Velké výpadky Wi-Fi po restartu RPi

Velké výpadky Wi-Fi po restartu RPi
« kdy: 19. 02. 2025, 15:27:33 »
Dobrý den , jsem z toho napráškym, po restartu RPI3 integrovaná wifina má nehorázné výpadky po roce běhu, skoro je internet nepoužitelný. Problémmová věc jsou TX Failed Rámce, jejich četnost je třetina až polovina. výstup wpa-supplicantu je nula nic, takže AP není zdroj bugů.
 Nepomůže ani zvýšení tx power (předtím byl +12db z +30). jde o 802.11n na kanálu9, autopowemgmt je off.
Důležité je , že nepomáhají restarty. , tohle pomáhlo, když se wifi dostala do nepoužitelného stavu. (Hint: musím zkusit ještě vypnutí a fyzické odpojení zdroje na chvíli doteď to byly rebooty. i když jeden vyp+zap taky)

s zdrojem napájení jsem nic nedělal, je stejný jako dřív.

Nemůže zlobit nějak update blobů a fw?
¨
 nějaké verše z dmesg
Kód: [Vybrat]
bcm2835-isp bcm2835-isp: bcm2835_isp_probe: ril.isp returned 1 i/p (1 expected), 2 o/p (3 expected) ports
[    7.318424] bcm2835-isp bcm2835-isp: Unregister from media controller

brcmfmac: brcmf_fw_alloc_request: using brcm/brcmfmac43430-sdio for chip BCM43430/1
[    8.284115] brcmfmac: brcmf_fw_alloc_request: using brcm/brcmfmac43430-sdio for chip BCM43430/1
[    8.284618] brcmfmac: brcmf_fw_alloc_request: using brcm/brcmfmac43430-sdio for chip BCM43430/1
[    8.285512] brcmfmac: brcmf_c_process_clm_blob: no clm_blob available (err=-2), device may have limited channels available
[    8.290543] brcmfmac: brcmf_c_preinit_dcmds: Firmware: BCM43430/1 wl0: Oct 23 2017 03:55:53 version 7.45.98.38 (r674442 CY) FWID 01-e58d219f
raspberrypi-firmware soc:firmware: Request 0x00048019 returned status 0x80000001
brcmfmac: brcmf_cfg80211_set_power_mgmt: power save enabled

brcmfmac: brcmf_cfg80211_set_power_mgmt: power save disabled
brcmfmac: brcmf_cfg80211_set_power_mgmt: power save disabled

jjrsk

• 707
    • Zobrazit profil
Re:Velké výpadky Wi-Fi po restartu RPi
« Odpověď #1 kdy: 19. 02. 2025, 15:57:22 »
A zkousel si takhle proscanovat okoli? Opakovane mam zkusenost ze staci kdyz nekde nekdo neco zapne, pokud je to dost blizko, prestane spoj prakticky fungovat. Zvysovani vykonu typicky vede jen k tomu, ze je to jeste horsi, protoze to neco vedle ho automaticky zvedne taky.

JSOB

« Odpověď #2 kdy: 19. 02. 2025, 16:41:55 »
Měl jsem podobnou zkusenost ze to wifi blblo. Někde jsem se pak dočetl, že tam docházi k rušení v rámci desky. Snad z USB? Nevím je to uz hodně davno.

« Odpověď #3 kdy: 19. 02. 2025, 19:16:40 »
Anom mam tam druhou USB 2.0 wifi kartu, ale kabelem asi 70cm daleko a jiný kanál. (wifi karta ji vidí se sílou -27)

sítě v okolí nic moc, asi 8 a všechny pod -90. A samozřejmě na RPI jsem žádnou krabičku ani nic nedával, je to beze změny

Ještě info: sila signálu stabilně -60dB (Což je OK na 5MBps ... 72Mbps), link quality 73-79% ... to trvalo 8minut max, předtim 160 kbits/s

scénář je , že to chvíli jde ,chvíli nejde, když to jde, ping po 1s sekundě vydrží tak 8s, pak nic

ale teď to třeba zrovna jede v kuse 43Mb/s , jak má.  (to vše s +11dBM) - tuto uroveň jsem našel zkoušením, aby to bylo řekněme o 6dB vyšší než když to jde na hraně- ale to už takhle je roky ..

Snad jenom otázka: je napájení přes microUSB ale i přes GPIO (z něj je napájeno)  nějak filtrované proti rušení?

« Odpověď #4 kdy: 20. 02. 2025, 18:44:37 »
Zjistil jsem že došlo k změně kernelu na z 4 na 5.

