Pošta z Gmail.com má zpoždění několik hodin

Pošta z Gmail.com má zpoždění několik hodin
« kdy: 15. 12. 2025, 23:59:50 »
Nerozumím tomu a nestalo se mi to poprvé, mám s tím zkušenost z různých adres, takže není to vázáno na určitou doménu.

Protože ho MTA Googlu se zpožděním odeslalo? S dobou to nijak nesouvisí; mail není instant messenging a může to mít i na straně Googlu tisíc a jeden důvod.

A co je na straně příjemce? Třeba greylisting dokáže potrápit, zejména pokud odesílající "SMTP MTA řešení" opakuje pokus o odeslání z různých IP adres... Ale problematických konfigurací na přijímajícím mailserveru se dá vymyslet víc.

Protože ho MTA Googlu se zpožděním odeslalo? S dobou to nijak nesouvisí; mail není instant messenging a může to mít i na straně Googlu tisíc a jeden důvod.
Nevěděl jsem co je MTA, nikdy jsem nebyl na straně serveru, dám se do toho. E-mail není instant messenging, ale zpravidla přijde po několika minutách od odeslání. Předpokládám, že je to na straně Google.

A co je na straně příjemce? Třeba greylisting dokáže potrápit, zejména pokud odesílající "SMTP MTA řešení" opakuje pokus o odeslání z různých IP adres... Ale problematických konfigurací na přijímajícím mailserveru se dá vymyslet víc.
Já žádný greylist nemám, s tím se naopak nesetkávám u nikoho jiného, než u  toho gmailu. Připadá mi až paranoidně zabezpečený.

Kit

• 945
    • Zobrazit profil
Re:Pošta z Gmail.com má zpoždění několik hodin
« Odpověď #5 kdy: Dnes v 07:38:50 »
Zkus prozkoumat hlavičky v přijatém e-mailu. Tam najdeš časová razítka a servery, přes které to šlo.

Re:Pošta z Gmail.com má zpoždění několik hodin
« Odpověď #6 kdy: Dnes v 08:54:10 »
Není to na straně odesílatele (GMailu), je to na straně příjemce. Pravděpodobně greylist – poprvé e-mail odmítne a očekává, že legitimní odesílatel e-mail zkusí odeslat znovu, zatímco spammer se na to vykašle. Obvykle v datech, podle kterých se posuzuje, zda je e-mail stejný, figuruje i IP adresa odesílatele. Cloudoví odesílatelé se někdy snažili další pokusy o odeslání dělat z toho samého serveru, aby se přes greylist dostali brzy. GMail je ale u spousty serverů na whitelistu, tak je možné, že se o tohle nesnaží. Podobně by se to mohlo s greylistem stát i kdyby odesílatel zkoušel jednou komunikaci přes IPv4 a jednou přes IPv6. Případně kdyby měl příjemce více serverů se stejnou prioritou, ale to by pak byl problém u všech odesílatelů.

Se zabezpečením odesílatele to nemá nic společného. Pro odesílatele je naopak nejbezpečnější e-mailu se co nejdřív zbavit, tj. odeslat ho.