Ahoj Dave. A bude to tvůj primární stroj? Pokud ne, doporučil bych ti ke zvážení ještě jednu variantu. Co koupit nějaký netbook? Sám mám jako sekundární počítač acer B 113 E - má to matný display, 2GB ram, procesor nějaké dvoujádro na 1,5 GHz, hdmi výstup, je lehký. Při nenáročném použití výdrž kolem 4 hodin, brouzdání po netu v pohodě, přehrávání filmů ve full hd taky v poho. A víc od toho nečekám. Instalace mintu i ubuntu bez problémů. Ano, není to mechanicky tak odolné jako zmiňované thinkpady, ale zase je výrazně lehčí a proto méně namáhaný (mám na mysli třeba panty a víko displeje) Co se týká negativ, jediné, co jsem pod linuxem nerozchodil, je čtečka karet, ale dá se to bez ní vydržet a mám ji na desktopu. Pokud zároveň vyměníš hdd za ssd, budeš mít pro takovéto domácí žvýkání super stroj. Samozřejmě na delší práci to není, pokud na tom chce člověk déle něco dělat, tak to chce připíchnout k tomu externí klávesnici a monitor, ale to je problém každého notebooku. I s těmi periferiemi se spolehlivě vejdeš pod 14 tis a budeš mít větší mobilitu v terénu a nejlepší možnou ergonomii u stolu.
Hodně štěstí s výběrem.