Taky je divny, že když pustim tcpdump -i wlan0, tak se to na chvili (5min? od ukončení když běží tcdumpu) prošťouchne

Mam pocit jako že jde o nějaky powersaving

Pri funkčním spoji:Apt-get update ,upgrade, raspi -update nefungují, hlásí to. Všeljaký chyby (relesse..is not valid yet )
Kód: [Vybrat]
Načítají se seznamy balíků… Hotovo
E: Repository 'http://archive.raspberrypi.org/deb
ian buster InRelease' changed its 'Suite' value f
rom 'oldstable' to 'oldoldstable'
N: This must be accepted explicitly before updates for this repository can be applied. See apt-sec
ure(8) manpage for details.
E: Repository 'http://raspbian.raspberrypi.org/ra
spbian buster InRelease' changed its 'Suite' valu
e from 'oldstable' to 'oldoldstable'
N: This must be accepted explicitly before updates for this repository can be applied. See apt-sec
ure(8) manpage for details.
E: Selhalo stažení https://packages.sury.org/php/
dists/buster/InRelease  Podepsaný soubor není platný, obdrženo „NOSPLIT“ (vyžaduje přístup na síť
ověření?)

A co nejhorší, žádný logy ani v dmesg
« Poslední změna: 20. 02. 2025, 18:46:34 od Ħαℓ₸℮ℵ ␏⫢ ⦚ »

« Odpověď #5 kdy: 21. 02. 2025, 08:37:10 »
v poslednej dobe mam aj na problem s raspi3 a wifi. obcas sa stane, ze mi seka aj ssh, a to som v jednej miestnosti a mobil, notas ide na tej wifi bez najmensich problemov. Asi nejaky zabugovany ovladac, Jedine co tam mam dalsie pripojene je usb prevodnik na disk, napajanie je 5A adapter, ale ani jeho vymena nepomaha.

Karmelos

• 1 156
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 21. 02. 2025, 10:11:09 »
Jojo, rpi. S velkou slávou to nainstaluješ a seš nadšenej jak to všechno chodí... ale po pár updatech se ti prostě něco rozjebe a musíš řešit a řešit a řešit a tak hodiny gůglíš a zkoušíš a pálíš na tom volnej čas a vede to jenom k tomu, že to nějak rozchodíš, ale situace se za půl roku opakuje....
Zahoď to, všecky tyhle armový paznechty jsou jenom hračky pro děti. Na normální používání k něčemu smysluplnýmu to není.

mmchdm, měl bys zkusit čistou instalaci posledního systému, třeba to bude chodit normálně. Obvykle ta default instalace raspbianu víceméně chodí.
Gréta je nejlepší.

bmn

• 191
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 21. 02. 2025, 12:33:50 »
Broadcom wifi nebrat. Dokumentace od výrobce žádná, jenom problémy. Všechny svoje RPi mám připojené přes ethernet nebo USB dongle Mediatek.

« Odpověď #8 kdy: 21. 02. 2025, 13:05:16 »
Karmelos: asi tak nejak. Na hranie je to v pohode. Nakoniec sa mi zadara podarilo ziskat prastaru itx s integrovanym cpu, ktora ma spotrebu par w, ale vykonu ma viac nez dost a tym som nahradil to raspi.

« Odpověď #9 kdy: 21. 02. 2025, 13:36:32 »
Zahoď to, všecky tyhle armový paznechty jsou jenom hračky pro děti. Na normální používání k něčemu smysluplnýmu to není.

I tak jsou lepší a horší. Ale i z mé zkušenosti vyplývá, že RPi je spíš ta horší varianta. Jako gateway/router tu mám staré původní Banana Pi a když si to tak vyhodnocuju, je to a bylo už v době nákupu výrazně bezproblémovější zařízení než celé slavné RPi. Pro mě je malina obecně dost velké zklamání jako celek. Růžový marketing je daleko za praktickou realitou.

« Odpověď #10 kdy: 21. 02. 2025, 20:42:31 »
Já to ale nechci na každodení práci jako jjrskstation, já to chci jako něco, co nonstop poběží, představte si pi-hole nebo něco, čím třeba vyčítám senzory, scrapuju pravidelně nějaký web, kde je nutná pravidelnost.
prostě využít wýhodu, že na 5 python scriptů a malý webserver nepotřebuju 15W něco, ale stačí 3W tohle. Jenže pak přijde po roce vypnutí a pak WTF moment.

Ale.... záhadně to začlo jít, nevím proč, jestli SW nebo HW zásah.
A) ruční spuštění  wpa-supplicantu  jsem nahradil za systemd network, ale jediný rozdíl je, že je tam navíc argument -D nls80211,wext oproti -D nls80211 ,-s(yslog) a -C (control socket interface), ale to tím asi není ,protože po pohodlném systemctl stop network jsem si spustil supplicant ručně a opět bez výpadku.

B) na chvíli jsem ho prostě vzal do ruky, přepojil nějaké konektory (vypojil, zapojil)  . od té doby to jde. Ale defacto je to zapojené stejně.

« Poslední změna: 21. 02. 2025, 20:44:19 od Ħαℓ₸℮ℵ ␏⫢ ⦚ »