Nic take nejestvuje, kedze tu mame teoriu vypocitelnosti.
vsteko co vies namodelovat cez FP vies namodelovat aj cez OOP, su to len dva pohlady na to istu vec.
No já jsem myslel spíš nějaký konkrétní modelovací problém. Na co jsem například narazil nedávno bylo postupné přidávání funkcionality tímto způsobem:
1) Máme uživatelská data (řekněme nějakou třídu nebo více tříd)
2) Potřebujeme z nich udělat commandy, které budou vykonány ve správném pořadí - k tomu vytvoříme Scheduler (nebo chcete-li Factory)
3) Commandy bude spouštět Executor, který zároveň zpracovává výjmky a informuje o progressu
4) Potřebujeme přidat odhady, jak dlouho daný proces bude trvat a kolik času zbývá, když už to běží - přidá se řekněme nějaký Estimator
5) Chceme uživateli měnit uživatelská data v průběhu běhu commandu, což má vliv na exekuci i time estimaty
V podstatě to není zas tak těžký úkol, ale na co jsem narazil je, že postupným přidáváním této funkcionality, ač třídy jakš-takš splňovali např. SOLID, tak tam vznikly vazby všechno se vším - zárodek Ball of mud.
Jiným příkladem může být například rozsáhlý systém, který staví model pro Marketing, Sales, Ordering a Support. Všechny tyto oddělení pracují se zákazníkem, ale není žádané, aby tato třída byla v systému pouze jednou, protože bude obsahovat příliš odlišnou funkcionalitu, bude mít příliš závislostí, bude mít tendenci růst apod.