Asynchronní replikace SSD na HDD

Asynchronní replikace SSD na HDD
« kdy: Dnes v 09:58:17 »
Potřeboval bych vědět, jestli jde na linuxu udělat následující věc: Mějme NVMe SSD, k němuž potřebujeme mít zálohu na nějakém pevném disku pro případ, že by SSD odešlo. Dejme tomu, že SSD je /dev/nvme0n1 a zálohu potřebujeme mít na /HDD/zalohaSSD.img (velikost souboru stejný jako ten NVMe block device). Mělo by se to chovat tak, jako by šlo o RAID typu mirror, ale bez čekání na zápis na HDD. Tedy zápis by měl být potvrzen v momentě, kdy je na SSD (jako by byl svazek pouze na SSD), ale na HDD by se zapisovalo asynchronně na pozadí tak, aby to nezpomalovalo SSD. Je mi jedno, jestli se to bude replikovat přímo z SSD v momentě, kdy SSD nemá co dělat, nebo se to bude cachovat do RAM, mám jí dostatek. V případě, že by odešlo SSD, se bude pracovat pouze s tím, co je na HDD. Technicky vzato by ta replika mohla být i na vzdáleném souboru, třeba na svazku mountnutém na NFS, prostě kdekoli.
„Umělka“ něco napověděla, ale potřebuji odpověď přímo od lidí, co s tím mají zkušenost. Snad jsem to napsal srozumitelně.
Díky.

Re:Asynchronní replikace SSD na HDD
« Odpověď #1 kdy: Dnes v 10:04:59 »
Např. drbd v asynchronním režimu, aby vzdálený nezdržoval potvrzení zápisu.

RDa

• 3 058
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: Dnes v 11:22:33 »
Tak zakladni koncept je mdraid s hdd na --write-mostly (tj. cteni pujde z nvme, zapis na oba synchronne), resp. pak co chces, aby se dovolila desynchronizace se jmenuje --write-behind (ale nevim v jakych jednotkach ten parametr je - zda iop, device block, bitmap block):

Kód: [Vybrat]
       --write-behind=
              Specify that write-behind mode should be enabled (valid for
              RAID1 only).  If an argument is specified, it will set the
              maximum number of outstanding writes allowed.  The default
              value is 256.  A write-intent bitmap is required in order
              to use write-behind mode, and write-behind is only
              attempted on drives marked as write-mostly.

Jinou RAM cache pro lag neznam nez ten --write-behind. Druhej disk nemusi byt hdd, ale muzes pouzit iSCSI block device (radeji nez losetup nad nfs souborem). A s bitmapama se to pak chytne i kdybys ho pripojil do mirroru pozdejic.

Pokud na tom disku nemas veliky denni obrat a muzes si dovolit prijit o den prace jednou za X let, tak bych to spis resil na urovni FS.. tj btrfs, denni snapshot, synchronizace na remote backup server.

Zrovna tvuj polovicaty pozadavek je trocha antipattern - bud chces mit bezvypadkovy provoz (skutecny mirror), anebo chces mit zalohy (a pak je dobre mit historicky vicero snapshotu).

Např. drbd v asynchronním režimu, aby vzdálený nezdržoval potvrzení zápisu.

To DRBD jsem pouzil jednou a mirror nebyl identicky, tak jsem toho zas nechal. Nevim zda si to neporadilo s udp nebo tam slo o tu asynchronicitu, ale nebyl jsem s tim spokojenej a rychle to skrtnul a beru to jako pozirac dat.

« Odpověď #3 kdy: Dnes v 13:53:19 »
Nám drbd slouží už přes 20 let, funguje nám skvěle. Jen používáme synchronní, async jsem nezkoušel/nepotřeboval.