USB Wi-Fi adaptér pre pracovné PC

USB Wi-Fi adaptér pre pracovné PC
« kdy: 11. 10. 2025, 07:48:13 »
Objednal som repasovame pc dell optiplex 3060 (uz jeden taky PC mam aj s wifi kartou) a pocital som s tym, ze tam bude aj wifi. Avsak je to bez wifi, takze potrebujem k nemu dokupit nejaky USB adapter.
Nemam vsak prehlad o wifi adapteroch. Ceny sa pohybuju od 2.50€ za kus po xxx.
Nechcem kupovat nejake sunty, ale zase nie som ochotny dat za adapter 50€.
Pouziva niekto USB adaptery s ktorymi je spokojny, alebo ktorym sa je treba oblukom vyhnut?
Pouzitie bude v jednopodlaznej tehlovej budove a zdrojove AP su Unifi AC HD.
Stacil by nejaky maly tplink?

Re:USB Wi-Fi adaptér pre pracovné PC
« Odpověď #1 kdy: 11. 10. 2025, 10:14:51 »
Kupují ty za 4-8€. Dobrá zkušenost s Brostrend.

Největší problem je kvalita zpracování, kdy  1. konektor USB MÁ špatný kontakt : karta se odpojuje Z systemu
2. konektor antény má spatny kontakt: karta najeednou není žádný signál ani neb, hledá sítě. Tady je nevýhoda těch s šroubovací vyjímatelnou  antenou
To se nedá dopředu overit. 

« Odpověď #2 kdy: 11. 10. 2025, 11:17:37 »
Hlavně se všechno titěrné přehřívá a potom to laguje a odpojuje se to. Když mám doma něco na opravu, tak používám "chladičem vytuněný" USB adaptér (802.11n 300mbps), který vydrží i delší zátěž. Jakmile se bude provozovat jen prohlížeč, tak by to mělo být jedno.
Akorát se moc nedá dozvědět, jaký bývá uvnitř chipset. Kdyby tam byl Qualcomm, Realtek, MediaTek nebo Broadcom, tak tím lépe.

RDa

• 3 090
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 12. 10. 2025, 21:29:20 »
Nikdy jsem nepochopil pouzivani wifi na desktopu :D mam kabelu az az.. a jeden do gigabitu se tam uz ztrati.

« Odpověď #4 kdy: 12. 10. 2025, 21:54:13 »
Nikdy jsem nepochopil pouzivani wifi na desktopu :D mam kabelu az az.. a jeden do gigabitu se tam uz ztrati.
Tak ono ne každý má kabelové rozvody ethernetu po bytě/baráku.. a tahat si kabel od počítače přes pokoj, kuchyň a chodbu do modemu/routeru je třeba pro někoho zbytečné když wi-fi tam má kvůli mobilům a tabletům tak jako tak..

jjrsk

• 802
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 13. 10. 2025, 10:22:24 »
...
jj, znamena to vyvrtat typicky jednu diru, takze je mnohem vyhodnejsi se mrcasit s vyberem 150ti wifin, a resit jak tu wifi zesilit na kW aby prolezla zkrz betonovou zed.

« Odpověď #6 kdy: 13. 10. 2025, 10:40:19 »
pracovní pc = nechci řešit že se to 10x za den odpojí on sítě.
Z mé zkušenosti tohle žádný USB adaptér do jsem potkal nesplňuje. podívat se jaký slot je uvnitř toho delu a koupít mpcie nebo m.2 wifi kartu (stejná jako do NTB), akorat vybrat něco k čemu budou i kabely a antény v balení. karty pro notebooky se prodávají bez přibalených antén.

