Můj názor na to je, že přesčasy k ničemu dobrému nevedou. Lidi jsou potom nevrlí, což není dobré pro tým. Zvedne to fluktuaci ve firmě a výstupní kvalitu dodávaného sw. Pokud tým nestíhal, tak po čase ještě více nebude stíhat. Zvedne se faktor odchodu schopných lidí z firmy. Nechápu, proč to zaměstnavatelé dělají tak často, že člověk 8 hodinovku přestřelí, spíše než naopak, aby zbylo víc času na vytváření sociálních vazeb v týmu.
Jsem junior a poslední 2 víkendy jsem trávil tím, že jsem si sháněl informace, abych jeden task nemusel řešit jako totální cvičená opice. Upravoval jsem i jednu aplikaci na githubu, kterou na něj musím použít, protože nefungovala úplně 100%. V práci jsem neměl moc koho požádat o radu a myslím si, že v dobré firmě bych nástroj, který jsem si o víkendu musel sám vytvářet, už měl k dispozici, protože je důležitý. Nelíbí se mi, že jsem tohle všechno nedělal v pohodě v pracovní době, ale musel jsem to dělat doma ve stresu, abych stihl konec sprintu. Kolem sebe mám teď lidi, kteří běžně víkendy a přesčasy pracujou, protože se do toho vždycky nějak nechají dotlačit. Myslím si, že to opravdu není vhodné, a ukazuje to na zhoršenou úroveň vedení.
Na práci je vyhrazeno 8 hodin denně. Pokud se na nějakém projektu nestíhá, řešením je, přibrat další pracovní sílu nebo zvýšit její úroveň, a ne přesčasy. Myslím si, že přesčasy jsou výmysl projektového manažera, který hledá krátkodobý úspěch a nezajímá ho střednědobý a dlouhodobý dopad. Prostě jeho projekt uspěl a škody v lidských zdrojích, které v důsledku toho vznikly, těžko někdo změří.
Za hlavní příčinu toho považuju, že se sami programátoři nechají do přesčasů dotlačit. Firmy mají problém normální programátory byť i jen sehnat. Potom, co už je mají, nechápu, jak si můžou užívat ten luxus, tlačit je navíc do přesčasů. Proč toho progrmátoři nevyužijí a neřeknou, že přesčas prostě pracovat nebudou, a není-li s tím zaměstnavatel spokojen, ať si najde někoho jiného? Domnívám se, že by to zaručeně umlčelo každého projekt manažera.
Jenže bohužel je tady ten faktor, když zaměstnanci ve firmě aspirují na nějaké povýšení. Potom dělají přesčasy, chce-li se to po nich, a vytváří tím tuto atmosféru pro ostatní. Myslím si, že je hloupé, aby si nějaký člověk budoval svou kariéru ve firmě přesčasováním. Proč se dotyční nezamyslí nad tím, jestli opravdu chtějí jít touto cestou? Pokud v jeho stávající firmě vede cesta k vyššímu kariernímu levelu přes přesčasy, proč raději prostě nezmění zaměstnavatele? Mezitím, původní zaměstnavatel ho po pár letech možná klidně vezme zpět a s větším množstvím praxe bude automaticky vyšší karierní level mít.