Nový systém pro vývoj softwaru

Nový systém pro vývoj softwaru
« kdy: Dnes v 12:26:24 »
Snažím se vytvořit systém (nikoliv operační) a jeho frontend, který by umožňoval velice rychlý vývoj aplikací. Uvažuji jak v rovině HW tak v rovině SW. Systém tak jednoduchý, že třeba například nový Photoshop by vytvořila malá skupinka pěti lidí během řekněme čtvrt roku. Zní to dost nereálně, ale když se do toho zapojí AI, tak by to zas až tak nereálně nevypadalo. Mluvím čistě o vývoji, nikoliv o vymýšlení a promýšlení aplikace.

Systém by se měl skládat ze třech základních vrstev:

- operační systém UNIXového typu (dávám přednost mikro-kernelu) (na tom nepracuji)

- systém pro běh aplikací (na tom pracuji)
- frontend pro interakci se systémem a aplikacemi (na tom pracuji nejvíce)

Pracuji na tom již pár let a zde na fóru jsem se ptal jen dílčí otázky. Teď můj cíl však zveřejňuji k širší diskusi, neboť ho směřuji především na vývoj aplikací a dalšího softwaru.

Moje otázka zní: Co byste chtěli vylepšit na stávajících platformách určených především k vývoji?

RDa

• 3 235
    • Zobrazit profil
Re:Nový systém pro vývoj softwaru
« Odpověď #1 kdy: Dnes v 12:59:53 »
Takze do Electronu jeste pribalis VM/OS? :D no potes.. nekteri lidi by meli alespon vychodit skolku, nez je k necemu pusti.

« Odpověď #2 kdy: Dnes v 13:34:24 »
Takze do Electronu jeste pribalis VM/OS? :D no potes.. nekteri lidi by meli alespon vychodit skolku, nez je k necemu pusti.
Spíš jsem měl na mysli cross-platform development, kde výsledek se spouští přímo na hardwaru cílové platformy. Systém by měl být především pro vývoj.

Kit

• 1 013
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: Dnes v 13:58:57 »
Četl jsi už https://www.linuxfromscratch.org/?

Jinak mi to nepřipadá jako dobrý nápad. Spálíš na tom spoustu let vývoje a výsledek bude jen pro malý okruh uživatelů. Například BeOS byl velmi nadějný, velmi svižný, ale prakticky zanikl. Podle tvých požadavků bych zvolil nějakou linuxovou distribuci (například zmíněný LFS) a jen ji upravil podle sebe.

Ano, samozřejmě má význam vynalézat kolo, ale když vezmeš hotový operační systém a jen si ho upravíš, tak budeš mít výsledky mnohem dříve. Proto existuje Open Source.

RDa

• 3 235
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: Dnes v 14:22:08 »
Spíš jsem měl na mysli cross-platform development, kde výsledek se spouští přímo na hardwaru cílové platformy. Systém by měl být především pro vývoj.

A to mas jako abstraktni cviceni, nebo se snazis resit nejaky konkretni problem / neduh soucasneho devel & deploy workflow ?

« Odpověď #5 kdy: Dnes v 14:43:59 »
Četl jsi už https://www.linuxfromscratch.org/?

Jinak mi to nepřipadá jako dobrý nápad. Spálíš na tom spoustu let vývoje a výsledek bude jen pro malý okruh uživatelů. Například BeOS byl velmi nadějný, velmi svižný, ale prakticky zanikl. Podle tvých požadavků bych zvolil nějakou linuxovou distribuci (například zmíněný LFS) a jen ji upravil podle sebe.

Ano, samozřejmě má význam vynalézat kolo, ale když vezmeš hotový operační systém a jen si ho upravíš, tak budeš mít výsledky mnohem dříve. Proto existuje Open Source.
O LFS jsem slyšel, i když jsem se o něj nikdy detailně nezajímal. Ve skutečnosti mi ani tak o samotný operační systém, na kterém by to běželo, v současné době nejde. Docela by bylo zajímavé, kdyby to běželo i na jiných platformách, než Linux, UNIX, MacOS, atd.

« Odpověď #6 kdy: Dnes v 14:52:14 »

A to mas jako abstraktni cviceni, nebo se snazis resit nejaky konkretni problem / neduh soucasneho devel & deploy workflow ?
Hlavně mi jde o rychlost a jednoduchost vývoje a testování.

Kit

• 1 013
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: Dnes v 15:12:03 »
Hlavně mi jde o rychlost a jednoduchost vývoje a testování.

Tak si vyber hotové nástroje, které jsou jednoduché a rychlé. Nemusíš je vyvíjet. Místo Photoshopu použiješ třeba GIMP nebo něco jednoduššího, co splňuje účel. Zkus se zeptat AI, ta ti jistě dobře poradí - pokud jí nedáš tak vágní otázky jako tady. Na rychlý vývoj a testování programů se mi osvědčil Vim.

a6b

• 251
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: Dnes v 19:01:54 »
to existuje, ze kernel je ve forme knihovny pripojeny k aplikaci.
tzv. exo-kernel.

Kit

• 1 013
    • Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: Dnes v 19:15:37 »
to existuje, ze kernel je ve forme knihovny pripojeny k aplikaci.
tzv. exo-kernel.

Co vím, tak existuje verze Forthu, která běží přímo na železe. Nepotřebuje operační systém.

Zmíněný kernel bude nejspíš používán u jednoúčelových aplikací, například digitálních bilboardů.