« Odpověď #7 kdy: 13. 10. 2025, 10:54:47 »

Já mám od zásuvky do desktopu kabel jeden. Ten napajecí. Takže kabel navíc k AP sloužícímu jako klient k jiné bezdrátové síti stojícímu na okně by bylo dvakrát tolik kabelů :D Atokonto mám wi-fi na desktopu na vzdálenost dva metry. Nevím, proč by mi to mělo trhat žíly. O kabely všude fakt nestojím.

jj, znamena to vyvrtat typicky jednu diru, takze je mnohem vyhodnejsi se mrcasit s vyberem 150ti wifin, a resit jak tu wifi zesilit na kW aby prolezla zkrz betonovou zed.

Poněkud přeháníte. Většina lidí (no, vlastně úplně všichni když to tak vezmu), co znám má na celý byt AP jedno, nám na kamenný dům s třičtvrtě metrovými stěnami stačí dvě. Je to asi desetkrát lepší, než abych ty čtyřista let staré stěny provrtával kvůli nějaké šílené kabelové obsesi, navíc ani nevím kudy bych ho vlastně vedl; asi přes koupelnu vedle plynu, supr. Když sem dám dvě deca, mám to zprovozněné za deset minut. Stejně tak fakt hrozně chcete rozvrtávat třeba pronajmutý byt...

(A nemluvě teda o tom, že ten kámen je solidní místní žula; kdo do něčeho podobného vrtal, ví. Beton je proti ní tvaroh.)

« Odpověď #8 kdy: 13. 10. 2025, 11:00:53 »
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody.

jjrsk

• 802
    • Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 13. 10. 2025, 12:50:17 »
pracovní pc = nechci řešit že se to 10x za den odpojí on sítě.
Z mé zkušenosti tohle žádný USB adaptér do jsem potkal nesplňuje. podívat se jaký slot je uvnitř toho delu a koupít mpcie nebo m.2 wifi kartu (stejná jako do NTB), akorat vybrat něco k čemu budou i kabely a antény v balení. karty pro notebooky se prodávají bez přibalených antén.

Jelikoz sem par dellu mel v ruce, tak (u tech novejsicich)vevnitr mas primo pro wifi/bt vyhrazenej m.2 slot. Konfigurace je zadratovana v biosu, ale musis mit tu jejich karticku, aby to fungovalo. Ta karticka stoji cca 2k (karta + kabelaz a anteny).

Poněkud přeháníte. ...
Jiste, a pak chodej (nejen)sem a resej, proc jim to ci ono nefunguje, pripadne funguje blbe ... propichnot metrovou kamenou zed = cca minuta prace. Svyho casu sem do kamenyho stitu napichal takovych der nejakou tu tisicku pro ucely zatepleni. Jen si holt clovek nesmi kupovat vercajk v hobymarketech.

« Odpověď #10 kdy: 13. 10. 2025, 13:42:31 »
Jiste, a pak chodej (nejen)sem a resej, proc jim to ci ono nefunguje, pripadne funguje blbe ...

Nechoděj. To za prvé. Nemají důvod. A za druhé, do "kamenyho stitu"? To bylo kde? Ten měl metr žuly? Já jen, že na běžných i pár set let starých domech domech jsou štíty obvykle cihlové a to ještě tenké vyztužené pilíři -- jakkoliv byly pálené cihly velmi drahé. Metrové žulové zdivo ve štítu bych našel tak možná na Landštejně... A ne, fakt to není minuta práce a i kdyby byla: fakt si myslíte, že je lepší si rozkopat polovinu domu a ještě shánět profesionální nářadí a dlouhé vrtáky do žuly? Jste úplně mimo, sorry jako. O to nestojí prakticky nikdo. A to víceméně ať bydlí kdekoliv a v čemkoliv. Jo a ještě něco: vy jste zateploval metrovou kamennou zeď?

Nevěřím vám ani slovo. Tímhle jste to zabil definitivně.
« Poslední změna: 13. 10. 2025, 13:48:33 od Martin Poljak »

« Odpověď #11 kdy: 13. 10. 2025, 22:27:27 »
Kolik lidí asi tak bydlí ve 400 let starém domě? Možná pár kastelánů na hradech, pokud se tyto považují za domy :D