I ja skúsim pridať zopár postrehov, ako absolvent bc. štúdia na FIT VUT.
- Časovo náročné to trochu je, ale dá sa.
- Zvládnuť jazyk C nie je problém, ale rozhodne to nestačí. Prečítať si knižku od Herouta nie je nikdy na škodu, ale táto škola je rozhodne o niečom inom, než jazyku C
Celkovo som nadobudol dojem, že veľmi dôležité je mať spoľahlivú "partu". Pretože prednášky sú (väčšinou) strata času, tak sa oplatí skôr využívať skriptá a internet. Lenže naučiť sa všetko sám je nerealizovateľné. Takže najlepšie je mať okolo seba ľudí, a navzájom si pomáhať (nie opisovať, ale napr. vysvetľovať si).
Ďalej je potrebné zmieriť sa s tým, že výsledky domácich úloh a písomiek sú opravované veľmi, veľmi neskoro. Človek čaká ako vôl, a počas toho času sa samozrejme nemôže naplno venovať inej škole, pretože "čo ak som nedal?"
Ďalej, človek môže byť schopný, ale vyletí kvôli blbostiam - doktorandi, ktorí opravujú úlohy, sú schopní neraz strhnúť veľa bodov za "príliš dlhé názvy funkcií", "zlý štýl komentovania" a celkovo počet pridelených bodov občas pripomína ťahanie kariet.
A to zamrzí najmä vtedy, ak má človek poslednú šancu na zápočet.
Takže aj talentovaným ľuďom odporúčam nebrať školu príliš vážne a nespoliehať sa iba a len na svoje schopnosti. A radšej mať nejaké "zadné vrátka" - podľa mňa skôr v podobe brigády než druhej školy. Venovať škole maximum je chvályhodné, ale často sa dá viac vedomostí získať inak.