Windows 10 mizející paměťovka

Windows 10 mizející paměťovka
« kdy: 31. 08. 2025, 16:55:00 »
Windows 10 mi odpojují paměťovku ve čtečce. čím to je? Na USB hubě i visí klávesnice, myš, na portu žravá čtečka dalších karet (topí asi 2-3W)

Symptomy to má jako kdyby byla vadná karta nebo čtečka nebo kontakt (odpojí se při prohlédnutí souboru nebo při práci s nimi ale nepomohlo přendání karty do druhého slotu čtečky a karta mi funguje bez problému a čtečka taky), ale  windows mě vykulily

Disk 4 má stejné identifikátory disku jako nejméně jeden disk připojený k systému. Přejděte na web technické podpory společnosti Microsoft (http://support.microsoft.com) a vyhledejte článek KB2983588, kde je popsán postup pro odstranění problému.

+ jednou Popis: Na zařízení \Device\Harddisk4\DR25 byla při operaci stránkování rozpoznána chyba.  Mimochodem co je číslo DR__, ?? Harddisk4 bych pochopil. je to 4.disk

hlavně že  Potvrzení kontroly kvality dotykového nebo touchpadového hardwaru bylo úspěšné to mě fakt těší, bzvlášť když nic dotykového nemám

AI mi k tomu kábečku vyhodila 1nesmysl kolem MPIO multipath ia pak něco s GUID. ale já žádný VHD nepoužívám . Je to normálně naformátovaná karta do fotáku.

Kit

• 836
    • Zobrazit profil
Windows 10 mi odpojují paměťovku ve čtečce. čím to je? Na USB hubě i visí klávesnice, myš, na portu žravá čtečka dalších karet (topí asi 2-3W)

Zkušenost mi říká, že je nutné mít paměťovku na jiném hubu než klávesnici a myš kvůli rozdílným rychlostem.

RDa

• 3 055
    • Zobrazit profil
Re:Windows 10 mizející paměťovka
« Odpověď #2 kdy: 31. 08. 2025, 18:26:25 »
Jestli hub nema externi napajeni, ale fejkuje ho, tak je tam jasne nedostatecne napajeni - dojde k resetu a tim ze tam jsou otevrene soubory, tak block device se nemuze odalokovat. Dalsi znovu-pripojeni media pak nese stejne identifikatory a jde o false-positive chybu.

To same se stane na linuxu - ze vam otevreny soubor udrzi treba /dev/sdc1 po vytrzeni ctecky, ale znova se pripoji uz jako /dev/sdd1 ... system nevi ze jde o to same zarizeni bohuzel (sata/sas radice maji urcity guard interval, kdy to je schopno pobrat docasny vypadek, ale u usb se to nedela)

« Odpověď #3 kdy: 31. 08. 2025, 21:14:21 »
Tak nevím, jestli soudruzi zas něco nerozbili s aktualizací.
Připojuji leta foťák k USB na WIn10 a od pondělka nebo středy mi ho Windows 10 zase promptně odpojí.
Před tím ukazuji náhledy zákazníkům na plečce s WinXP a tam se data načtou normálně.
Předpokládám, že na Linuxu to bude fungovat normálně, ale zatím jsem neměl čas se tomu věnovat.

« Odpověď #4 kdy: 01. 09. 2025, 07:47:24 »
Tak nevím, jestli soudruzi zas něco nerozbili s aktualizací.
Připojuji leta foťák k USB na WIn10 a od pondělka nebo středy mi ho Windows 10 zase promptně odpojí.
Před tím ukazuji náhledy zákazníkům na plečce s WinXP a tam se data načtou normálně.
Předpokládám, že na Linuxu to bude fungovat normálně, ale zatím jsem neměl čas se tomu věnovat.

Co jinej port?

Zkušenost mi říká, že je nutné mít paměťovku na jiném hubu než klávesnici a myš kvůli rozdílným rychlostem.

Ono to není nutný, "jen" vysoce žádoucí. Přesně kvůli rychlostem, jak píšeš. Minimálně řízení totiž musí z principu probíhat na rychlosti nejpomalejšího zařízení, a spousta klávesnic a myší jede na 1.1, sem tam nějaká vyloženě dobrá na 2.0, a ještě jsem neviděl žádnou která by na konektoru měla piny pro 3ku.

« Odpověď #6 kdy: 01. 09. 2025, 10:47:22 »
pardon, asi jsem to špatně napsal, ale na jednom portu PC je hub monitoru a na něm je jenom klávesnice a myš Na druhém  USB 3.0 5Gbps portu PC byla 10Gbps čtečka a na třetím byla tahle čtečka( 3.0 5Gbps UHS-II 180 MB/s).

Ale zvláštní když jsem zasunul čtečku na krajíček aby ječela v 2.0 režimu, tak výpadkům nedocházelo. Není to nějaké ostrouhané PC jedoucí na 5 Válců, je to miniPC se zdrojem 19V/6A.

EDIT: další věc, co je jinak, v PC mám nově i druhý M.2  NVME disk, ale opět nic podivného co bych klonoval nebo  co. Jen je na to podezřelé, že časově to koreluje s dobou, kdy jsem tam druhý nvme DAL.

Na závěr: jiný disk se neodpojuje (čekal jsem totiž, že když podle té hlášky mají dva disky stejné ID, že někde narazím v počítači na to entanglované dvojče se stejným ID ,které se taky bude odpojovat

(A vůbec si nestěžuju, že ty windows se neobtěžují napsat, o jaké GUID jjde)! Mám pocit, že to je zas nějaký indicky žertík, že do protokolu událostí přibyl nový herní prvek "záměna chybových hlášek"

zkusím projet diskpart a vyčmuchat GUID nebo id disku nebo ID partition.... jestli tam nebude srážka
« Poslední změna: 01. 09. 2025, 10:52:51 od Ħαℓ₸℮ℵ ␏⫢ ⦚ »

« Odpověď #7 kdy: 01. 09. 2025, 11:05:46 »
tak to bych asi v první řadě zkusil jinou čtečku a jinou kartu.

« Odpověď #8 kdy: 01. 09. 2025, 19:13:47 »
Mám monitor s integrovaným kvm, čtečkou karet a dvěma USB 3.0 porty na straně. Vzadu má ten kvm 2 extra porty na USB klávesnici a myš.
S jedním počítačem je to spojeno přes USB2.0 a s druhým přes USB 3.0 kabel.
Protože integrovaná čtečka není nejrychlejší, tak sem tam do monitoru strčím jednu nebo druhou čtečku která umí USB 3.0. Každá z těchto čteček je od jiného výrobce a jedna také hodně hřeje.
Nikdy jsem na podobný problém co autor vlákna popsal nezažil a to připojované počítače mají Linux anebo Windows 10/11, zajímavé.
Mimochodem ten můj integrovaný USB hub utáhne i NVME SSD disky nebo 2.5" rotační disk.
« Poslední změna: 01. 09. 2025, 19:16:18 od marder »

« Odpověď #9 kdy: 01. 09. 2025, 19:24:05 »
Mívám podobný problém na notebooku HP pokud použiji ovladač windows a nenainstaluji originální od HP.