Velmi mě těší, že jsi tak skvěle a rychle odhadl, že jsem lama - přiznávám to, protože vyznat se ve Windows logách a jejich chybových hláškách typu 0x800045638 je pro mě naprosto děsivé. Co mě děsí ještě víc je, že když takovou hlášku zadám do Google, dostanu v mnoha odpovědích naprosto diametrálně odlišné informace a informace Microsoftu jsou mi, bohužel, platné jako věta: "Nebude-li pršet, nezmoknem" - ještě nikdy, opakuji: NIKDY jsem se z informací od Microsoftu, která se vztahovala k chybové hlášce typu 0x80000něco nedozvěděl opravdu přímé vyřešení problému. Vždycky jen mlha. Ostatně je o tom i nějaký vtip, že.
Jak já ti rozumím.
Zrovna nedávno jsem řešil, proč na 2022 failover clusteru nešlo vytvářet clusterová sdílení :-D Funkce v GUI i cmdlet tam existovaly, ale padalo to na hubu bez jakýkoli informace proč. Při dobrým počasí z toho vypadlo jen že se to nepovedlo.
Někdo zřejmě v instaláku 2022ek "uklízel" a uklidil tak dokonale, že po instalaci nefunguje WMI a RPC; přitom se o tom nedozvíš, dokud nepotřebuješ něco, co přes ně funguje.
Neotevřou se porty ve firewallu, nevzniknou listenery. Navíc to proti 2019 natvrdo vyžaduje SSL šifrování a kompletní řetězec důvěry až ke kořenový certifikační autoritě, a jediný co z toho dostaneš je, že ti všechno padá na timeoutech. Při velký snaze z toho dostaneš báječnou chybu 0x800<něco>, kterou když si vygooglíš, odkazy vedou na řešení chyb Windows Update, protože ty chybový kódy nejsou unikátní. Našel jsem na správný téma 1 (slovy jedno) vlákno na TechNetu, kde někdo z MS géniů na tenhle dotaz odpověděl "máš rozbitý RPC; oprav si ho a bude to fungovat". Doslova nic víc. Ani co je na něm rozbitý, natož jak ho opravit.
Oprava spočívá v tom, že musíš otevřít díry ve firewallu, vytvořit listenery, a navázat je na vhodnej certifikát. Když víš co děláš, postup je ručně na asi 20 minut. Blbý je, že některý kroky fungujou jen v CMD, některý v PS2~5, některý v PS7. Některý v PS2~5 řetězit jdou, některý ne. Něktrý jdou v PS7 řetězit, některý ne. Ty, co fungujou v obou generacích PSka, jdou řetězit jen buď v tý starší, nebo v tý novější. A řešíš to metodou pokus-omyl a jedinej kdo ti pomůže je ChatGPT, ale jen pokud kladeš správný otázky. A správný otázky kladeš, jen pokud tě napadnou.
Když to pak chceš naskriptit, tak zjistíš že některý příkazy vrátí řízení po dokončení operace, a některý před, načež operace ještě chvíli něco kuchtí na pozadí, a když skript necháš prostě jet, padne to na hubu, protože se to pokusí udělat návazný operace dřív, než jsou splněný předpoklady, protože i na stejných strojích trvají stejný operace různě dlouho. Což by nevadilo, kdyby ty příkazy vracely návratový kódy. Což některý nedělají, takže po většině z nich musíš udělat smyčku, která zkontroluje že operace dojela a skončila správně, a vyhodnocovat jestli ještě čekat nebo to zkusit znova.
Takže ve výsledku je stejně lepší to dělat ručně, pokud těch mašin máš jen jednocifernej počet.