, nebo druhem přenášených dat?
Jak je používáte (pomocí myši & menu, klávesnice s klávesovými zkratkami, dotykem atd.)?

Budu vděčný i za další způsoby používání podobných funkcionalit, jež používáte.

Předem děkuji za odpovědi.

nm

Wasper

• 237
    • Zobrazit profil
Re:Způsob sdílení obsahu mezi aplikacemi
« Odpověď #1 kdy: 14. 11. 2025, 14:58:34 »
Na praci prakticky vyhradne pouzivam PRIMARY (to je ten middle click krysou na paste), obcas (shitposting memes na sockach 8) ) i normalni clipboard.
Pretazeni nepouzivam, share na iPhone za sprosteho nadavani a s krajnim odporem, pokud ta operace rozumnejs udelat nejde (typicky kdyz NextCloud nevidi a tim padem ani nesyncuje audiozaznamy).

Kit

• 936
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 14. 11. 2025, 15:51:01 »
Ve Vimu "x" smaže blok, "y" ho zkopíruje , "p" ho vloží.

« Odpověď #3 kdy: 14. 11. 2025, 21:07:14 »
V IDE copy-paste (Ctrl+Insert & Shift-Insert nebo Cmd+C & Cmd+V podle systému), má i svoji vlastní historii schránky.
V terminálu prostřední tlačítko.
Přetahování v podstatě nepoužívám a "Share" jsem asi ani nikdy neviděl.

« Odpověď #4 kdy: 14. 11. 2025, 22:50:55 »
Mě by se líbilo intenzivní použití services jako v GNUStep, tj. různé komponenty by se dokázaly registrovat do systému a v každé aplikaci by se u příslušného obsahu zobrazila nabídka služeb, které s ním umí pracovat. Podobně jako existuje nyní registrace aplikace k podporovaným mime-typům. To by bylo zobecnění těch jednoúčelových copy-paste a drag-and-drop funkcí. Služby by šly skriptovat, registrace by probíhala automaticky.

Například při označení textu bych viděl: možnost text přeložit, možnost text zkompilovat, možnost z textu vytvořit e-mail, možnost konverze velikosti písmen, možnost opravit spellcheckerem atd. Šlo by o obousměrné zpracování obsahu (převzít data anebo je převzít, modifikovat a vložit na původní místo ve zdrojové aplikaci). Celý koncept by šel ještě rozšířit na plně modulární rozhraní, kdy by bylo možné si aplikaci sestavit na míru z komponent. To už je ale složitější koncept, kdy by bylo nutné rozšířit koncept pipes u shellu na GUI prostředí a byl by nutný dobře navržený systémový event bus. Bohužel se k tomu dnes nic ani neblíží.

RDa

• 3 133
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 14. 11. 2025, 23:13:27 »
Pouzivam temer vsude "SELECTION" - oznacim neco, jinde ctrl+v nebo treti tlacitko.

V KDE3 a ted TDE je totiz mozne nastavit "synchronize selection with clipboard" (Klipper, tray program). A tamtez mam historii obsahu schranky, co resi ty nechtene prepisy viz nize.

Maly problem s tim ma GTK ukladaci dialog, kdy je nazev ukladaneho souboru v selection, jako da se prepsat, ale kdyz jsem oznacil neco, dam ctrl+s, tak jsem o schranku (puvodni selection) prisel.

A kdyz jsem zacal pouzivat VScode, tak tato synchronizacni vychytavka je tam nepouzitelna. Protoze VScode nastavuje jeste omho vice selections sam nez ten save dialog, treba pri prochazeni textu, pak taky treba u Ctrl+F. Takze me ta chytristika vscode neskutecne zpomalovala a s**la me.

Musim vymyslet jak udelat na tu synchronizaci nejakou vyjimku.

Pretazeni obsahu bych pouzival ale nejak nefunguje - nejcasteji jsem to zkousel u PMA na webu (phpMyAdmin).