Ehm ... mas na disku soubor, rekneme cosi.jpg. Zapises to ve widlich 10, dostane to jakejsi priznak. Pak to otevres ve widlich 8 ... a ... posere se to. Jako co myslis, ze se stane, kdyz do prohlizece obrazku posles nejakou divnou binarku s priponou jpg? A co myslis, ze ti s necim takovym udela antivirak?
Měl jsem za to, že k poškození dojde, pokud otevřete soubor vyrobený na zařízení S. D. ve Windows 10, kdežto pokud to uděláte ve WIndows 8 (např.), tak je vše OK (protože příslušné bity zatím nejsou používány "Windows NT"). Nevím, jak v novějších Windows, ale na XP bývalo běžné, že když vložíte flashku (popř. jiné výjimatelné médium), tak systém prošmejdí, co na ní je (hudba, obrázky a tak) a podle toho vám nageneruje menu, co s tou flashkou dělat (alespoň mi to tak vždy přišlo). Nejsem si jistý, zda toto šmejdění je ve výchozím nastavení novějších verzí vypnuté.
Takže dochází ke čtení souborů, což zřejmě může stačit na průšvih, pokud se zdá, že nějaký soubor je pod EFS. Potom asi hodně záleží, jak je EFS implementováno, což se ale bez veřejné specifikace jen tak nedozvíme. Což je podle mě škoda, ale třeba nakonec tu specifikaci vydají (v EFS se moc nevyznám, tak si nejsem jistý, zda-li pro externí média, na které se ukládají soubory ze zvukových/obrazových a jiných zařízení, má vůbec používání něčeho takového smysl).
To je ale IMO jediné správné chování - aby zařízení/implementace, které neumí s novou verzi FS se k ní nechovali jako ke starší verzi FS.
Akorát mi stále uchází, proč MS zapisuje do DAT v souboru uživatele, přestože k tomu uživatel nijak nedal příčinu.
Zřejmě se v MS zdálo, že datové struktury zůstanou stejné, takže by neměl nastat problém. Myslím si, že určitě nějaké testování probíhalo, ale asi zrovna nenarazili na Sound Devices. Kdyby začala Windows 10 používat novou verzi FAT32 (která by tak byla skutečně označená), vynořily by se lidé (a bylo by jich o dost víc), kteří by nadávali, že si na flashku ve Windows 10 nahráli soubory a na Windows 7 je nepřečtou.
Což udělal i sám MS. Takže omlouvat bychom neměli darebáctví ani jedněch, ale bohužel jen jeden z darebáků ničí ve své implementaci data. A je to právě MS.
Nevím, kdo je autorem specifikace, ale v tomhle konkrétním rozšíření nevidím problém. Jelikož se Windows používají na dostatečném množství zařízení, dá se čekat, že pokud by MS změnil specifikaci, ostatní (alespoň část) se tomu přizpůsobí (zvláště pokud by to bylo rozšíření kompatibilní). Pokud by si MS usmyslel, že třeba do FAT32 zavede alternate data streams, tak se může stát, že po nějaké době této možnosti využijí i výrobci jiných zařízení (pokud používání tohoto rozšíření bude mít samozřejmě smysl).
Reserved ... Windows NT
Na specifikaci FAT32, kterou jsem našel, je jako datum poslední modifikace uveden 6. prosinec 2000. Tehdy moc jiných Windows než NT "reálně" neexistovalo (jistě, bylo to 9x, ale už se plánovalo spojení obou linií). Navíc je IMHO jedno, zda za "reserved" následuje "for future use", protože pro implementátory by rozdíl mezi "může být využito v budoucnu" a "bude využito v budoucnu" měl být žádný.