omlouvám se za zpožděnou reakci...
a přiznám hned barvu...
Hraju si se svým starým dědou než pak přejdu na mladšího brášku 5430 Rugget...
Mám DELL latitude E6410 s NVS 3100M tedy deskou LA-5472P
Aktuálně pracuju na lehčím modu chladiče z 6430 s dual Heatpipe pro uchlazení i7 820QM a možná 920XM.
Což mi dovolí jít na 16GB RAM
chtěl jsem nějak odlehčit systému a tak bych rád dal do WWAN mSATA disk. S tím že buď na přímo nebo přes PCIe-mSATA adaptérem by to mělo jít. (smyslem je na něj položit solo swap)
Jenže to má brzdit BIOS a jeho white list.
Přes týpka co má kanál s archivem BIOSů jsem získal BIOS co prý to má otevřené a mělo by to s ním šlapat.
Jenže já tak maximálně nahrával originální BIOSy a s .bin soubory nemám nejmenší zkušenost. A do toho jsou to tři .bin soubory...
bylo by hezké se "po nich polozit" a kouknout co to vlastně obsahuje. Co všechno tam někdo odemkl.
ale není to nezbytné, jen by to byl hezký bonus, když by s v tom až takhle někdo vyznal.
Hlavní je ale zálohovat současný BIOS, sic není poslední vydaný, páč jsem získal neopotřebované železo (ten samý HW) a jen přešoupl disk a na něm mám Linux, který poněkud nepodporoval spuštění DELLího .exe
A tak tam leží o pár řádů starší verze.
Mno ale teď je na čase s tím hnout.
Já vím, kde kdo by si klepal na čelo.
Ale já tohodle dědka mám rád.
a chtěl bych mu ještě chvíli dát.
a jak jsem říkal, vybral jsem si náhradu až to bude nutné. A dceři jsem pořídil 7440 v plný palbě. Takže vím, že jsou i jiné cesty. Ale mě to teď baví
šlo by tedy něco s tím...
resp. vy zkušenní, byli by jste ochotni mi s tím píchnout?
Když dostanu dobrý návod, tak to zvládnu sám. Však jsem kdysi stál u začátků, a mnohé z dnešních študovaných inženýrů učil základům. Ale, i když se pak vydal jiným jiným směrem a zejména s Linuxem si nechal ujet vlak a až docela pozdě do toho nastoupil (cca 2013)
Tak nějaké pojetí mám. A ten lepší "gůgl" tedy ty dvě [ej-áj] ty mi pomohly během měsíce se posunout s odlazením tam kde jsem chtěl být už před těmi deseti lety. Takže to snad zvládnu.
P.S. tedy mám ty desky dvě. a na jedné to budu všechno zkoušet a druhou zatím nechám jak je

takže pohoda
můžeme?